Π. Καμάρας: Ολισθηρός κατήφορος για την Αυτοδιοίκηση στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Π. Καμάρας: Ολισθηρός κατήφορος για την Αυτοδιοίκηση στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Έναν χρόνο πριν από τις Δημοτικές Εκλογές και οι διεργασίες για τις υποψηφιότητες για τη νέα Δημοτική Αρχή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Θεμιτό και αναμενόμενο. Ιδίως μετά την απρόοπτη και ασυνήθιστη για τα Αυτοδιοικητικά δεδομένα, πρόωρη αναγγελία του νυν Δημάρχου για μη επανυποβολή υποψηφιότητας στις προσεχείς εκλογές.

Μια απόφαση που αν και καθόλα σεβαστή διαμόρφωσε ένα θολό τοπίο, αφού εκλεγμένοι και μη, της Διοικούσας παράταξης, βρέθηκαν αιφνιδιασμένοι (αν και πολλοί υποψιασμένοι) σε αναζήτηση προσανατολισμού του ηγέτη, που θα τους εκφράζει αλλά και θα έχει τα εχέγγυα, για μια εποικοδομητική συνεργασία και ένα ευοίωνο μέλλον για την πολη μας. Είναι σίγουρο ότι οι σταδιακά αναγγελλόμενες υποψηφιότητες θα καλύψουν το κενό αυτό που υπάρχει σήμερα.

Γράφει ο Π. Καμάρας*

Αυτό όμως που με λύπη παρατηρώ είναι ότι στη μακρά πορεία προς τις εκλογές διαμορφώνεται στον Δήμο μας, ένα τοξικό περιβάλλον που δεν συνάδει με τον τοπικό πολιτικό πολιτισμό της πόλης μας. Τουλάχιστον όπως τον έχουμε βιώσει τα τελευταία 30 χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Με τις έντονες πολλές φορές αντιπαραθέσεις, τις εύλογες ή υπερβολικές κριτικές, πάντα όμως μέσα σε ένα θεσμικό τοπίο και πλαίσιο αρχών και ηθικής, (οι λίγες εξαιρέσεις αφορούν σε συγκεκριμένο πρόσωπο που και τώρα δρα ως συμπράττων των φυσικών και ηθικών αυτουργών).

Παρατηρούμε λοιπόν να επιβάλλονται λογικές και να επιχειρούνται πρακτικές από συγκεκριμένους υποψηφίους, που προϊδεάζουν σε ένα ολισθηρό κατήφορο χωρίς τελειωμό μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Έτσι κατά μια ιδιότυπη αντίληψη, προφανώς υστερόβουλη, Δήμαρχοι με πολυετείς θητείες στον Δήμο τους και σημαντική προσφορά δεν δικαιούνται να κάνουν το αυτονόητο, όπως άλλωστε κάθε Δημότης, να εκφέρουν δηλαδή γνώμη ή ακόμα και να συνομιλούν με πρόσωπα που ενδεχόμενα τυχόν υποψηφιότητά τους ως Δήμαρχοι, θα έβαζε άλλα στάνταρ στα τοπικά δρώμενα.

Χαρακτηρίζονται μάλιστα επαίσχυντα και χωρίς ίχνος ντροπής με χαρακτηρισμούς ανήκουστους (σκελετοί, βρικόλακες κλπ.) και υπονοούμενα που προφανώς άπτονται του ποινικού κώδικα για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Παρατηρούμε επίσης η κριτική σε έναν υποψήφιο να ποινικοποιείται, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού καταρχήν και φίμωσης στη συνέχεια, στη πορεία προς τις εκλογές ενώ δεν λείπουν και θλιβερά στοιχεία τραμπουκισμού σε ελάχιστες ευτυχώς περιπτώσεις (γνωστά τα γεγονότα των γρονθοκοπημάτων που γίνανε εντός του Δημαρχιακού κτιρίου).

Λείπουν δραματικά η ευπρέπεια λόγου, η ειλικρίνεια, ο αλληλοσεβασμός, η μετριοφροσύνη, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων, κρυβόμενα επιμελώς πίσω από μια ψευδεπίγραφη υποκρισία καθωσπρεπισμού και θυματοποίησης.

Επιχειρείται έτσι η καλλιέργεια ενός νοσηρού κλίματος που υποβαθμίζει το θεσμό της Τ.Α. ακόμα περισσότερο, αποτρέποντας αξιόλογους συμπολίτες μας να «εκτεθούν» στα Κοινά της πόλης μας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συγκεκριμένους υποψήφιους και τους συνοδοιπόρους τους. Που προφανώς τρέμουν τις συγκρίσεις και τον ανταγωνισμό που θα αναδείξει και την ανεπάρκειά τους.

΄Όλα αυτά είναι φαινόμενα επαναλαμβάνω πρωτόγνωρα για τον πολιτικό πολιτισμό της πόλης μας.

Το λυπηρό είναι ότι ο ολισθηρός αυτός κατήφορος, η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο εκτροχιασμός και η όξυνση πόλωσης προέρχονται από πρόσωπα νέα (σχετικά) σε ηλικία, προφανώς όμως παρωχημένων αντιλήψεων και ιδεών. «΄Οπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είναι το βασικό τους μότο. Και ο σκοπός αυτός είναι να αναρριχηθούν στην εξουσία….

Στο εγχείρημά τους αυτό έχουν και τους υποβολείς (καλών «πρακτικών») που συμπράττουν για το καλό…. της πόλης. Αυτά σαν παρατηρητής των εξελίξεων.

Σε προσωπικό τώρα επίπεδο.΄Εχοντας αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου στο Δήμο της Πεύκης (νυν Λυκόβρυσης – Πεύκης) ως Δήμαρχος, με γνωστά και μετρήσιμα αποτελέσματα και έργο, αλλά και πολλά χρόνια στη προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως Πρόεδρος της ΄Ενωσης Δημάρχων Αττικής, καλώ όλους τους Δημότες να καταδικάσουν αυτά τα θλιβερά φαινόμενα και να απομονώσουν όσους τα παράγουν και τα διακινούν.

Να μετέχουν μαζικά στα Κοινά της πόλης μας και να μην αφήσουν άτομα χωρίς ηθικές αξίες και χωρίς πραγματικά προσόντα να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Σε ότι με αφορά θα εξακολουθώ να εκφέρω δημόσια ή ιδιωτικά τη γνώμη μου, εφόσον μου ζητηθεί για ό,τι στραβό ή καλό μπορεί να υπάρξει σε μια πόλη και ένα Δήμο που υπηρέτησα με αυταπάρνηση και αγαπώ.

* Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής και πρώην δήμαρχος Πεύκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet