28 επιστήμονες επιμόρφωσε ο ΣΠΑΥ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

28 επιστήμονες επιμόρφωσε ο ΣΠΑΥ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) ολοκλήρωσε μέσα στον Σεπτέμβριο, την επιμόρφωση 28 δασικών επιστημόνων και εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, στα αντικείμενα «Πυροπροστασία και Εθελοντισμός» και «Διάδοση επιστημονικών πληροφοριών στο ευρύτερο κοινό», στο πλαίσιο του Προγράμματος «New Skills for new jobs in the Forest Sector (DRYMOS)» με κωδικό αριθμό 2012-1-LEO05-10056 που υλοποιούν ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με φορείς επτά ευρωπαϊκών χωρών. Από τους 28 επιμορφωμένους (21 δασικοί και 7 εκπαιδευτικοί), οι 18 αναμένεται να λάβουν διαπίστευση στο πρώτο και οι 12 στο δεύτερο αντικείμενο, αντίστοιχα.

Τη βασική επιμέλεια για τη σύνταξη και τη διδασκαλία της ενότητας «Πυροπροστασία και Εθελοντισμός», που στηρίχτηκε σε επιστημονικά στοιχεία, σε προδιαγραφές του Πυροσβεστικού Σώματος και στην πολύχρονη εμπειρία του ΣΠΑΥ, είχε η project manager δασολόγος Βασιλική Δημητρίου. Επίσης, είχε τη βασική ευθύνη της διδασκαλίας, για λογαριασμό του Συνδέσμου, της ενότητας «Διάδοση επιστημονικών πληροφοριών στο ευρύτερο κοινό» που συνέταξε το Πανεπιστήμιο του Φριμπούργου Ελβετίας.

Παράλληλα, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της 4ης ολομελούς συνάντησης των εταίρων του Προγράμματος DRYMOS που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, ο ΣΠΑΥ ως συμπαραγωγός του εκπαιδευτικού υλικού, απέκτησε δικαίωμα χρήσης και διδασκαλίας των ενοτήτων που επιμεληθήκαν οι εταίροι του, ειδικότερα:

  • Tεχνητή αναγέννηση των δασών σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.
  • Προστασία από τις πλημμύρες.
  • Εφαρμογές σε κινητά για τη γνώση και αναγνώριση της πανίδας.
  • Διάδοση επιστημονικών πληροφοριών στο ευρύτερο κοινό.
  • Καινοτόμες μέθοδοι μέτρησης δασών με χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού (LIDAR, GIS κ.λπ.).
  • Είδη ξυλείας και εμπόριο: ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, πιστοποίηση, κλιματική αλλαγή και βιώσιμη δασική διαχείριση.
  • Μοντέλο επιχειρησιακής ανάπτυξης στον δασικό τομέα.

«Το γεγονός ότι ο Δήμος Λισαβόνας, εταίρος του Προγράμματος DRYMOS, μελετά τη δωρεάν διάθεση του συγκεκριμένου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού στους Πορτογάλους δασικούς μέσω e-learning, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για τον τίτλο της Πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017, επιβεβαιώνει την ποιότητά του» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Νίκος Χαρδαλιάς. Σημείωσε δε ότι δίνεται η δυνατότητα στον Σύνδεσμο να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ελλάδα, όπως και έκανε ήδη πιλοτικά.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος DRYMOS αναπτύχθηκε ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα επιμόρφωσης e-learning (www.actione-learn.eu/drymos) δασικών επιστημόνων σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ιταλικά). Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Education and Culture) στο πλαίσιο του Lifelong Learning Programme – LEONARDO DA VINCI – Transfer of Innovation (TOI) μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) του υπουργείου Παιδείας.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο ΣΠΑΥ, η Action Synergy Α.Ε. και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ από την υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν το Εθνικό Δασικό Κέντρο Zvolen (Σλοβακία), το Πανεπιστήμιο του Φριμπούργου (Ελβετία), η εταιρεία Etifor του Πανεπιστημίου της Πάδοβας (Ιταλία), το Πάρκο Monsanto του Δήμου Λισαβόνας (Πορτογαλία), το Κέντρο Δασικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Καστίλλης & Λεόν CESEFOR (Ισπανία) και η εταιρεία Eurosuccess Consulting Ltd (Κύπρος).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet