Αναζήτηση θέσεων εργασίας σε περίοδο κρίσης
Γνώμες

Αναζήτηση θέσεων εργασίας σε περίοδο κρίσης

H Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του 2017 επανάφερε με ένταση το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και της εύρεσης εργασίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η τυπικά μετρήσιμη ανεργία ανέρχεται στο 22,6%, αλλά η πραγματική στο 29,6%!(1) .

Σε μια κατάσταση κρίσης και υπερβολικής ανεργίας, η αναζήτηση απασχόλησης αποτελεί για τον κάθε άνεργο, μια τεράστια προσπάθεια με πολλά αδιέξοδα. Τα αδιέξοδα αυτά μπορούν να μειωθούν για όσους κατέχουν την τεχνική της αναζήτησης εργασίας. Δυστυχώς, όμως, οι τεχνικές αναζήτησης δεν εξαλείφουν την ανεργία, παρά μόνο στο μέτρο που καλύπτουν θέσεις οι οποίες, λόγω έλλειψης σύνδεσης προφοράς και ζήτησης, θα έμειναν ακάλυπτες.

Γράφει η Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson*

Το παρακάτω κείμενο αποτέλεσε τη βάση διάλεξης σε σεμινάριο ανέργων  για τα προβλήματα και τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας με τίτλο: «Αγορά Εργασίας – Τάσεις & Προκλήσεις»,  το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Αναζήτησης Εργασίας skywalker» στις 13/3/2017, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου Αθηναίων.

1. Αρχικό πρόβλημα – Η δημιουργία θέσεων εργασίας
  • Για να βρω μια θέση εργασίας πρέπει προηγουμένως αυτή η θέση να υπάρχει. Όταν η προσφορά θέσεων εργασίας είναι μικρότερη από τη ζήτηση, όποια τεχνική και αν χρησιμοποιήσω, απλώς θα καταλάβω μια θέση εργασίας εκτοπίζοντας κάποιον/αν άλλο/η. Και αν εγώ βρω θέση, κάποιος άλλος θα τη χάσει και το ισοζύγιο της ανεργίας δεν θα αλλάξει.
  • Η τεχνική της αναζήτησης θέσης εργασίας παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της κατάλληλης θέσης εργασίας από τον, κατά τεκμήριο, πιο κατάλληλο εργαζόμενο. Αυτό είναι θετικό για την οικονομία, την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα.
  • Οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται στην πραγματική οικονομία. Όταν δημιουργηθούν, τότε η αναζήτησή τους έχει αξία για τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά.

Γύρω από την απασχόληση και την προσπάθεια εύρεσης εργασίας υπάρχουν πολλά λαϊκά γνωμικά, τα οποία είναι βέβαιο ότι όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς και κατά περίπτωση. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ο ικανός βρίσκει πάντα δουλειά.
  • Η κρίση στέλνει στην ανεργία και τους ικανούς.
  • Άνεργοι είναι μόνο οι τεμπέληδες.
  • Οι υψηλοί μισθοί δημιουργούν την ανεργία.
  • Η ανάπτυξη και ο αυτοματισμός δημιουργούν την ανεργία.
  • Οι ξένοι ανταγωνιστές και οι εισαγωγές φέρνουν ανεργία.
  • Οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές γίνονται απαγορευτικές στις προσλήψεις.
  • Ο συνδικαλισμός ευθύνεται που δεν γίνονται προσλήψεις.
  • Η ανάπτυξη δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Από όλα αυτά, η ανάπτυξη κατατάσσεται πρώτη μακράν των άλλων και έχει τη μεγαλύτερη αξία σε μια κοινωνία αντιφάσεων, η οποία ζητάει λύση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης από την οποία να ικανοποιούνται και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι.

Μόνο η ανάπτυξη της οικονομίας με νέους όρους, που θα υπερβαίνουν τη σημερινή ύφεση και στασιμότητα, μπορεί να δώσει πραγματικές θέσεις εργασίας. Αυτό όμως απαιτεί ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης με ελάχιστους όρους συμφωνίας του πολιτικού κόσμου, το οποίο πρέπει να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις(2).

2. Τι θέσεις εργασίας θέλουμε;

Πριν θέσουμε το ερώτημα ποια τεχνική θα χρησιμοποιήσω για να πετύχω την πρόσληψή μου, θα πρέπει να έχουμε απαντήσει, ως κοινωνία, ποιες θέσεις απασχόλησης δημιουργούμε για να τις καταλάβουν οι εργαζόμενοι.

Είδαμε στην κρίση μια απότομη εκτόξευση της ανεργίας. Παράλληλα είδαμε και την κατακόρυφη απαξίωση κεφαλαίων, εργασιών, επιχειρήσεων και επαγγελμάτων. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Πώς ξαφνικά συνέβη και καθόλα άξιοι εργαζόμενοι θεωρήθηκαν άχρηστοι για την παραγωγή; Δεν έγιναν άχρηστοι, η κρίση τούς αχρήστευσε! Αυτό σημαίνει κρίση του συστήματος εκπαίδευσης, επενδύσεων, παραγωγής και απασχόλησης, τέλμα από το οποίο οφείλουμε να βγούμε!

Η κρίση είχε ως συνέπεια τη μεγάλη μείωση των μισθών. Όποιος αναζητεί τώρα εργασία, όχι μόνο δεν βρίσκει εύκολα, αλλά πρέπει να μειώσει κατά πολύ τις απαιτήσεις του σε μισθό και σε άλλα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό μας πάει, ως κοινωνία, πίσω. Εμείς όμως πρέπει να πάμε μπροστά.

Δεν είναι καθόλου ξένο από εμάς η αναζήτηση θέσεων εργασίας με μερική απασχόληση, με ελάχιστο μισθό, πολλές φορές ανασφάλιστοι και με πτυχία τα οποία έγιναν, πλέον, προαπαιτούμενα για μια απαξιωμένη εργασία.

Ποιος δεν γνωρίζει ότι δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό (3) και μερικοί από αυτούς μάλιστα μεγαλουργούν, ενώ στη χώρα μας θα ήταν μια ακόμη μονάδα ανεργίας; Αυτή η «αιμορραγία» είναι φαύλος κύκλος κρίσης στην οικονομία και στην απασχόληση, αφού δεν δημιουργούνται θέσεις υψηλής ειδίκευσης.

Επειδή ο πυρήνας της οικονομίας που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας είναι οι επιχειρήσεις, θα λέγαμε συνοπτικά ότι για να έχουμε πραγματική απασχόληση και ανάπτυξη χρειαζόμαστε επιχειρήσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές, με ανταγωνιστικά προϊόντα και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας!

Θέσεις εργασίας που δεν είναι βιώσιμες και δεν στέκονται σε ανταγωνιστικό επίπεδο, στηριζόμενες σε επιδοτήσεις και σε ενέσεις κινήτρων, έχουν προσωρινό χαρακτήρα, και δεν μας βγάζουν από την κρίση.

Σήμερα, βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, καινοτομίας, νεοφυείς με προχωρημένες ευρεσιτεχνίες και ιδέες. Αξίζει να πούμε εδώ ότι αυτές οι επιχειρήσεις εξάγουν προϊόντα με νέα προστιθέμενη αξία που είναι επταπλάσια του κόστους (+700%)!

Όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα στη χώρα μας με 22,6% ανεργία και με πτώση των επενδύσεων κατά 50%, η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η πλέον δύσκολη υπόθεση. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να παλέψουμε.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες ομαλής ανάπτυξης της απασχόλησης, παρότι τα δεδομένα ελληνικών και διεθνών οργανισμών προβλέπουν ανάπτυξη της οικονομίας 2,5% με 2,7% του ΑΕΠ για το 2017.

Συμπερασματικά: Η λύση είναι να έχουμε βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις για να έχουμε βιώσιμες και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας.

3. Αντιφάσεις

Αναζητώντας εργασία πρέπει να έχουμε κατά νου όχι μόνο την ατομική λύση, αλλά και τη γενική. Η ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση ύπαρξης νέων θέσεων εργασίας και οι νέες θέσεις εργασίας είναι προϋπόθεση πραγματικής και αξιοπρεπούς απασχόλησης.

Η κατάληψη θέσης εργασίας που κατέχει άλλος, εκτοπίζοντας τον, με μικρότερη αμοιβή, είναι ένας φαύλος κύκλος που μπορεί αύριο να χτυπήσει κι εμάς.

Η πολιτική τη διανομής της εργασίας (μια θέση εργασίας για δύο εργαζόμενους) μπορεί να μοιράζει στη μέση την εργασία και την αμοιβή, αλλά είναι θνησιγενής λύση. Κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την κάλυψη της μισής ανεργίας με μισή εργασία που τελικά αφήνει ανέπαφο το μέγεθος της ανεργίας. Η λύση αυτή μειώνει συνολικά το επίπεδο ζωής του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού, υπονομεύοντας την απόδοσή του και πολύ περισσότερο, μεγαλώνοντας την απόσταση από την ικανότητά του να καλύψει υψηλά στάνταρ εργασιακών απαιτήσεων που είναι και προϋπόθεση σταθερής απασχόλησης και ανάπτυξης.

Η εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και η δια βίου μάθηση αποτελούν στοιχεία κατάληψης θέσης εργασίας, όμως μόνο όταν αυτές υπάρχουν.

4. Μπορούμε!

Πολλές φορές υποτιμάμε μόνοι μας το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Πόσοι αλήθεια ξέρουμε ότι προχωρημένες ηλεκτρονικές κατασκευές σε προϊόντα και λογισμικά έχουν ενσωματωθεί σε δορυφόρους, σε διαπλανητικά οχήματα, στην αεροναυπηγική, σε βιομηχανίες νέων τεχνολογιών, ακόμη και στο κόσμημα της ερευνητικής τεχνολογίας στην Ευρώπη, στο ερευνητικό κέντρο CERN στη Γενεύη;

Νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας και αφήνουμε να διαρρέουν οι επιστήμονές μας σε ξένες χώρες. Λάθος! Ήδη δεκάδες επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα πετυχαίνουν αυτό που κάποιοι θεωρούν αδιανόητο. Να εκτοπίζουν στη διεθνή αγορά μεγαθήρια της τεχνολογίας από προχωρημένους παραγωγικούς και επιστημονικούς τομείς! Αυτό και μόνο πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους ότι μπορούμε να γενικεύσουμε αυτούς τους τομείς και για την εγχώρια βιομηχανία και την παραγωγή, ώστε να αναστραφεί το κλίμα ύφεσης και να αξιοποιηθεί παραγωγικό δυναμικό που τώρα αργεί και απαξιώνεται (4).

Παραπομπές

(1) Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του 2017

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), δείχνουν το επίσημο μη εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το γ΄ τρίμηνο του 2016 να ανέρχεται στο 22,6%. Το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.736,7 χιλιά­δες άτομα (εκ των οποίων οι 2.473,7 χιλιάδες είναι μισθωτοί), ενώ οι άνεργοι ανήλ­θαν σε 1.092,6 χιλιάδες άτομα. Από τα στοιχεία αυτά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα μεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας κατά το 2016 συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό την τάση οριακής βελτίωσης που ξεκίνησε το 2014 και συνεχίστηκε και το 2015.

Στην πραγματικότητα, εφόσον μετρηθεί η μερική απασχόληση, τότε κατά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ το «πραγματικό» ποσοστό ανεργίας φτάνει το 29,6%.

Τέλος, η μακροχρόνια ανεργία κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες (27,2%) σε σχέση με τους άνδρες (18,9%) και στις νεότερες ηλικίες σε σχέση με τις γηραιότερες. Ειδικότερα, η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών βρίσκεται στο 44,2%, στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών στο 33,2%, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών στο 21,5%, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών στο 18,5% και τέλος στην ηλικιακή ομάδα 65-74 στο 13%. Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει μικρή μόνο επίδραση στο επίπεδο της ανεργίας.

(2) Από το άρθρο: «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Πώς όμως;», Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, 7/3/2017:

«Για έναν πραγματικό διάλογο για εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, τα προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

Εθνική συνεννόηση των κομμάτων στα ελάχιστα αναγκαία για ομαλό πολιτικό κλίμα
Πολιτική αποφασιστικότητα και πιστοποίηση της δυνατότητας υλοποίησης των σχεδίων
Πραγματικός κοινωνικός  διάλογος με τις παραγωγικές τάξεις και στρώματα, με τους κλάδους και τους φορείς του κεφαλαιακού και ανθρώπινου δυναμικού.
Προσανατολισμός στην προώθηση των νέων τεχνολογιών, των καινοτομιών και την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας».
 http://ww.eea.gr/gr/el/articles/sxolio-ethniko-sxedio-anaptyksis-pos-omos

(3)  Από το άρθρο: «Διαρροή εγκεφάλων» – Έφυγαν 450 χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό», Εφημερίδα «Ημερησία», 7/3/2017:

«Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η χώρα είναι η «διαρροή εγκεφάλων / brain drain»: Οι περίπου 450.000 Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008 – 2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες έχουν αποδώσει στις οικονομίες των χωρών αυτών, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, 50 δισεκατομμύρια ευρώ.  «Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους κάτω των 45 ετών».

(4) Από το άρθρο «Τα ελληνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και το CERN», Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, 20/2/2017:

«Δεν είναι όμως δυνατόν, προϊόντα ελληνικών επιχειρήσεων να μπορούν να εισχωρούν στο CERN στη NASA, στους δορυφόρους, στην αεροναυπηγική βιομηχανία της Ε.Ε. και να μην είναι δυνατόν να παράγουν τελικά και ενδιάμεσα προϊόντα νέας τεχνολογίας για την ελληνική βιομηχανία, βιοτεχνία και γεωργία που θα τις αναστήσουν από τον λήθαργο της αργίας, του περιθωρίου και της απαξίωσης!»

http://www.eea.gr/gr/el/articles/sxolio-ta-ellinika-proionta-ypsilis-texnologias-kai-to-cern

(*) Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson

  • Πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
  • Ms «Στρατηγικές Επικοινωνίας», Πανεπιστήμιο Ovideus-Θεολογική Σχολή Κωστάντζα Ρουμανίας
  • Δημόσιος Λειτουργός στην Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων,
  • Εμπειρογνώμονας νέου management-Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, Δια Βίου Μάθησης & Ευρωπαϊκών Πολιτικών, Ε.Κ.Δ.Δ.Α.,
  • Εμπειρογνώμονας Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS Plus, με θεματικές Εκπαίδευση Ενηλίκων & Εκπαίδευση-Κατάρτιση & ΜΜΕ, Ι.Κ.Υ.,
  • Πρώην υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.,
  • Πρώην μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ)- ΕΟΠΠΕΠ,
  • Μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης ΕΕΤΕΚ,
  • Ειδική Γραμματέας Δ.Σ. της Διπλαρείου Βιοτεχνικής Σχολής.

Αρχική δημοσίευση Ε.Ε.Α. 14/3/2017

http://www.eea.gr/gr/el/articles/anazitisi-theseon-ergasias-se-periodo-krisis

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet