Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου Νέας Ιωνίας
Εκλογές στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου Νέας Ιωνίας

Ερώτηση για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου της Νέας Ιωνίας της Αττικής κατέθεσε, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών του κόμματος Ελληνική Λύση.

Η κ. Αλεξοπούλου αναφέρει:

«Στον Δήμο της Νέας Ιωνίας της Αττικής, υψώνεται ένα υδραγωγείο, το οποίο θεωρείται πως είναι το αρχαίο ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο, όντας τμήμα του συστήματος υδροδότησης της Αθήνας και χρονολογείται από τον 3ο περίπου αιώνα π.Χ. Θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία εκείνης της περιόδου στην Αττική. Μάλιστα, οι σωζόμενες στήλες του εν λόγω αρχαίου Υδραγωγείου αποτελούν, σήμερα, το μοναδικό ρωμαϊκό μνημείο που επιβίωσε σε βάθος χρόνου στην χώρα μας, αλλά και έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στην περιοχή, που μπορούν να φιλοξενήσουν σχετικές πολιτιστικές δραστηριότητες.

Πλην, όμως, ο χώρος αυτός με την βαριά ιστορική μνήμη, παραμένει ουσιαστικά, εδώ και χρόνια, εγκαταλελειμμένος, λόγω, αφ’ ενός, του μηδενικού ή ελαχίστου βαθμού συντήρησης και ανάδειξης του ως άνω μνημείου, αλλά και αφ’ ετέρου, λόγω του ότι δεν πραγματοποιούνται οι απαραίτητες τακτικές εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου του. Ως αποτέλεσμα, το μνημειακό αυτό στολίδι, που μπορεί να αναδείξει πολιτισμικά την ιστορική περιοχή της Νέας Ιωνίας, παραμένει αναξιοποίητο και, κατ’ ουσίαν, υποβαθμισμένο, εξ’ αιτίας της εγκατάλειψης, στην οποία έχει περιέλθει.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτάται η υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στις εργασίες αποκατάστασης, εκκαθάρισης και εν τέλει, ανάδειξης και αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου της Ν. Ιωνίας της Αττικής;
  2. Προτίθεσθε να αναδείξετε με περαιτέρω σχετικές πρωτοβουλίες σας τον ανωτέρω αρχαιολογικό χώρο, αναβαθμίζοντας πολιτιστικά την ευρύτερη περιοχή;».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet