Θα… ΦΥΣΗΣΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στις 29/5 στο κτήμα Ιόλα
Ποιότητα Ζωής

Θα… ΦΥΣΗΣΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στις 29/5 στο κτήμα Ιόλα

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση που δίνεται στη “Βίλα Ιόλα” η δημοτική παράταξη ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην Αγία Παρασκευή, η οποία θα έχει μία έδρα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ανακινεί το ζήτημα του κτήματος και της βίλας Ιόλα, κάνοντας σύντομη αναφορά στο σχετικό ιστορικό. Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση στον χώρο του κτήματος την Πέμπτη 29/5, στις οκτώ το βράδυ, μία ώρα πριν την έναρξη της πρώτη παράστασης, προκειμένου να πιέσουν ώστε ο χώρος να δοθεί στους κατοίκους της πόλης. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Με πανηγυρικό τόνο, ο Δήμος Αγ. Παρασκευής ανακοίνωσε το «άνοιγμα» της «Βίλας Ιόλα», με αφορμή μια θεατρική παράσταση για τη ζωή του συλλέκτη την Πέμπτη 29/5. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τον, φερόμενο ως ιδιοκτήτη, μεγαλοκατασκευαστή κ. Γεωργίου για τη «χάρη» που έκανε. Επειδή για μας τα ζητήματα των διεκδικούμενων ελεύθερων χώρων είναι στην πρώτη προτεραιότητα θεωρούμε πως το ζήτημα ανοίγει ξανά και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των κατοίκων της πόλης μας.

Ας ΘΥΜHΣΟΥΜΕ:

  • Το κτήμα και η βίλλα Ιόλα, αφού είχε υποστεί τεράστιες λεηλασίες μετά τον θάνατο του Ιόλα -οι οποίες με ευθύνη του φερόμενου ως ιδιοκτήτη συνεχίζονται και σήμερα- πωλήθηκε από συγγενή του στον κατασκευαστή Γεωργίου για 500 εκατομμύρια δραχμές.
  • Το 1998 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει το κτήμα «κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων» και, δύο χρόνια αργότερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζει τη βίλα «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».
  • Παρότι το κτήμα κρίθηκε απαλλοτριωτέο από το κράτος, οι διαδικασίες εξαγοράς του δεν προχώρησαν. Εδώ και λίγα χρόνια ο Γεωργίου προσπαθεί δικαστικά να άρει την τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μπορέσει να οικοπεδοποιήσει τον χώρο.
  • Αξίζει να αναφέρουμε τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων για να περάσει το κτήμα στα χέρια του Δήμου και των κατοίκων, καθώς και το συμβολικό άνοιγμα του κτήματος στους πολίτες το 2009, με πρωτοβουλία της Aνοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων και την προσπάθεια εκφοβισμού με διώξεις εκ μέρους του Γεωργίου.

Το κτήμα και η βίλα Ιόλα αποτελούν ένα πολύ ζωτικό ζήτημα για την πόλη. Τη στιγμή που χάνονται και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, τη στιγμή που όλα ιδιωτικοποιούνται και δεν υπάρχουν χώροι για τη συνάντηση και τον πολιτισμό πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος να το απαλλοτριώσει και να περάσει στα χέρια των κατοίκων ως χώρος ανοιχτός, ελεύθερος κοινωνικός. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες τον τρόπο που θα διεκδικηθεί όπως και το τι θέλουμε να γίνει το κτήμα και η βίλα Ιόλα.

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν ασχολήθηκαν, φυσικά, με το θέμα της απόκτησης και της διεκδίκησης του κτήματος. Δυστυχώς, μέσα στο γενικότερο κλίμα, ατόνησε και το τοπικό κίνημα που τα προηγούμενα χρόνια κινητοποιήθηκε γύρω από το ζήτημα. 

Καλούμε όλους και όλες την Πέμπτη 29/5/14, στις 8.00 μ.μ., σε συγκέντρωση στον χώρο του κτήματος Ιόλα (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Δημοκρατίας 6).

ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΑ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ:

ΤΟ «ΚΤΗΜΑ ΙΟΛΑ» ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet