Αύξηση θέσεων φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Αύξηση θέσεων φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς

Συνέντευξη Τύπου για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και τη χορήγηση πρόσθετων vouchers για τη συμμετοχή επιπλέον 13.000 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συνέντευξη Τύπου υπουργού Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»
Συνέντευξη Τύπου υπουργού Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με συντονιστή τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός ΕΣΔΑ, Γιάννης Μπαλάφας, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, ο ειδικός γραμματέας του Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Ιωαννίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρος Γκοτσόπουλος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αφού ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκαν συνολικά 92.000 vouchers, για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και δόθηκαν 16.550 περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Όπως υπογράμμισε ο Π. Κουρουμπλής, «έχουμε αποδείξει ότι δεν μιλάμε με βάση τις κομματικές μας αποχρώσεις και επιβεβαιώνουμε χωρίς κοκορομαχίες ότι μέσα από συνεννόηση και σωστή συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στις αρχικές επιφυλάξεις της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία χορήγησης των vouchers, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να θεωρηθεί ένα καλό δείγμα γραφής προκειμένου να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους».

«Όταν υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων και της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά. Η αύξηση των θέσεων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω της δράσης, “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”, αποδεικνύει ότι όταν η κεντρική διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση συνεργάζονται σωστά, αυτό είναι προς όφελος των συμπολιτών μας. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο στο σύνολό του, μόνο όταν δε θα υπάρχει κανένα παιδί εκτός δομών», τόνισε.

«Με συγκεκριμένα βήματα, όπως η παρέμβαση μας πριν από τη ΔΕΘ, να ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να διατεθεί ένα μέρος των χρημάτων από τις τηλεοπτικές άδειες για το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”, καταφέραμε να συμβάλουμε στην τελική έκβαση της προσπάθειας για κάλυψη ακόμα περισσότερων παιδιών. Όμως θα πρέπει να εργαστούμε όλοι προκειμένου να μην βρεθεί την επόμενη περίοδο εκτός δομών κανένα παιδί. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει μέσω χρηματοδοτήσεων από τις περιφέρειες, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 -2020 και μέρος των εσόδων από τις τηλεοπτικές άδειες να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια για να δημιουργηθούν νέες δομές σε περιοχές που έχουν αυξημένες ανάγκες», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Από τα 84.800 vouchers που δόθηκαν στην πρώτη φάση χρησιμοποιήθηκαν 75.300. Με δεδομένο ότι έμειναν αδιάθετα 9.500, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη κατανομή με νέα πρόσκληση που εκδόθηκε. Στη δεύτερη πρόσκληση εκδήλωσαν προσήλθαν από τους 36.000 γονείς οι 16.550.

Οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν γνωστό ότι εξετάζεται η δυνατότητα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης να λειτουργούν σε εγκαταστάσεις σχολείων που δεν έχουν απογευματινή βάρδια, ενώ διερευνάται το πλαίσιο οι πόροι από vouchers που δεν θα χρησιμοποιηθούν φέτος να πάνε για την κατασκευή νέων δομών.

Για να γίνει ορθή χαρτογράφηση των αναγκών και να αναπτυχθούν νέες δομές στις περιοχές αυτές έχει ζητηθεί από την ΕΕΤΑΑ να πραγματοποιήσει ειδική μελέτη μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet