Φώτης Αλεξόπουλος: Βιώσιμες πόλεις και διαβούλευση των πολιτών
Print Friendly, PDF & Email
Γνώμες

Φώτης Αλεξόπουλος: Βιώσιμες πόλεις και διαβούλευση των πολιτών

«Σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον καθημερινής αβεβαιότητας με έντονες και διαρκείς προκλήσεις, θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η παρουσία ατόμων στη διοίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να διαθέτουν ειδικές ικανότητες και ειδική εξειδίκευση στα συστήματα διακυβέρνησης των συγχρόνων πόλεων».

Γράφει ο Φ. Αλεξόπουλος*

«Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των διοικούντων στους ασύμμετρους κίνδυνους είναι το Α και το Ω για την νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πλέον, είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η ευθύνη της δημοσίας διοίκησης για την εξεύρεση και ανάπτυξη νέων μεθόδων με ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες των βιώσιμων πόλεων ώστε να προστατεύεται παράλληλα και το δημόσιο συμφέρον, είναι καθοριστικής σημασίας και απόλυτα αναγκαίο εργαλείο για την ορθή διαχείριση των ειδικών καταστάσεων που σε καθημερινή βάση μεταλλάσσονται τα προβλήματα μιας σύγχρονης και βιώσιμης πόλης.

Χρειάζεται οπωσδήποτε και άμεσα να ανακαλύψουμε νέους δημιουργικούς τρόπους και πρωτοποριακές ευρηματικές μεθόδους προκειμένου να επινοήσουμε νέες σύγχρονες λύσεις στα παλιά και νέα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τρόπο τινά όμως θα πρέπει να γίνει απαραιτήτως αντιληπτό από όλους τους ενασχολούντες με τα κοινά στις τοπικές κοινωνίες ότι ο πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των τελικών αποφάσεων.

Η διαβούλευση με την καλλιέργεια της ανοικτής διοίκησης με την συμμέτοχη της κοινωνίας των πολιτών στην καταπολέμηση των συγχρόνων προβλημάτων των συγχρόνων πόλεων δεν αποτελεί πρωτοποριακή μέθοδος αλλά βασική υποχρέωση για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στις μελλοντικές βιώσιμες πόλεις. Να είστε σίγουροι ότι εάν εφαρμοστεί η κοινωνική διαβούλευση με την συμμετοχή των δημοτών, καθώς και η ενασχόληση με τα κοινά εξειδικευμένων στελεχών – γνώστες του αντικειμένου της αρχιτεκτονικής – Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα αποτελέσματα μέσα σε λίγα έτη για τις σύγχρονες βιώσιμες πόλεις θα είναι συντριπτικά σε θετική κατεύθυνση».

Φώτης Αλεξόπουλος είναι στέλεχος της δημοτικής παράταξης Αγίας Παρασκευή η Πόλη μας. Δ. οικονομολόγος διοικητικός υπάλληλος ΕΒΕΑ -Τμήμα ΓΕΜΗ/ΙΚΕ /Ο.Ε./Ε.Ε. και Λοιπών Εταιρειών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet