Ντόρα Πάλλη: Οδεύοντας προς την ουσιαστική ισότητα των φύλων στην κοινωνία
Γνώμες

Ντόρα Πάλλη: Οδεύοντας προς την ουσιαστική ισότητα των φύλων στην κοινωνία

Η ισότητα των φύλων έχει καταχωρηθεί συνταγματικά, όμως ακόμα χρειάζονται πολλά βήματα  προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η ουσιαστική ισότητα. Καταλυτικός παράγοντας γι’ αυτό είναι η δημιουργία πραγματικών ισότιμων συνθηκών προκειμένου και τα δύο φύλα να έχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, αλλά και ισότιμη πρόσβαση σε όλα, ενάντια σε κάθε διάκριση με βάση το φύλο.

Γράφει η Ντόρα Πάλλη*

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι στον σύγχρονο κόσμο έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών η ίση παρουσία και συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις δραστηριότητες, χρειάζονται ακόμα ενέργειες για να επιτευχθεί η αρμονικότερη ποσοστιαία αναλογία στη συμμετοχή ανδρών -γυναικών στα πεδία της καθημερινότητας.

Ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται καθημερινά η ανάγκη για μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή και παρουσία των γυναικών στην επαγγελματική, κοινωνική, και οικονομική ζωή. Η δυσαναλογία είτε ως «εικόνα» είτε αριθμητικά – στατιστικά είναι εμφανής.

Διότι μπορεί να μην υπάρχουν «άβατες» περιοχές, όμως υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες, όπου είτε τα στερεότυπα του παρελθόντος, είτε η «εθιμική» ή καθιερωμένη τάξη πραγμάτων δημιουργεί εμπόδια, δυσκολίες ή πρόσθετες δυσχέρειες στη διακριτή συμμετοχή των γυναικών σε ανάλογη ποσόστωση με αυτή των ανδρών.

Στο πλαίσιο αυτό σε διεθνές επίπεδο αναπτύσσεται πρωτοβουλία ενδυνάμωσης της παρουσίας των γυναικών, περαιτέρω άμβλυνσης των δυσχερειών ή εμποδίων στην ταυτόχρονη, ίση και ανεπηρέαστη, από το φύλο, προσέγγιση-αντιμετώπιση των ανθρώπων.  

Η παγκόσμια εξέλιξη εστιάζει στο να εξαλειφθούν οι αντιλήψεις που διαμορφώνονται, λαμβάνοντας ως κριτήριο άμεσο ή έμμεσο τη διάκριση με βάση το φύλο. Διότι όσο συνεχίζεται αυτή η διακριτική προσέγγιση δεν θα αναπτύσσεται η έννοια του «ανθρώπου», η οποία και είναι η μόνη που πρέπει να ισχύει ως αντίληψη στη σύγχρονη κοινωνία.

Θα αναφερθώ χαρακτηριστικά σε μια πρόσφατη δράση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου αξιολογήθηκε η  πρόοδος που σημειώθηκε στα δικαιώματα των γυναικών τα τελευταία 25 χρόνια και οι προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν. Διαπιστώθηκε ότι κανένα κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν έχει επιτύχει πλήρως τους στόχους που ορίζονται στη Διακήρυξης της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου (BPFA), όπως δείχνει η 5η επισκόπηση του BPFA που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων το 2020. Στο ίδιο ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ξεμπλοκάρουν την Οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και να ασκήσουν πιέσεις για στόχους, σχέδια δράσης, χρονοδιαγράμματα και προσωρινά ειδικά μέτρα της Ε.Ε. για την επίτευξη ισόρροπης εκπροσώπησης σε όλες τις εκτελεστικές, νομοθετικές και διοικητικές θέσεις.

Η πραγματική ισότητα των φύλων προϋποθέτει όμως πάνω από όλα την αλλαγή της κοινωνίας και την αλλαγή της πολιτικής μας κουλτούρας για τον τρόπο που πραγματώνουμε την ισότητα των φύλων στην καθημερινή πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική, αλλά και κοινωνική ζωή μας. Προϋποθέτει ένα περιβάλλον που δεν θα αναπαράγει σεξιστικές αντιλήψεις και μισογυνικές πρακτικές, ένα περιβάλλον που δεν θα ανέχεται το ρατσισμό και οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών.

* Γενική γραμματέας Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, υποδιευθύντρια Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet