Γ. Πατούλης: Σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού η κυβέρνηση υφαρπάζει πόρους των δήμων
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού η κυβέρνηση υφαρπάζει πόρους των δήμων

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργου Πατούλη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προκαλεί πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αφαιρέσει πόρους και ταυτόχρονα να «φορτώσει», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, επιπλέον αρμοδιότητες στους δήμους μέσω του σχεδίου νόμου «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και όπως επισημάνθηκε, «μέσω του νέου νόμου, το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να μεταφέρει αρμοδιότητες εκτελεστικές και διεκπεραιωτικές στους δήμους, χωρίς όμως να μεταφέρονται και  οι αντίστοιχοι πόροι. Το υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες ορισμένων δήμων, όπως είναι για παράδειγμα οι νησιωτικοί και τους επιβαρύνει, αγνοώντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές τους».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, «το υπουργείο συνεχίζει να λειτουργεί συγκεντρωτικά. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι δημιουργεί Γενική Διεύθυνση προκειμένου να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος. Το αξιοσημείωτο είναι ότι για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της νέας αυτής διεύθυνσης προβλέπει την αφαίρεση πόρων των δήμων οι οποίοι προοριζόταν για το πράσινο ταμείο».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του επί του θέματος υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση στα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού, αντί να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των δομών, να δρα συγκεντρωτικά, γραφειοκρατικά και να υφαρπάζει πόρους των δήμων».

«Η λογική αυτή θα πρέπει να σταματήσει. Οι τοπικές  κοινωνίες είναι αναγκαίο να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Για τον λόγο αυτό τα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού θα μπουν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ», σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι «τίθεται σοβαρό ζήτημα περιορισμού της γραφειοκρατίας και αναμόρφωσης των επιπέδων έγκρισης του πολεοδομικού σχεδιασμού».

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Σ. Χιονίδη για εκπόνηση τεχνοκρατικής μελέτης και μελέτης σκοπιμότητας για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων και τη λειτουργία θεσμών και δομών από την ΚΕΔΕ για τη στήριξη των δήμων στα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet