Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Έξυπνες Πόλεις και Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Print Friendly, PDF & Email
Ποιότητα Ζωής

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Έξυπνες Πόλεις και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στο θέατρο του 1ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής η εκδήλωση με τίτλο «Έξυπνες Πόλεις και Τοπική Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.

Στο ξεκίνημα της συζήτησης, η οποία, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από άποψη περιεχομένου, διαλόγου, αλλά και ειδήσεων, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ομιλητές και το κοινό για τη συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στον σκοπό της συζήτησης και επεσήμανε ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δήμου είναι προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής γιατί αυξάνει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, βελτιώνει την εξυπηρέτηση, την καθημερινότητα και τη συμμετοχή των πολιτών και εξασφαλίζει τον έλεγχο και τη διαφάνεια της διαχείρισης του Δήμου.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο, τόνισε ότι «το 2018 η ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεων καθίσταται πλέον κεντρική πολιτική επιλογή για ολόκληρη τη χώρα, γιατί επιτυγχάνει αφενός εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων, αφετέρου ταχύτητα και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων». Στην ομιλία του ο κ. Ράλλης υπογράμμισε ότι: «Οι έξυπνες πόλεις δίνουν το “βήμα” στους πολίτες να συνδιαμορφώνουν με τις Δημοτικές αρχές την καθημερινότητά τους και να δίνουν λύση στα προβλήματά τους».

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοτών, καθώς και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των εφαρμογών Internet of Things (ΙοΤ). Στο πλαίσιο αυτό  ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των Πρότυπων Ψηφιακών Κέντρων, Κέντρων δηλαδή τα οποία θα προσφέρουν ένα σύγχρονο περιβάλλον για την ενθάρρυνση της βιωματικής μάθησης και της δημιουργικότητας μέσω της καλλιέργειας των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοτών όλων των ηλικιών.

Έξυπνη στάθμευση στον Δήμο Αγίας Παρασκευής στο κέντρο

Ο κ. Ράλλης παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του «έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης» ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Αγ. Παρασκευής είναι ένας από τους οκτώ Δήμους της Αθήνας που αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά μέσα στο 2018 επειδή είναι μεταξύ των Δήμων που έχουν εκπονήσει ήδη την απαραίτητη σχετική μελέτη. Το σύστημα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «μειώνει τον χρόνο και την κατανάλωση καυσίμου για εύρεση θέσης στάθμευσης ενημερώνοντας τους οδηγούς μέσω εφαρμογής στο κινητό τους  για το σημείο που βρίσκονται οι ελεύθερες θέσεις και πώς θα πάνε εκεί, διευκολύνει την πρόσβαση στα καταστήματα, μειώνει την κίνηση σε φορτισμένα σημεία, επιτρέπει τον έλεγχο των παραβάσεων από απόσταση, δίνει τη δυνατότητα εύκολης καταχώρησης ειδικών ομάδων χρηστών (κάτοικοι, ΑμεΑ, κ.ά.) και φέρνει έσοδα στον Δήμο».

Στη συνέχεια μίλησε ο αντιδημάρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής  Πολιτικής του Δήμου Αγ. Παρασκευής, Σπύρος Παπαγεωργίου, ο οποίος κατ΄ αρχάς αναφέρθηκε επιγραμματικά το έργο της δημοτικής Αρχής το οποίο περιλαμβάνει: 1) Προμήθειες νέου εξοπλισμού, λογισμικού και συστημάτων πληροφορικής  και  σημαντικές αναβαθμίσεις των υπαρχόντων, 2) έργα δικτύωσης των (διάσπαρτων) υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, 3) τη λειτουργία ενιαίου ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, 4) τη μετάπτωση των δεδομένων του Δημοτολογίου και του Ληξιαρχείου στο νέο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών», 5) την ψηφιοποίηση των καταλόγων βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, 6) την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής υποστήριξης της Οικονομικής Υπηρεσίας κ.α. Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στους άμεσους στόχους της δημοτικής Αρχής στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου που είναι οι εξής: 1) Η ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων και η ηλεκτρονική υπογραφή, 2) η ψηφιοποίηση του αρχείου του Δήμου, 3) η χρήση ψηφιακής εφαρμογής για την πυρασφάλεια του Υμηττού, 4) ο εκσυγχρονισμός της Ιστοσελίδας  του Δήμου και 5) η εφαρμογή της έξυπνης στάθμευσης που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Χρηστών Internet/ΕΕΧΙ, Internet now, Νίκος Βασιλάκος, έκλεισε των κύκλο των ομιλιών με αναφορές και παραδείγματα των αλλαγών που φέρνει η τεχνολογία σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές που φέρνει στα επαγγέλματα και στις ευκαιρίες που δημιουργεί η ψηφιακή τεχνολογία, στις τεράστιες δυνατότητες πρόσβασης σε δεδομένα και πληροφορίες που δίνει σε όλους και στην ανάγκη απόκτησης των δεξιοτήτων για την αξιοποίηση της από όλους μέσα από τα σχολεία τα παιδιά και μέσα από τα πρότυπα ψηφιακά κέντρα ο γενικός πληθυσμός.

Ακολούθησαν ερωτήσεις – τοποθετήσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κλείνοντας την εκδήλωση ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα βραβεύσει το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής το οποίο διατήρησε τη χρυσή e-safety ετικέτα που κατέχει από πέρυσι, όπως και το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής το οποίο αναβάθμισε την e-safety ετικέτα του από αργυρή σε χρυσή και ευχαρίστησε και συνεχάρη τον παρόντα υπεύθυνο εκπαιδευτικό του 1ου Λυκείου, Αθ. Μπαλάσκα.

Ο Δήμος είναι πλέον ο μόνος με δύο Σχολεία του να ανήκουν στα 10 Σχολεία σε όλη την Ελλάδα που πρωταγωνιστούν σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας και διαθέτουν την αντίστοιχη ετικέτα.

Στην εκδήλωση πήραν τον λόγο η βουλευτής Β΄ Αθήνας, Χ. Καφαντάρη, οι αντιδήμαρχοι Ι. Σιδέρης και Π. Γκόνης, ο τ. δήμαρχος Β. Ζορμπάς, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Φ. Αλεξόπουλος, η  διευθύντρια του 2ου Λυκείου, Δεσ. Δούκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πευκακίων, Στεφ. Μπακογιάννης, κ.ά. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γερ. Βλάχος, ο αντιδήμαρχος Δ. Κονταξής, η δημοτική συμβουλος Σ. Αϊδίνη, ο πρόεδρος της Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Β. Τραυλός, ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων, Χ. Παπασπύρου, η διευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου, Μ. Χαϊκάλη, ο διευθυντής του 5ου Γυμνασίου, Χρ. Αγνάντης, εκπρόσωποι συλλόγων, εκπαιδευτικοί κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet