Ντ. Λιάκου: Προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες τους και τις δυνατότητες των οικογενειών
Εκλογές στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Ντ. Λιάκου: Προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες τους και τις δυνατότητες των οικογενειών

Πριν λίγες μέρες τα σχολεία έκλεισαν, οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν, αλλά οι γονείς αναζητούν πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά τους τους επόμενους τρεις μήνες δημιουργικά, ευχάριστα και σύμφωνα με τις ανάγκες της ηλικίας τους.

Η ανάγκη των παιδιών για επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη φύση, τους συνομηλίκους τους, για ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, όχι μόνο «δεν κάνει διακοπές», αλλά μετά από μία σχολική χρονιά με εντατικούς ρυθμούς είναι επιβεβλημένη. Οι διακοπές βέβαια για τις περισσότερες οικογένειες είναι “άπιαστο όνειρο”, αν και η χώρα μας είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός!!

Έτσι είτε αναγκάζονται οι γονείς να γίνουν χίλια κομμάτια προσαρμόζοντας τα εργασιακά τους ωράρια, είτε αξιοποιούν παππούδες, γιαγιάδες και συγγενείς, είτε καταφεύγουν σε προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης, που αρκετά λειτουργούν με ευθύνη των δημοτικών αρχών (αν και κατά κανόνα δίνονται εργολαβικά σε ιδιωτικές εταιρείες). Ενώ η ουσιαστική απουσία κρατικής μέριμνας για την καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών έχει αφήσει τον χώρο ανοιχτό για να «θριαμβεύει» η ιδιωτική – επιχειρηματική δράση. Έτσι, ιδιωτικά καλοκαιρινά camp ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε παιδότοπους, κέντρα μελέτης, φροντιστήρια, μέχρι και σε ιδιωτικά σχολεία, μουσεία και αθλητικούς συλλόγους, και μάλιστα με δυσβάσταχτα επιπλέον έξοδα για κάθε οικογένεια (70-200 ευρώ / εβδομάδα).

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης βρίσκεται η ανάγκη των παιδιών για ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικό πρόγραμμα απασχόλησης που να συνδυάζει την επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το καλό βιβλίο, με την ψυχαγωγία και την ξεκούραση που τόσο έχουν ανάγκη και τα παιδιά.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 22/6 στις 9π.μ. για:

  • να λειτουργήσουν προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων στα σχολεία, με ενιαίο, επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών, με δωρεάν πρόσβαση για όλους τους μαθητές και με αποκλειστική ευθύνη των δήμων και του κράτους.
  • να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες κρατικές και δημοτικές κατασκηνώσεις, αφού συντηρηθούν και στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό και να σχεδιαστεί η δημιουργία νέων, προκειμένου να καλυφθούν ενιαία, με παιδαγωγικούς όρους, δημόσια και δωρεάν, οι πάγιες κατασκηνωτικές ανάγκες των παιδιών μας.

Βάζουμε στο επίκεντρο τις ανάγκες του παιδιού! Θεωρούμε την καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση αναφαίρετο δικαίωμα, που πρέπει να προσφέρεται και να καλύπτεται καθολικά, δωρεάν, αναβαθμισμένα, στο μέτρο των σύγχρονων δυνατοτήτων και των σύγχρονων αναγκών των παιδιών.

Στην κάλπη της 25ης Ιούνη ενισχύουμε το ΚΚΕ που είναι δύναμη αλήθειας, διεκδίκησης, ανατροπής της καθημερινότητας που μας φορτώνει βάρη και ευθύνες, μας γεμίζει άγχος, αβεβαιότητα και ανασφάλεια!

Λιάκου Ντιάνα

Νηπιαγωγός, Πρόεδρος ΣΕΠΕ Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ

Υποψήφια Βουλευτής με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet