Δυναμικές αντιδράσεις για τη μείωση εσόδων ΟΤΑ προανήγγειλε η ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Δυναμικές αντιδράσεις για τη μείωση εσόδων ΟΤΑ προανήγγειλε η ΚΕΔΕ

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι αν εμμείνει στις νέες μειώσεις εσόδων των δήμων που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2017, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θα αντιδράσει δυναμικά, έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης και κάλεσε την κυβέρνηση, με αφορμή και τη διοργάνωση του επικείμενου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, «έστω και την ύστατη στιγμή να αντιληφθεί τις ευθύνες τις απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και να ανακρούσει πρύμναν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Αυτοδιοίκηση από το ένα άκρο της Ελλάδας μέχρι το άλλο θα αντιδράσει μαζί με τους πολίτες για τους πολίτες».

Ειδικότερα κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τις μειώσεις στα έσοδα των δήμων κατά 10% για την επόμενη χρονιά, που προβλέπονται στο νέο προϋπολογισμό, ο κ. Γ. Πατούλης ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς, πριν αρχίσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή:

  • Την έναρξη της διαβούλευσης και των διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, που από το 2009 ως σήμερα ξεπερνούν τα 13,5 δισ. ευρώ.
  • Την πιστή και κατά γράμμα εφαρμογή του Ν. 3852/2010.
  • Την αναπλήρωση της εκ νέου μείωσης κατά 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2017 από άλλες πηγές.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 αναγράφει για τους δήμους ποσό 2.347 εκατ. ευρώ το οποίο είναι το μικρότερο από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αλλά και πιο πριν και υπογράμμισε ότι «η μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% σε συνδυασμό με τις συνεχείς μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια».

Ενδεικτικά, η ΚΕΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα των ακόλουθο πίνακα με ποσά που αναγράφηκαν στον Προϋπολογισμό του κράτους για τους δήμους ανά έτος:

2007: 3.125 εκατ. ευρώ
2008: 3.351 εκατ. ευρώ
2009: 4.127 εκατ. ευρώ
2010: 3.698 εκατ. ευρώ
2011: 3.653 εκατ. ευρώ
2012: 2.715 εκατ. ευρώ
2013: 2.882 εκατ. ευρώ
2014: 2.783 εκατ. ευρώ
2015: 2.574 εκατ. ευρώ
2016: 2.567 εκατ. ευρώ
2017: 2.347 εκατ. ευρώ

«Για εμάς το 2017 είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ διερωτώμαι, πώς μπορούμε να μιλάμε για θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, όταν περικόπτονται οι πόροι μας και αντίστοιχα αυξάνονται οι αρμοδιότητες που καλούμαστε να ασκήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «με αυτές τις εξωφρενικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν μειωθούν περαιτέρω οι πόροι που προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρκετοί Δήμοι θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Αυτό είναι πισωγύρισμα».

Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση της Ένωσης σύμφωνα με την οποία η κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων θα μπορεί να υλοποιείται μετά τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων.

«Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση πώς θα λειτουργήσουν κάποιοι ήδη αποψιλωμένοι κυρίως ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι και αν έχει υπόψη της τις διατάξεις του Συντάγματος για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων» υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζει ότι το προσωπικό των δήμων έχει μειωθεί, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων από την εφαρμογή του συστήματος κινητικότητας και την απαγόρευση νέων προσλήψεων, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων».

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Γ. Πατούλης ανακοίνωσε και τη διεξαγωγή του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το διάστημα από 1η έως 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, η Αυτοδιοίκηση θα γυρίσει σελίδα γιατί έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίας» υπογράμμισε και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να δώσουν δυναμικό «παρών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία με δεδομένο ότι είναι ανοικτά σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι στόχος είναι να ξεκινήσει ένας εμπεριστατωμένος διάλογος, στον οποίο έχουν προσκληθεί να συνεισφέρουν με την παρουσία τους και να ενισχύσουν τον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό του κράτους, πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες.

«Τα τελικά συμπεράσματα του Συνεδρίου θα διαμορφωθούν σε ένα κείμενο προτάσεών της ΚΕΔΕ για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet