Γ. Πατούλης: Επεκτείνεται η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας σε όλη την Ελλάδα
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Επεκτείνεται η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας σε όλη την Ελλάδα

Επεκτείνεται η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σε συνεδρίαση του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που διεξήχθη στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Η 1η Περιφερειακή Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016 στο δημαρχείο Πυλαίας-Χορτιάτη στο Πανόραμα, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Σκοπός των Περιφερειακών Συναντήσεων Εργασίας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος Υγιείς Πόλεις και η ενημέρωση για σχετικές αποφάσεις, είτε πολιτικές, είτε εκτελεστικές που λαμβάνονται σε επίπεδο ΠΟΥ και αφορούν τα Εθνικά Δίκτυα και τις πόλεις – μέλη του, καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών των δήμων-μελών του Δικτύου.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Το Ελληνικό Διαδημοτικό δίκτυο Υγιών Πόλεων αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αποτελεσματικότητας και της πρακτικής σκέψης των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης. Είναι μια πρωτοπορία χάρη στην οραματική πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη. Υπαγορεύεται από την ανάγκη να λύσουμε τα ουσιαστικά θέματα της υγείας, όχι στο επίπεδο της αντιμετώπισης αλλά σε αυτό της πρόληψης. Ο Δήμος μας ήταν πρωτοπόρος και συμμέτοχος από την πρώτη στιγμή σε αυτό το εγχείρημα. Απόκτησε το πρώτο και μοναδικό εκτός Αττικής ΚΕΠ Υγείας και αποτελεί την έδρα του Δικτύου στη Βόρειο Ελλάδα. Η πρώτη συνάντηση εργασίας του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που φιλοξενείται στον Δήμο μας αποτελεί λοιπόν τιμή αλλά και επιβεβαίωση μιας πορείας, που συνεχίζεται δυναμικά με νέες πολιτικές υγείας, με φιλόδοξους στόχους και απόλυτα συγχρονισμένη στον σφυγμό της κοινωνίας και των καθημερινών προβλημάτων υγείας των πολιτών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Παρακολουθούμε ανελλιπώς όλες τις εξελίξεις και τις σύγχρονες μεθόδους και οδηγίες του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία για την προαγωγή της υγείας των δημοτών και τη δημιουργία καλύτερων πόλεων για τους πολίτες μας. Στόχος μας είναι να μην φθάνουν οι πολίτες στη θεραπεία μιας νόσου αλλά να την προλαμβάνουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται λήψεις αποφάσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πήρε την πρωτοβουλία με τη δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη υπαρκτά. Θα διεκδικήσουμε επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον οι εθνικοί πόροι ή δεν υπάρχουν ή δεν γνωρίζουν πώς να τους διαχειριστούν. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο αναλαμβάνει κάθε δυνατή δράση για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων».

Οι εργασίες της Συνάντησης χωρίστηκαν σε τρεις ενότητες. Στην 1η ενότητα το λόγο πήρε η κα Παπαθανασοπούλου, πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ, συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του ΠΟΥ στο ΕΔΔΥΠΠΥ, η οποία αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της πολιτικής και της λειτουργίας των Υγιών Πόλεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της 6ης Φάσης του Ευρωπαϊκού Πρόγραμματος του ΠΟΥ. Η κα Παπαθανασοπούλου, στην τοποθέτησή της, αναφέρθηκε και στην πολιτική για την Τρίτη Ηλικία και την ενεργό δράση.

Στη 2η ενότητα, ο γενικός διευθυντής του Δικτύου Σωτήρης Παπασπυρόπουλος αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, τονίζοντας ότι «σκοπός τους είναι ο Δήμος να συμβάλλει στον έλεγχο της υγείας φαινομενικά υγιών πολιτών σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα του ΠΟΥ για επτά θανάσιμα νοσήματα (καρκίνο προστάτη, μαστού, τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου, μελανώματος, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και καρδιαγγειακά νοσήματα). Έτσι πραγματοποιείται έλεγχος των εξετάσεων σε ηλικιακές ομάδες στόχους με διαπίστωση του κινδύνου και παραπομπή στους θεράποντες ιατρούς». Ο κ. Παπασπυρόπουλος ενημέρωσε ότι πέραν των 14 Δήμων που είχαν αρχικά ενταχθεί στον θεσμό των ΚΕΠ Υγείας μέσω ΕΣΠΑ, έχουν προστεθεί ακόμη 28 νέοι Δήμοι.

Ακολούθησε ο κ. Λυκούδης, υπεύθυνος για τη λειτουργία της Πύλης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την Υγεία, ο οποίος έκανε αναλυτική παρουσίαση.

Επίσης, στην ίδια ενότητα, παρουσιάστηκαν εκτενώς τα τρέχοντα Προγράμματα του Δικτύου. Αναλυτικές παρουσιάσεις έγιναν από την κα Φοινίτση, διοικητική διευθύντρια ΕΔΔΥΠΠΥ, την κα Δημητράκη και την κα Αϊδίνη για το Πρόγραμμα των Δωρεάν Μαστογραφιών, με την ανακοίνωση πιθανής δημιουργίας κινητής ομάδας, την Πανελλαδική Εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», των Προγραμμάτων Πρόληψης της Οστεοπόρωσης, Ενημέρωσης και Πρόληψης του Καρδιαγγειακού Κινδύνου, Εκπαίδευσης πολιτών στις Α΄ Βοήθειες ΚΑΡΠΑ, της Εκστρατείας για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου και του Προγράμματος Πρόληψης της Παιδικής Παχυσαρκίας-Παιδειατροφή.

Τέλος, στην 3η Ενότητα, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές Δήμων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου. Συγκεκριμένα τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Μαυρίδης καθώς και εκπρόσωποι από τους Δήμους Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Θάσου, Πυλαίας-Χορτιάτη.

Ομιλητές ήταν: ο κ. Καϊτεζίδης δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο κ. Πατούλης πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ – ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, η κα Παπαθανασοπούλου, πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ για τα Εθνικά Δίκτυα, συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο, ο κ. Παπασπυρόπουλος γενικός διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ, ο κ. Λυκούδης υπεύθυνος για την Πύλη Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η κα Φοινίτση διοικητική διευθύντρια ΕΔΔΥΠΠΥ, η κα Δημητράκη υπεύθυνη Προγραμμάτων ΕΔΔΥΠΠΥ, η κα Αϊδίνη υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας ΕΔΔΥΠΠΥ, ο κ. Μαυρίδης δήμαρχος Ορεστιάδος, ο κ. Κολλάρας διευθ. ΕΣΥ, ιατρός, δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Νιγδέλης αντιδήμαρχος Παύλου Μελά, η κα Γεωργαλή-Νικήτα δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος ΝΠΔΔ Δημαρωγός Δήμου Θάσου και η κα Κωνσταντινίδου σντιδήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Παρόντες ήταν από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης οι Παναγιώτης Ζητάκης και Μαρία Ποριαζίδου,  τον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης οι Νικόλαος Βαλάνος, Μαγδαληνή Ρουσσέτη, Αικατερίνη Πασχαλίδου, από τον Δήμο Αριστοτέλη οι Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Αικατερίνη Μήτρου, Αριστείδης Μποσχόπουλος, Ελένη Καραβασίλη, από τον Δήμο Βέροιας οι Αναστασία Δούκα και Άρτεμις Λευκοπούλου, Μαρία Τσιφλίδου, Παρασκευή Αγγέλη, από τον Δήμο Βόλβης οι Αλεξάνδρα Παπαδάκη, Πηνελόπη Σραφίδου, από τον Δήμο Βόλου η Αθανασία Παπαδημητρίου, από τον Δήμο Δεσκάτης ο δήμαρχος Δημήτριος Καραστεργίου, από τον Δήμο Θερμαϊκού η Βικτώρια Καρακώστα, από τον Δήμο Ιωαννιτών η Στεφανία Τσούκη, από τον Δήμο Καβάλας οι Κυριακή Χιώτη-Πρασσά, Αλέξανδρος Βρεττός και Μαρία Παπάζογλου, από τον Δήμο Καλαμπάκας ο Γεώργιος Γιαννάκος, από τον Δήμο Κορδελιού–Ευόσμου οι Βασίλειος Ταλατάς, Γεώργιος Γκανάτσιος και Καλλιόπη Γαλανάκη, από τον Δήμο Λαγκαδά η Σοφία Τελίδου, από τον Δήμο Νέστου ο δήμαρχος Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, από τον Δήμο Ορεστιάδας η Άννα Μπογιατζή, από τον Δήμο Παύλου Μελά η Αθηνά Παπαποστόλου και η Αναστασία Κυριακίδου, από τον Δήμο Πέλλας ο Δημήτριος Στεργιούλας,  από τον Δήμο Π. Φαλήρου ο Ιωάννης Φωστηρόπουλος, από τον Δήμο Παιονίας ο Πέτρος Μπέλλης, από τον Δήμο Παρανεστίου η δήμαρχος Αλίκη Σωτηριάδου, από τον Δήμο Προποντίδας η Μαρία Λεοντάκη, από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού η Αλεξάνδρα Κόρακα, από τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού ο δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος, από τον Δήμο Σοφάδων οι Αντιγόνη Κατσαρά και Ιωάννα Κολογήρου, από τον Δήμο Τεμπών οι Γεωργία Τσιόπα, Ξανθή Ζησάκη, από τον Δήμο Φιλοθέης η Νέλλη Λαβδά, από τον Δήμο Ωραιοκάστρου οι Πέτρος Αταμιάν, Σαράντης Τύπου και Αποστολία Κοκούδη.

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Μαρία Φωτίου υπ. διδάκτωρ, η Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου επίκουρη καθηγήτρια, η Φωτεινή Τσακουμάκη, υπ. διδάκτωρ και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η Κωνσταντίνα Σύψη.

Από την εταιρεία VIDAVO ο κ. Αγγελίδης και η κα Πατσιούρα και ο ομότιμος καθηγητής Δημήτριος Αλεξιάδης και η κα Χαμαλίδου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet