Τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου για το προσφυγικό ζήτημα από την Ένωση Δήμων Τουρκίας, επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου συναντήθηκε με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο.

Η Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πολλοί ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν εκεί, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο κ. Γ. Πατούλης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το Παρεκκλήσιo της Αγίας Τριάδoς, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χειρογράφων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του μητροπολίτη και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος βρέθηκαν οι προσπάθειες που γίνονται για την επαναλειτουργία της Σχολής, η οποία έκλεισε το 1971.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτόν τον ιερό χώρο όπου άφησαν το στίγμα τους εμβληματικές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα πως οι εγκαταστάσεις της Σχολής βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και συγχαίρω τόσο τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, όσο και τους άλλους ηγούμενους για τις άοκνες προσπάθειες τους να συντηρούν τη Σχολή σε αυτό το επίπεδο.

»Εμείς ως ΚΕΔΕ στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες που καταβάλλει το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσωπικά για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, μετά από 45 χρόνια σιωπής.

»Είναι αδιανόητο ένα από τα αρχαιότερα εκκλησιαστικά ιδρύματα του κόσμου, ταυτισμένο με την πνευματική ζωή της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας να παραμένει κλειστό.

»Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινα στον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο να εξετάσουμε τη φιλοξενία ενός κοινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δήμων Τουρκίας στον συνεδριακό χώρο της Σχολής».

Κατά την επίσκεψη ο κ. Πατούλης συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet