ΚΕΔΕ: Εάν η κυβέρνηση δεν ανοίξει τα χαρτιά της, πάμε σε ρήξη
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Εάν η κυβέρνηση δεν ανοίξει τα χαρτιά της, πάμε σε ρήξη

Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι, αν δεν ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, θα αφήσει ως μόνη επιλογή για την Αυτοδιοίκηση τη ρήξη και τη δυναμική σύγκρουση, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λ. Κυρίζογλου, στα γραφεία της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της διεξαγωγής του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ από τη 1 έως τις 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, απεύθυνε χαιρετισμό επίσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας και παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαγκαδά, Γ. Καραγιάννης και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σ. Δανιηλίδης.

«Με κεντρικό μήνυμα “Αναλαμβάνουμε την Ευθύνη, χτίζουμε την Ελλάδα από την αρχή” στο συνέδριό μας θα γυρίσουμε σελίδα στην Αυτοδιοίκηση για μία Ελλάδα της ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι η Αυτοδιοίκηση, σε ένα ενιαίο και αρραγές μέτωπο, με ομοθυμία, θα διεκδικήσει δυναμικά τα δίκαια αιτήματα της «μαζί με τους πολίτες, για τους πολίτες».

«Κόκκινες» γραμμές για την Αυτοδιοίκηση

Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε ρήξη με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση σε περίπτωση που δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις στα παρακάτω θέματα νευραλγικής σημασίας για τη βιωσιμότητά της:

  1. Υποχρηματοδότηση των Δήμων, η οποία μετά και τις νέες μειώσεις στα έσοδά τους κατά 10% για την επόμενη χρονιά, που προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.
  2. Μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, η οποία πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
  3. Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη προκειμένου η όποια μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων.
  4. Βελτιωτικές παρεμβάσεις στον «νόμο Σπίρτζη», προκειμένου να «ξεπαγώσουν» έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και είναι νευραλγικής σημασίας για την Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε: «Οι μάσκες έπεσαν. Για εμάς το 2017 είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων. Πώς μπορούμε να μιλάμε για θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, όταν περικόπτονται οι πόροι μας και αντίστοιχα αυξάνονται οι αρμοδιότητες που καλούμαστε να ασκήσουμε; Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που προχωρήσει η κινητικότητα χωρίς να ερωτηθούν οι δήμαρχοι, πώς θα λειτουργήσουν κάποιοι -κυρίως ορεινοί και νησιωτικοί- Δήμοι χωρίς προσωπικό. Η Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από κάθε άλλη φορά έχει να παρουσιάσει επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις και να προτείνει σχέδιο για την αναβάθμιση του θεσμού στα επίπεδα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών».

Προσφυγικό ζήτημα

Αναφερόμενος στην προσφυγικό ζήτημα, με αφορμή και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι την ίδια ώρα που κουνάει το δάχτυλο στην Αυτοδιοίκηση, λειτουργεί ασυντόνιστα, χωρίς να έχει παρουσιάσει ποτέ κάποιο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. Παράλληλα, όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στον σχεδιασμό την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, αγνοώντας επιδεικτικά ότι «σήκωσε το κύριο βάρος της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».«Αν κάποιοι θεωρήσουν ότι μπορούν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη μας θα μας βρουν απέναντι» τόνισε ο κ. Πατούλης

Στη χρονική κρισιμότητα διεξαγωγής του συνεδρίου αναφέρθηκε ο κ. Κυρίζογλου, ο οποίος επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διανύει μία δύσκολη περίοδο, με δεδομένα τις νέες περικοπές στα έσοδα των Δήμων αλλά και το προσφυγικό ζήτημα. «Οι κυβερνήσεις δεν μπορεί να παριστάνουν τους κουφούς και να μην προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.

«Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε από τον θεσμό της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στον θεσμό της Τοπικής και Περιφερειακής Διακυβέρνησης» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας και εξήρε τη συμβολή του προέδρου της ΚΕΔΕ στη διαχείριση όλων των παθογενειών που υπάρχουν στον χώρο της  Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet