Θα ήθελα να σχολιάσω δυο κεντρικά πολιτικά θέματα των ημερών στη χώρα μας: το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα και την από πολύ καιρό διαφημιζόμενη έξοδο στις αγορές. Η μεθόδευση ως προς τον χρόνο των εξαγγελιών (λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές), αλλά και η ουσία αυτών, αποτελεί την πιο προωθημένη κοινή, κυβέρνησης και τρόικας, προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού ως προς την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης πολιτικής των μνημονίων.
Γράφει ο Χρήστος Τσίκας*
Ένα πρωτογενές πλεόνασμα που προέκυψε από το “στύψιμο” κυριολεκτικά των εργαζόμενων και συνταξιούχων συμπολιτών μας, με τις μειώσεις των αμοιβών και τις φορολογικές αυξήσεις, αλλά και από τη μεγάλη μείωση των δαπανών που κατευθύνονται στην κοινωνική πρόνοια, στις δημόσιες επενδύσεις, στην παιδεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και όπου αλλού το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει οικονομικά. Η απλότητα της σύλληψης είναι πράγματι εκπληκτική: μειώνω μέχρι πενίας τα έξοδα, αυξάνω μέχρι κεφαλικού φόρου τα έσοδα. Μια τέτοια συνταγή, προταθείσα από τους δανειστές και εκτελεσθείσα από τους πρόθυμους κυβερνητικούς εταίρους, είναι αναπόφευκτο να πετύχει με τον λαό να πένηται. Η αποκορύφωση του εμπαιγμού έρχεται με τη διάθεση μέρους του “πλεονάσματος” στις περισσότερο πληγείσες κοινωνικές ομάδες. Να θυμίσω εδώ ότι η χορήγηση εφάπαξ του εκπληκτικού ποσού των 500 € ανακοινώθηκε πριν από την έγκριση και τάχα της Eurostat για την επίσημη αποδοχή της ύπαρξης του πλεονάσματος από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από αυτό και μόνο το γεγονός καταλαβαίνει κανείς ότι το παιχνίδι είναι συνεννοημένο…
Από την άλλη μεριά, πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τον νέο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αλλά και ο πιο μέτριος σπουδαστής οικονομικών κατανοεί την φαυλότητα των ισχυρισμών περί εμπιστοσύνης των αγορών στα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν μια πράξη δανεισμού είναι η ρευστότητα του δανειστή, το ύψος του δανείου, το επιτόκιο, ο χρόνος εξόφλησης και η φερεγγυότητα του δανειζόμενου. Για παράδειγμα, όσο μικρότερο είναι το ρίσκο της δανειοδότησης λόγω υψηλής φερεγγυότητας του δανειζόμενου, τόσο μικρότερο γενικά είναι το επιτόκιο και αντίστροφα. Ή όσο μεγαλύτερη είναι η ρευστότητα, δηλαδή το διαθέσιμο ποσό για τέτοιου τύπου επένδυση, τόσο περισσότερο είναι διατεθειμένος ο δανειστής να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο.
Τι συμβαίνει λοιπόν με την, μετά κρότου, έξοδο της χώρας μας στις αγορές σήμερα; Αφενός υπάρχει μια μεγάλη ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία, αφετέρου η αποπληρωμή του δανείου είναι εξασφαλισμένη, αφού αυτό διέπεται από το αγγλικό δίκαιο που δίνει το δικαίωμα σε κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας, άρα μικρό σχετικά ρίσκο κ.λπ., ενώ το επιτόκιο δανεισμού είναι από τα υψηλότερα διεθνώς. Να λοιπόν πιο είναι το success story της εξόδου στις αγορές. Εξάλλου, η δήλωση του κ. Σαμαρά στο Bloomberg, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια και δανεισμό, αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα…
* Οικονομολόγος, συνταξιούχος τραπεζικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ
Σχετικά άρθρα
Ερώτηση στη Βουλή για τη γραμμή 1 του Μετρό από την Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου
Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την ανάγκη επέκτασης της Γραμμής 1 του Μετρό Αθηνών (Γραμμή Ηλεκτρικού), προς…
Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την ασφάλεια και της ανάδειξη της γέφυρας της Δουκίσσης Πλακεντίας
Ερώτηση για την «Ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης της γέφυρας της Δουκίσσης Πλακεντίας στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών» κατέθεσε, στο πλαίσιο…
Ερώτηση Α. Αλεξοπούλου για το προσωπικό καθαριότητας στον Δήμο Πεντέλης
Ερώτηση για το καθεστώς κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών και όχι έκτακτων από το προσωπικό καθαριότητας (συμβασιούχους «Covid») του Δήμου…
Συνάντηση Δ. Καιρίδη με τον υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών…
Σε συζήτηση του Πανεπιστημίου Harvard για τον πόλεμο στην Ουκρανία συμμετέχει ο Δ. Καιρίδης
O Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συζητά διαδικτυακά με τον Sigmar…
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Μία επένδυση… υψηλής τάσης ξεκινά στον Δήμο Πεντέλης – Βίντεο
Το μεγάλο έργο της υπογείωσης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)…
Στον υπό διαμόρφωση ΣΜΑ στα Μελίσσια οι Αγγ. Παπάζογλου και Αντ. Φειδοπιάστης
Τον υπό διαμόρφωση Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Κοιμητήριο Μελισσίων επισκέφθηκαν την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 η επικεφαλής της δημοτικής…
Το «χαμηλό βαρομετρικό» ήρθε για να μείνει στον Δήμο Πεντέλης – Συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής 4 παρατάξεων (βίντεο)
Βαρύς αναμένεται ο επερχόμενος χειμώνας στον Δήμο Πεντέλης από πολιτικής απόψεως, καθώς η ύπαρξη «χαμηλού βαρομετρικού» στις σχέσεις τεσσάρων παρατάξεων…
Φεστιβάλ Αμαρουσίου: Με την ευχή στις 2 Σεπτεμβρίου να ακουστεί διά ζώσης η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γ. Νέγκα (video)
Να πάνε καλά και η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γιώτας Νέγκα να ακουστεί διά ζώσης στο αίθριο θέατρο του Δήμου…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Βασίλης Νομικός: Οι πανδημίες στην ιστορία του ανθρώπου
Όταν κάποιος διαβάζει και μελετά είναι δύσκολο να μπορέσουν διάφοροι να του μεταφέρουν ψευδείς πληροφορίες, γιατί πάρα πολλά γεγονότα έχουν…
Ε. Καραμολέγκου: Ηλιακά εγκαύματα – Πώς να τα προλαμβάνουμε, αλλά και να τα αντιμετωπίζουμε
Πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες ερχόμαστε στην δυσάρεστη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, δικό μας ή προσφιλούς μας ατόμου….
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.