Εκστρατεία ενημέρωσης για ορθή χρήση των αντιβιοτικών, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Εκστρατεία ενημέρωσης για ορθή χρήση των αντιβιοτικών, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ

Το νέο πρόγραμμα της ενημερωτικής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την εμβολιαστική  κάλυψη του πληθυσμού, σε 26 Δήμους της χώρας, παρουσίασαν σήμερα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ο γενικός διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, συντονιστής Διευθυντής Ε΄ Παθολογικής Κλινικής και Μονάδας Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Κυριακή Κανελλακοπούλου.

Όπως ανακοινώθηκε, η νέα ενημερωτική εκστρατεία υλοποιείται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016. Πέρυσι, στο πρόγραμμα συμμετείχαν 31 Δήμοι, ενώ φέτος ο κατάλογος συμμετοχής, συμπληρώθηκε με 26 επιπλέον Δήμους.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής  Εταιρείας Λοιμώξεων, οι οποίοι συμμετέχουν  εθελοντικά στο πρόγραμμα, θα διατρέξουν την ελληνική περιφέρεια, από την Ξάνθη έως την Κρήτη και από τα Ιωάννινα έως τη Μονεμβασιά, με ομιλίες, προβολές, διανομή ενημερωτικού υλικού, και κυρίως προσωπική συζήτηση με τους πολίτες για την υπεύθυνη ενημέρωσή τους  για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών αλλά και για τη σημασία των εμβολίων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται η εκστρατεία, τόνισε ότι «για πρώτη φορά τόσοι πολλοί φορείς της Αυτοδιοίκησης και της ιατρικής κοινότητας συνεργάζονται οργανωμένα για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, στο τόσο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για την προστασία και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας όπως είναι η ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων». Ο κ. Πατούλης συνεχάρη επίσης τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και διαβεβαίωσε ότι οι δήμοι θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτή τη σημαντική δράση.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς και συγχρόνως, κατέχει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστό μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα, ο κίνδυνος τα αντιβιοτικά να καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, να είναι πλέον μια πραγματικότητα.

Στη χώρα μας σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, ένας στους δύο ενήλικες παίρνει αντιβιοτικά για βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, δηλαδή για ιώσεις στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Επίσης, ένας στους τέσσερις τα προμηθεύεται χωρίς συνταγή ενώ ο ένας στους τρεις τα αποθηκεύει στο σπίτι του αντιβιοτικά για «ώρα ανάγκης», πρακτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων σε αυτά.

Επιπλέον, η Ελλάδα υστερεί δραματικά στον προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης, όπως και έναντι του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες.

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι η τήρηση των υποδείξεων από τους γιατρούς και κυρίως η διαρκής και συστηματική ενημέρωση των πολιτών, μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της κατανάλωσης  αντιβιοτικών και στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης, εξ ολοκλήρου εθελοντική, χωρίς τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών ή άλλων πόρων, αποτελεί κοινή προσπάθεια των τεσσάρων ανωτέρω φορέων σε ένα εθνικό θέμα υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι στόχοι της κατατείνουν στο να διαλύσουν τους μύθους και να αναδείξουν τις αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, τη διάκριση ανάμεσα σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, τη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, την αξία της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού και τελικά την επίγνωση ότι η υπερκατανάλωση, μπορεί να στερήσει από τον ασθενή τον πολυτιμότερο σύμμαχό του, το ίδιο το αντιβιοτικό.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet