Π. Κούκουζας: “Ανατροπή από τους εθελόδουλους του Φούχτελ δεν γίνεται”
Γνώμες

Π. Κούκουζας: “Ανατροπή από τους εθελόδουλους του Φούχτελ δεν γίνεται”

Κάποιοι όψιμοι «ανατροπείς» δήμαρχοι, με τον κ. Πατούλη επικεφαλής, επιθυμούν να αναλάβουν τη διοίκηση των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Τι επιθυμούν όμως να ανατρέψουν οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι; Μήπως το φθαρμένο καθεστώς που επικρατεί στη συντριπτική πλειονότητα των Δήμων που διοικούν;

Γράφει ο Πέτρος Κούκουζας*

Εάν κρίνουμε από τον εκλεκτό τους για την προεδρία της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Αμαρουσίου για επτά έτη κ. Πατούλη, η «ανατροπή» που ευαγγελίζονται αποτελεί «πουκάμισο αδειανό», χωρίς περιεχόμενο.

Για επτά χρόνια ο υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, δέχτηκε αδιαμαρτύρητα όλες τις περικοπές στους πόρους των δήμων από το κράτος που αποφάσισε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση της επιλογής του. Ακόμα και όταν η ΚΕΔΕ αποφάσιζε να κλείσει τους δήμους, ως ελάχιστη κίνηση αντίδρασης, εκείνος «έκλεινε» τον Δήμο Αμαρουσίου, κρατώντας τον ορθάνοιχτο.

Η αντίδρασή του στις απολύσεις των δημοτικών αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων περιορίστηκε σε έγραφα προς τους εθελόδουλους υπουργούς της τρόικας και συμμετείχε για ελάχιστα λεπτά στις κινητοποιήσεις των δημάρχων, όσα απαιτούνταν για να βγουν οι απαραίτητες φωτογραφίες για τα δελτία Τύπου.

Αξιοποίησε όλα τα “εργαλεία” που του παρείχε το διαπλεκόμενο πολιτικό καθεστώς για τη απογείωση των πελατειακών σχέσεων ομηρίας των εργαζομένων και τη δημιουργία προνομιακών σχέσεων με εργολάβους και μεγάλες επιχειρήσεις.

Παρέχει πολιτική κάλυψη στους ναζιστές της “Χρυσής Αυγής”, αφού αρνείται να τους καταδικάσει και να ζητήσει την απομάκρυνσή τους από την πόλη μας.

Παρέχει πολιτική κάλυψη και στους δημοτικούς του συμβούλους και συνεργάτες των Γεωργιάδη και Βορίδη, που εφαρμόζουν τις χειρότερες πολιτικές στον τομέα της Υγείας (κλείσιμο των ιατρείων του ΙΚΑ, διάλυση των κλινικών των νοσοκομείων, αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων κ.λπ.).

Ως ο πιο καλός μαθητής του Φούχτελ, αλλά ταυτόχρονα και από τους πρόθυμους «λαγούς» του, εφάρμοσε τις οδηγίες του στο ακέραιο:

α. Δημιούργησε τις σύγχρονες ΜΚΟ, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), τον “Δούρειο Ίππο” για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, στελεχώνοντάς τες με ημέτερους, κατασπαταλώντας τα οικονομικά του Δήμου.

β. Διατήρησε το αδιαφανές σύστημα των δημοτικών επιχειρήσεων.

γ. Ανέδειξε την εταιρία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.», όπου ο Δήμος είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, η οποία όμως λειτουργεί ως Α.Ε. με προκλητική αδιαφάνεια, ως μοχλό ανάπτυξης όλων των προγραμμάτων του Δήμου, καταργώντας ουσιαστικά το έργο και τις θέσεις των δημοτικών υπαλλήλων και των αντίστοιχων τμημάτων του Δήμου, προσλαμβάνοντας πρόθυμους ψηφοφόρους της διοίκησης.

δ. Απαξίωσε συστηματικά την υπηρεσία καθαριότητας, καθώς παρανόμως δεν αποδίδεται το σύνολο των εσόδων των δημοτικών τελών στις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, όπως επιτάσσει ο νόμος. Οι χώροι των συνεργείων παραμένουν παράνομοι και ακατάλληλοι ως εργασιακό περιβάλλον και ο στόλος των οχημάτων καθίσταται προβληματικός και αναποτελεσματικός. Τελικός στόχος η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας, με την αντίστοιχη κοινωνική αποδοχή.

Εάν κρίνουμε λοιπόν από τον εκλεκτό των «ανατροπέων», και γνήσια κομματική επιλογή της Ν.Δ., η μόνη ανατροπή που επιθυμούν να πράξουν είναι η πλήρης και συντομότερη εφαρμογή των μνημονιακών επιλογών της αρεστής τους κυβέρνησης και την ικανοποίηση του ιδεολογικού του μέντορα Φούχτελ και τελικά τη διαχείριση των νέων ΕΣΠΑ της επόμενης πενταετίας.

Η Αυτοδιοίκηση την τελευταία τετραετία έχει βρεθεί στο χείλος της κατάρρευσης: αδυνατεί να λειτουργήσει έστω στοιχειωδώς, έχασε τον προσανατολισμό της, μετατράπηκε σε ακόμη έναν γραφειοκρατικό θεσμό, μακριά από τις δημοκρατικές, συμμετοχικές και λαϊκές της παραδόσεις.

Όλα αυτά με αποφάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ., του κομματικού φορέα και των υπουργών που λιβανίζουν κάθε μέρα οι «ανατροπείς».

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να ανατραπεί από τους υπερασπιστές των μνημονίων και της τρόικας.

Μπορεί να ανατραπεί μόνο από δημάρχους συνεπείς αγωνιστές, ανιδιοτελείς, με το ηθικό πλεονέκτημα που πηγάζει από την προσωπική στάση ζωής τους.

* Δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου με την παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet