Κατερίνα Ψάλτη: «Διακυβέρνηση» αντί για Τοπική Δημοκρατία
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Κατερίνα Ψάλτη: «Διακυβέρνηση» αντί για Τοπική Δημοκρατία

Αναρτήθηκε νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών, σε δημόσια διαβούλευση, για να ψηφιστεί πριν από της αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Πρόκειται για σαρωτικού χαρακτήρα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «αναμόρφωση της διακυβέρνησης» δήμων και περιφερειών. Νόμιμες πλέον οι τηλεδιασκέψεις των συμβουλίων, διευρύνοντας τις αποστάσεις από τους πολίτες.

  • Καταργούνται οι Οικονομικές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής.
  • Καταργούνται οι κοινωφελείς επιχειρήσεις μέσω των οποίων οι Δήμοι ασκούσαν κοινωνική πολιτική.
  • Καταργούνται οι σχολικές επιτροπές, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος.
  • Καταργούνται πάνω από 500 ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων και τα ΚΑΠΗ, και μεταφέρονται στο οργανόγραμμα των Δήμων. Καταργείται έτσι με αυτό τον τρόπο η συμμετοχή των εργαζομένων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στα ΔΣ αυτών των νομικών προσώπων.
  • Καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ που συνδέονται με την ήδη ισχνή χρηματοδότηση των δήμων. Η πολιτική αυτή είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα που οδηγεί προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Ο. Τ. Α. και την απώλεια κάθε ψήγματος δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα αυτών.
  • Με τον Καποδίστρια συρρικνώθηκαν οι Δήμοι και οι κοινότητες από 5823 σε 1034. Με τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη οι Δήμοι ανέρχονται σε 332 συνολικά σε όλη την Ελλάδα και ενσωμάτωσαν όλες τις κοινότητες.
  • Μειώθηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων. Στο Μαρούσι την επόμενη περίοδο από 41 θα έχουμε 35 δημοτικούς συμβούλους.
  • Μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου σε επιτροπές.
  • Τριπλασιάστηκε το όριο απευθείας αναθέσεων από το Δήμαρχο.
  • Καθιερώθηκε πενταετής θητεία όπου η πλειοψηφούσα παράταξη θα καταλαμβάνει των 60% των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντί της διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων οδηγούμαστε, στο όνομα της «αποτελεσματικότητας» σε ένα ξενόφερτο μοντέλο «διακυβέρνησης» όπου ο Δήμαρχος από αιρετό πολιτικό πρόσωπο αναγορεύεται σε «Κυβερνήτη» και το Δημοτικό Συμβούλιο από όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων απονευρώνεται σε «επιτροπή διαβούλευσης» χωρίς ουσιαστικές αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Η δημοκρατία συρρικνώνεται. Η συμμετοχή των πολιτών αποκτά διακοσμητικό χαρακτήρα. Οι Δήμοι Α. Ε. θα είναι πλέον πραγματικότητα και με τον νόμο με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών Μοναδική απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης οι δικοί μας αγώνες και η ψήφος μας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο Μαρούσι ψηφίζουμε – στηρίζουμε τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet