Φώτης Αλεξόπουλος: Τοπική Αυτοδιοίκηση και το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων
Γνώμες

Φώτης Αλεξόπουλος: Τοπική Αυτοδιοίκηση και το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων

Είναι προφανές ότι υπάρχει απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία έτη από την πραγματοποίηση ενός σύγχρονου σχεδιασμού για συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη πολιτική για τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.

Τα αποτελέσματα αυτής της απουσίας είναι ορατά τόσο στα αστικά κέντρα της χώρας, όσο και στην περιφέρεια.

Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος*

Σε καθημερινή βάση βλέπουμε δεκάδες σκύλους και γάτες να κυκλοφορούν σε άθλια κατάσταση σε κάθε περιοχή της χώρας και να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία. Δυστυχώς, οι ελάχιστοι κρατικοί πόροι που διατίθενται σε Δήμους δεν απορροφούνται θετικά και δεν υπάρχει έλεγχος της αξιοποίησής τους, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενός οργανωμένου συστήματος περίθαλψης και στείρωσης των αδέσποτων ζώων στους περισσότερους Δήμους της χώρας.

Όσο δε για τα ελάχιστα καταφύγια αδέσποτων ζώων που λειτουργούν με πρωτοβουλία φιλόζωων πολιτών, λόγω οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Είναι πλέον προφανές το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σχεδιάσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Και μπορεί να ξεκινήσει από το μεγάλο θέμα που είναι η πώληση ζώων. Θα πρέπει η πώληση να επιτρέπεται μόνο από πιστοποιημένους εκτροφείς, των οποίων οι άδειες θα χορηγούνται με αυστηρά κριτήρια καθώς παράλληλα οι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση του «Ονομαστικού καταλόγου» για την πάταξη της εμπορίας ειδών ζώων που δεν «προσφέρονται» για συγκατοίκηση με ανθρώπους.

Τέλος κρίνεται απαραίτητο:

  • Να προχωρήσουν άμεσα οι Δήμοι σε τοπικές ημερίδες ενημέρωσης για την ενίσχυση της υιοθεσίας ζώων.
  • Να απαιτήσει η ΚΕΔΕ τη χρηματοδότηση ενός διαρκούς προγράμματος στειρώσεων, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνιάτρους και Δήμους, προκειμένου στα επόμενα χρόνια να επιτευχθεί αποτελεσματικός έλεγχος.

* Γραμματέας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΙΝ.ΚΑ. Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet