Πεντέλη 2020: Αυτονόητη η στήριξή μας ως δημοτική αρχή στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Πεντέλη 2020: Αυτονόητη η στήριξή μας ως δημοτική αρχή στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης

Επίσκεψη στην έδρα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεντέλης, πραγματοποίησε ομάδα στελεχών της δημοτικής μας παράταξης αποτελούμενη από τον επικεφαλής και Υποψήφιο Δήμαρχο Πεντέλης κ. Άγγελο Παλαιοδήμο, τον τοπικό σύμβουλο Δ.Κ. Πεντέλης κ. Ηλ. Αλεξόπουλο, τον τοπικό σύμβουλο Δ.Κ. Μελισσίων κ. Απ. Φραντζή, τον Ταξίαρχο ε.α. ΕΛ.ΑΣ. Αθ. Σαραντάρη, τον Αξιωματικό ε.α. ΕΛ.ΑΣ. Ηλ. Μυλωνά και τους  Γιάννη Λάλο, Κωνσταντίνο Χριστόπουλο και Κατερίνα Αρναούτογλου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερωθήκαμε από τον προϊστάμενο Ανθυποπυραγό Νικόλαο Λιάκο, τον Αρχιπυροσβέστη Κυριάκο Αλεξανδρή  και τον Εθελοντή Πυρονόμο Σπύρο Παναγιώτου για την ιστορία, τη λειτουργία, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα προβλήματα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεντέλης, το οποίο είναι η μοναδική Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αττική!!! Πιο συγκεκριμένα:

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης ιδρύθηκε το 1997 (Αρ.ΦΕΚ 359 τ.Β’) μετά από αίτημα της τότε κοινότητας Πεντέλης. Ανήκει επιχειρησιακά και διοικητικά στον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό Παλλήνης και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο έχοντας στον τομέα ευθύνης του τις περιοχές των Δ.Κ. Πεντέλης, Δ.Κ. Νέας Πεντέλης καθώς και το Πάτημα Βριλησσίων, το Πάτημα Χαλανδρίου και τμήμα του Γέρακα. Τα Μελίσσια δεν βρίσκονται τυπικά στα διοικητικά όρια του κλιμακίου, παρά το γεγονός ότι έχει επέμβει αρκετές φορές την περιοχή. Επεμβαίνει σε όλων των ειδών τα συμβάντα (αστικές πυρκαγιές, δασικές πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα, απεγκλωβισμοί ανθρώπων, πλημμύρες, κ.α.). Στα 26 έτη λειτουργίας του έχει επέμβει σε πάνω από 1.500 δασικές και αστικές πυρκαγιές, 500 τροχαία ατυχήματα και 600 περιστατικά παροχής βοηθείας.

Tο επιχειρησιακό έργο του κλιμακίου επιτελείται σήμερα με τη χρήση τριών οχημάτων. Ένα UNIMOG U1300L (μοντ. 1979), χωρητικότητα 2500 λίτρων νερού, ένα IVECO MAGIRUS (μοντ. 1996), χωρητικότητας 2500 λίτρων και ένα NISSAN PICKUP NP300 4×4 (μοντ. 2010), χωρητικότητας 500 λίτρων. Στο κλιμάκιο υπηρετούν 4 Επαγγελματίες Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι εκ των οποίων ένας εκτελεί τα καθήκοντα του Προϊσταμένου του Κλιμακίου, ένας τα καθήκοντα μάχιμου πυροσβέστη και Αναπληρωτή Προϊσταμένου του Κλιμακίου και δύο άλλοι εκτελούν τα καθήκοντα οδηγών των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ επιπλέον είναι επανδρωμένο με 46 Εθελοντές Πυροσβέστες εκ των οποίων δυστυχώς μόνο οι 12 είναι δημότες Πεντέλης!

Ο Ανθυποπυραγός Νικόλαος Λιάκος μας ενημέρωσε εκτενώς για όσα προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη (Ν. 4029/2011) και πιο αναλυτικά: την αποστολή και τα καθήκοντα του, τις υποχρεώσεις του, τον τρόπο και τα κίνητρα απόκτησης της ιδιότητας, την παρεχόμενη υποχρεωτική εκπαίδευση, την ασφαλιστική κάλυψη αλλά και την αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, η οποία είναι αντίστοιχη με αυτή κάθε δημόσιου υπαλλήλου!!! Έμφαση επίσης δόθηκε και στις υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, οι οποίες προβλέπονται αναλυτικά στο άρθρο 29 του Ν. 4029/2011.

Ο Εθελοντής Πυρονόμος Σπύρος Παναγιώτου εκπροσωπώντας και το Σύλλογο Φίλων Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου (http://epkp.gr) μας ενημέρωσε με τη σειρά του για το σημαντικό έργο του συλλόγου, την προσφορά του σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προς το Κλιμάκιο, αλλά και την ανάγκη στήριξης του οργανωμένου εθελοντισμού από κάθε δημοτική αρχή, ώστε δια της συμμετοχής στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο να ενσαρκωθεί η εφαρμοσμένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ανιδιοτελής κοινωνική προσφορά.

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής κ. Άγγελος Παλαιοδήμος δήλωσε: “Η λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεντέλης, του μοναδικού σε ολόκληρη την Αττική είναι πραγματικά ευλογία για την πόλη μας, δεδομένου ότι υπήρξε καταλυτική η άμεση επέμβαση του σε χιλιάδες περιστατικά τα οποία δεν αφορούσαν μόνο σε πυρκαγιές. Για την παράταξη μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος είναι ζητήματα πρωταρχικής σημασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η στήριξη  του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεντέλης είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη”. Παράλληλα ο κ. Άγγελος Παλαιοδήμος δεσμεύτηκε ότι από τη θέση του Δημάρχου Πεντέλης, την επόμενη πενταετή δημοτική περίοδο θα μεριμνήσει, ώστε η δημοτική αρχή να ενισχύσει με κάθε αναγκαίο μέσο το Κλιμάκιο και να συνδράμει ενεργά το έργο του τηρώντας απαρέγκλιτα τις κάθε είδους υποχρεώσεις της, όπως αυτές προσδιορίζονται από τη νομοθεσία για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, των οχημάτων και του εξοπλισμού, την παροχή μέσων και μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και την δημιουργία υπο-κωδικού εξόδων στον Προϋπολογισμό έτους 2024 ειδικά για τις δαπάνες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεντέλης, με σκοπό την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών, αναλωσίμων, ανταλλακτικών και ατομικού εξοπλισμού προστασίας.

Στην συνάντηση που ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα, η δημοτική μας παράταξη κατέδειξε τόσο την πρόθεσή της όσο και την ετοιμότητά της να διαχειριστεί με σοβαρότητα και συνέπεια το δύσκολο έργο των ζητημάτων πολιτικής προστασίας, μέσω της προτεραιότητας που αποδίδει στα σχετικά ζητήματα, αλλά και της γνώσης και ικανότητας του έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της. Επιπλέον, εκ μέρους όλων των συνδημοτών μας εξέφρασε ευχαριστίες προς το πολύτιμο έμψυχο δυναμικό του εθελοντικού κλιμακίου, προς όλους τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι με τις άοκνες προσπάθειές τους και συχνά υπερβαίνοντας εαυτούς αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες για την διαφύλαξη του τοπικού οικοσυστήματος και ταυτόχρονα για την προστασία και ασφάλεια όλων μας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet