Παρωχημένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης
Γνώμες

Παρωχημένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης

Το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει το Αυτοδιοίκητο, την Οικονομική αυτάρκεια και τη Διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) στην Πατρίδα μας.

Γράφει ο Λεωνίδας-Ιωάννης Λάζος*

Όμως και παρά τη Συνταγματική τάξη και επιταγή, η Τ.Α. εξακολουθεί να παραμένει η μεγάλη Ικέτιδα, η παντοιοτρόπως Εξαρτημένη και η τελούσα υπό ομηρία από την εκάστοτε Κεντρική Εξουσία, η οποία και την έχει μεταβάλει σε μακρύ της Χέρι!!!

Η Τ.Α. είναι εγκλωβισμένη στον Κρατικό συγκεντρωτισμό, στη Βαβέλ της πολυνομίας, στην ανάλγητη γραφειοκρατία και εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτη από τους συνεχείς βομβαρδισμούς καινούργιων αρμοδιοτήτων οι οποίες δεν συνοδεύονται από τους ανάλογους οικονομικούς πόρους.

Στις μέρες μας η Τ.Α. τελεί υπό περιορισμό στις αποφάσεις της και την εφαρμογή τους, υφίσταται στραγγαλισμό εξ’ αιτίας των περικοπών της χρηματοδότησής της και, από τη συρρίκνωση των υπηρεσιών της λόγω ελλείψεως προσωπικού, ΑΔΥΝΑΤΕΙ να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Κοινωνίας.

Αυτό το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο εξουσίας που εφαρμόζεται εδώ και περίπου 40 χρόνια στη χώρα μας έχει υποστεί συντριπτικές ήττες και εμπεριέχει απροσμέτρητες παθογένειες και αστοχίες. Είναι ένα χρεοκοπημένο μοντέλο, με σήμα κατατεθέν «τη Λουδοβίκειο αλαζονεία» και την ανεξέλεγκτη Διοίκηση χωρίς λογοδοσία, ένα μοντέλο της αυταρχικότητας, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, ένα μοντέλο που τελεί υπό Διοικητική και Δικαστική ασυλία και λειτουργεί μέσα από “κυκλώματα”, μέσα από ψηφοθηρικά και κομματικά αλισβερίσια.

Το μεντέλο αυτό ΔΕΝ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών και της Κοινωνίας για την προάσπιση των καθημερινών δραστηριοτήτων της και των δικαιωμάτων της, για την προστασία των ευπαθών ομάδων της, της ποιότητας Ζωής των πολιτών της, του Περιβάλλοντος, των υποδομών της, και των συλλογικών αγαθών της Πόλης τους.

Ο Δημαρχοκεντρισμός είναι ένα μοντέλο παρωχημένο που έχει ως βάση και αρχή του την εξουσία «του πεφωτισμένου» και «το αλάθητο» του Καισαρο-Παπισμού, αφήνοντας έτσι στο περιθώριο τις δυνάμεις της δημιουργίας και της διαρκούς αναζήτησης, την δυνατότητα της σύνθεσης των προτάσεων και των λύσεων, το νέο αίμα και τα φρέσκα μυαλά που μπαίνουν στην Αυτοδιοίκηση, τον πρωτοποριακό και τον ανατρεπτικό σχεδιασμό για την μελλοντική ανάπτυξη των τοπικών Κοινωνιών μας.

Είναι ένα μουχλιασμένο μοντέλο Αυτοδιοικητικής Εξουσίας που αναζητά το έτοιμο και τις κακέκτυπες αντιγραφές-καρμπόν, που «είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα και στα συμφέροντα» των αεριτζήδων και των εθνικών εργολάβων που λυμαίνονται και διαπλέκονται με το δημοτικό και το κρατικό χρήμα.

Αυτό το διαπλεκόμενο Δημαρχοκεντρικό μοντέλο δεν επιθυμεί επ΄ ουδενί ν΄ ανοίξει τις πόρτες του και τα παράθυρά του, ώστε να μπει εκείνος ο απαραίτητος και αναγκαίος “φρέσκος αέρας” για να φύγουμε επιτέλους από τη μούχλα της ακινησίας, από το τέλμα της ανικανότητας, από τον βούρκο της θεσιθηρίας και από τους βόθρους του εκμαυλισμού, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της διαπλοκής, της συναλλαγής, του παραγοντισμού και της διαφθοράς…

Οι ευθύνες των εκάστοτε Κυβερνήσεων, των Περιφερειακών Ενώσεων της Τ.Α. και της ΚΕΔΕ είναι πολλές, αχαρακτήριστες και διαχρονικές!!!

Οι Κυβερνώντες, γιατί τους βολεύει και τους εξυπηρετεί να μην εφαρμόζουν μία «γνήσια Αποκέντρωση» (αρμοδιότητες μαζί με τους οικονομικού πόρους), όπως ορίζει ρητώς το Σύνταγμα και τα Συλλογικά όργανα της Τ.Α. γιατί δεν διεκδικούν δυναμικά τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της Τ.Α. και βολεύονται να παραμένουν «κομματικά εξαρτήματα» και «τα καλά κομματικά παιδιά», πάντα σε βάρος των τοπικών τους Κοινωνιών.

Θέλω να ελπίζω πως στην προσεχή 5ετία θα μπουν επιτέλους οι βάσεις και οι κανόνες για έναν Δημοτικό- Αυτοδιοικητικό Καταστατικό Χάρτη της Χώρας μας που θα πραγματώνει τις Συνταγματικές επιταγές για την Τ.Α., θα ενδυναμώνει τα συλλογικά θεσμικά της όργανα, θα κατοχυρώνει τη Δημοκρατική λειτουργία τους, θα επιβάλλει τα Τοπικά Δημοψηφίσματα για τα μείζονα Ζητήματα των Κοινωνιών και ΟΧΙ τα πρόσωπα, τις δικτατορίες των αριθμών και των υποτακτικών και τις κομματικές τους αριθμητικές.

Πιστεύω και ελπίζω πως σύντομα και «αναγκαστικά» θα αποκατασταθεί η Συνταγματική νομιμότητα για τη Διοικητική αυτοτέλεια και την Οικονομική αυτάρκεια της Τ.Α. και των δύο βαθμών στην Πατρίδα μας.

Η Τ.Α. α΄ βαθμού είναι το πρωτογενές κύτταρο της Δημοκρατίας μας και της Κοινωνίας μας, είναι ο συνδετικός κρίκος των Τοπικών Κοινοτήτων και δεν μπορεί να πορεύεται και να προσδοκά το μέλλον της και τις ευρωπαϊκές προκλήσεις Συνταγματικά ανάπηρη και με Κοινωνικές πατερίτσες.

* Το άρθρο του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Πεντέλης είχε ζητηθεί από το enypografa.gr πριν ανακοινωθεί η κάθοδός του στις προσεχείς εκλογές με τον συνδυασμό ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet