«Ελαστικότητα» δημάρχων για τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας ζητεί η ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

«Ελαστικότητα» δημάρχων για τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας ζητεί η ΚΕΔΕ

Να μην εξαντλούν την αυστηρότητα του νόμου για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε περιπτώσεις μικρών οφειλών από ευπαθείς ομάδες και κατόχους πρώτης κατοικίας, καλεί με επιστολή του τους δημάρχους της χώρας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Όπως επισημαίνει «μπορεί η δαμόκλειος σπάθη του νόμου να μας υποχρεώνει να κινούμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ακόμα και για μικρά ποσά, ωστόσο αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγούμαστε σε κοινωνικές αδικίες και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για το σύνολο των συμπολιτών μας».

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων με τους οφειλέτες και η συμφωνία ρυθμίσεων των οφειλών σε δόσεις αποτελεί μια ουσιαστική λύση. Η σχετική διαδικασία ρύθμισης οφειλών προβλέπεται στο άρθρο 170 του Ν. 3463/06 όπως ισχύει κάθε φορά».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε επικοινωνία που είχε σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016, με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή του έθεσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, το ζήτημα για την ανάγκη επικαιροποίησης του επίμαχου θεσμικού πλαισίου.

Επίσης, το θέμα πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την αλλαγή του νόμου. Μέσω της πρότασης αυτής θα καλείται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα νομοθετικά όπλα που θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κατόχων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι είναι οφειλέτες μικρών ποσών.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Με αφορμή πρόσφατες περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα ήθελα να σας απευθύνω έκκληση προκειμένου να μην εξαντλείτε την αυστηρότητα του νόμου σε περιπτώσεις μικρών οφειλών από ευπαθείς ομάδες και κατόχους πρώτης κατοικίας. 

Μπορεί η δαμόκλειος σπάθη του νόμου να μας υποχρεώνει να κινούμε  τις προβλεπόμενες διαδικασίες ακόμα και για μικρά ποσά, ωστόσο αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγούμαστε σε κοινωνικές αδικίες και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για το σύνολο των συμπολιτών μας.

Οι δήμοι ακολουθούν για την είσπραξη ληξιπρόθεσμών οφειλών την προβλεπόμενη διαδικασία από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Ν. 356/74, όπως ισχύει σήμερα.

Η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων με τους οφειλέτες και η συμφωνία ρυθμίσεων των οφειλών σε δόσεις αποτελεί μια ουσιαστική λύση. Η σχετική διαδικασία ρύθμισης οφειλών προβλέπεται στο άρθρο 170 του Ν. 3463/06 όπως ισχύει κάθε φορά. 

Θεωρούμε ότι ο νόμος που προβλέπει να εκπλειστηριάζεται ακίνητη περιουσία για χρέη πεντακοσίων και χιλίων ευρώ στους δήμους πρέπει να αλλάξει.

Ήδη σε επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή του έθεσα το ζήτημα για την επικαιροποίηση του επίμαχου θεσμικού πλαισίου. Με πρωτοβουλία μου, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την αλλαγή του νόμου.

Στόχος μας είναι να καλέσουμε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα νομοθετικά όπλα που θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κατόχων πρώτης κατοικίας οι οποίοι είναι οφειλέτες μικρών ποσών. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet