Άμεση απόσυρση της ρύθμισης για τις δομές υγείας ζητεί η ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Άμεση απόσυρση της ρύθμισης για τις δομές υγείας ζητεί η ΚΕΔΕ

Την άμεση απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει τη δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν οι Δήμοι από τους προϋπολογισμούς τους τις δημόσιες δομές υγείας ζητεί η ΚΕΔΕ.

Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού σε τηλεοπτικό σταθμό, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θέτει τέσσερα ερωτήματα στον υπουργό, όπως αναφέρονται στην ακόλουθη ανακοίνωση που εξέδωσε:

Με αφορμή τις δηλώσεις και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήματα που του τέθηκαν ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν οι Δήμοι από τους προϋπολογισμούς τους τις δημόσιες δομές υγείας, η ΚΕΔΕ του θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητά από αυτόν να μας απαντήσει εδώ και τώρα:

  1. Ποιοι δήμαρχοι είναι αυτοί που ισχυρίζεται ότι του ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους δημόσιες δομές υγείας; Θέλουμε ονόματα κι όχι αοριστίες.
  2. Ως ΚΕΔΕ γνωρίζουμε καλά ότι οι Δήμοι που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες κι απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν ούτε τα έσοδα, αλλά ούτε και το προσωπικό ούτε για να καλύψουν τις βασικές τους λειτουργίες. Τα τελευταία μάλιστα έξι χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού έχει μειωθεί πάνω από 60%. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, πιστεύει ο κ. υπουργός ότι υπάρχει Δήμος που μπορεί να καλύψει από τον προϋπολογισμό του τη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας; Ψάχνει ο κ. υπουργός δημάρχους θύματα για να μοιραστεί μαζί τους τις ευθύνες που δημιουργεί η αδιέξοδη πολιτική υγείας που εφαρμόζει;
  3. Να μας απαντήσει με επίσημα στοιχεία ο κ. υπουργός πόσα είναι τα κενά σήμερα σε ιατρικό προσωπικό στις μονάδες υγείας των νησιωτικών και δυσπρόσιτων Δήμων, καθώς και τι προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου για την κάλυψη των κενών αυτών. Μήπως ο κ. Ξανθός σκοπεύει να καλύψει τα κενά αυτά με τον ίδιο τρόπο που λέει ότι θα καλύψει σήμερα τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν από τον προηγούμενο Απρίλιο κι ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί το νέο προσωπικό; Θα απολογηθεί ποτέ ο κ. Ξανθός για τις ζωές που χάθηκαν στο διάστημα αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν κλείσει πάνω από 100 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Πόσες ζωές θα χαθούν ακόμη μέχρι να αποφασίσει ο κ. Ξανθός να ασκήσει επιτέλους τα καθήκοντά του ως υπουργός Υγείας;
  4. Τι φοβήθηκε ο κ. υπουργός και δεν προχώρησε σε διάλογο και δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΕ πριν καταθέσει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, αφού μάλιστα όπως ισχυρίζεται είχε στα χέρια του αιτήματα Δήμων που του ζητούσαν να χρηματοδοτήσουν από τους προϋπολογισμούς τους τη λειτουργία δομών υγείας;

Είναι φανερό ότι μέσα από τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει στους Δήμους και στις Διοικητικές Περιφέρειες μέρος του κόστους λειτουργίας των δομών δημόσιας υγείας.

Η ΚΕΔΕ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το νομοθετικό τερατούργημα σε βάρος των Δήμων και της υγείας των πολιτών της χώρας. Γι΄ αυτό ζητάμε την άμεση απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης. Χωρίς καμία καθυστέρηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet