Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες δήμων τα «Κέντρα Κοινότητας»
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες δήμων τα «Κέντρα Κοινότητας»

Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων της χώρας θα εντάσσονται τα «Κέντρα Κοινότητας» που θα συσταθούν το επόμενο διάστημα.

Μετά από παρεμβάσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργου Πατούλη και εισηγήσεις της ΚΕΔΕ, το νομοσχέδιο που καταρτίζει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, προβλέπει ότι οι δομές των «Κέντρων Κοινότητας» θα είναι λειτουργικά ενταγμένες στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου τα «Κέντρα Κοινότητας» που  θα λειτουργούν στου δήμους θα έχουν ως αρμοδιότητα τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής.

Η ΚΕΔΕ ως το συλλογικό όργανο των 325 δήμων της χώρας  εκτιμά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ότι η πρόταση και ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, «με τη σχετική πρόταση, θεωρούμε ότι τα “Κέντρα Κοινότητας” αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας λειτουργούν με ορθό και συντεταγμένο τρόπο στο επίπεδο κάθε Δήμου».

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «οποιαδήποτε διαφοροποιημένη πρόταση για τη λειτουργία των “Κέντρων Κοινότητας”, αφενός απέχει από την Εθνική Στρατηγική και αφετέρου, δεν διασφαλίζει την ύπαρξη προστιθέμενης αξίας από την υλοποίηση των δράσεων, δημιουργώντας παράλληλα πολλαπλά προβλήματα».

Όπως επισημαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση που έχει καταρτίσει το υπουργείο «λόγω αρμοδιότητας και εγγύτητας προς τις ανάγκες των πολιτών και, ιδιαιτέρως, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει την υποδομή να διαχειριστεί κατά τρόπο αποτελεσματικό και επωφελή για τους κοινωνικά αδύναμους το έργο των Κέντρων Κοινότητας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet