Ένωση Γονέων: Σε θετική κατεύθυνση ο Προϋπολογισμός 2016 για την Παιδεία
Κοινωνία

Ένωση Γονέων: Σε θετική κατεύθυνση ο Προϋπολογισμός 2016 για την Παιδεία

Σε «θετική κατεύθυνση» κινείται ο Προϋπολογισμός του έτους 2016 του Δήμου Αγίας Παρασκευής αναφορικά με την Παιδεία εκτιμά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής.

Η Ένωση σε τοποθέτησή της αναφορικά με κωδικούς που αφορούν στις σχολικές μονάδες και τις δραστηριότητες των μαθητών, κάνει ορισμένα σχόλια και σημειώνει ότι θα ασκεί δημιουργική κριτική, αναμένοντας τη γρήγορη υλοποίηση των έργων και δράσεων για την παιδεία που κατατέθηκαν στον Προϋπολογισμό.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της Ένωσης:

Όπως αναφέραμε και στην τοποθέτησή μας στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης η εκτίμηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016, όσον αφορά τα Δημόσια Σχολεία της πόλης είναι ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο και θετικό σχεδιασμό.

Αν τώρα, λάβουμε υπόψη μας, καταρχάς την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση που βιώνει η χώρα με την εφαρμογή των μνημονίων την τελευταία 5ετία, που στοχοποίησαν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και τα οδήγησαν στον μαρασμό, ενώ φτωχοποίησαν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και κατά δεύτερο ότι τα σχολεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός με πολλαπλές ανάγκες, άμεσες και μακροπρόθεσμες που ανατροφοδοτούνται συνεχώς, τότε μπορούμε να πούμε, ότι οι προβλεπόμενοι κωδικοί που αφορούν την Παιδεία και τα Δημόσια Σχολεία, αποδίδουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, η δημοτική Αρχή, τουλάχιστον στο κομμάτι που μας αφορά, επιλέγει να παίξει ουσιαστικό ρόλο (με δεδομένο και τη δημοσιονομική στενότητα που αντιμετωπίζει) στην κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων κενών της κεντρικής πολιτικής. Μέσα από τον σχεδιασμό του Τεχνικού Προγράμματος διαφαίνεται καθαρά ότι υπάρχει βούληση και η Παιδεία αποτελεί προτεραιότητά της.

Εδώ θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι και τα πρώτα δείγματα γραφής από τη σημερινή δημοτική Αρχή κατά τους πρώτους 15 μήνες της θητείας της ήταν θετικά. Ο σχεδιασμός δε τόσο του Τεχνικού Προγράμματος όσο και του προϋπολογισμού, επίσης κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, αρκεί όσα περιγράφονται να μπορέσουν να υλοποιηθούν σύντομα, προς όφελος της Δημόσιας Παιδείας και των παιδιών μας. Οι προθέσεις και η βούληση δεν αποτελούν πάντα τις μόνες προϋποθέσεις για αποτελεσματικότητα και ταύτιση διακηρύξεων και έργων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πολλές φορές αργοί ρυθμοί κινητοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου, η ολιγωρία, η γραφειοκρατία ή/και ανικανότητα πολλές φορές, που πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να έχουμε και πιο αντικειμενικά κριτήρια της ύπαρξης βούλησης ή όχι.

Αναγνωρίζουμε την αύξηση των προβλεπομένων κονδυλίων για τα έργα, αλλά θα περιμένουμε αυτά να υλοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι:

1. H εργολαβία για το 2016 είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αναμένουμε φυσικά την άμεση δημοπράτησή της καθώς και την ολοκλήρωσή της μέσα στο έτος για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο των αντίστοιχων εργολαβιών που κρατούσαν 2 ή/και 3 χρόνια

2. Ο κωδικός που αφορά τους αύλειους χώρους, αν και προέρχεται ως μεταφορά από παλαιότερα έτη, είναι κατά τι αυξημένος ενώ σε συνδυασμό με τον κωδικό που αφορά στην αντικατάσταση χλοοτάπητα στα γήπεδα 7ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων, θα καλύψει κάποια από τα χρόνια αιτήματα.

3. Ο κωδικός που αφορά στην επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών από τον ΦΗΧ , σε συνδυασμό με τον κωδικό που αφορά στην απόδοση των χρημάτων από το υπουργείο, θα συντελέσει ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία μας αξιοπρεπώς. Αναμένουμε, όπως ήδη έχουμε αναφέρει και στη ΔΕΔ, να δούμε αν θα υπάρξει αύξηση των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών από ιδίους πόρους, ώστε να καλυφθούν περαιτέρω ανάγκες εξοπλισμού, επισκευών και συντήρησης.

4. Ο κωδικός  που αφορά στο πρόγραμμα δωρεάν θεατρικής ενασχόλησης καλύπτει τα αυξημένα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων που φανερώνουν την ανάγκη για δωρεάν και προσιτές σε όλους πολιτιστικές δράσεις.

5. Σχετικά με τον κωδικό που αφορά στη θερινή δημιουργική απασχόληση, ο οποίος κινείται στα περσινά επίπεδα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διατηρηθούν ή/και θα διευρυνθούν περαιτέρω οι δωρεάν συμμετοχές. Σε άλλη περίπτωση θα ήταν σκόπιμο να προϋπολογιστούν πιθανόν περισσότερα χρήματα.

6. Επιπλέον κωδικοί που αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό και αφορούν είτε τα ίδια τα σχολεία (π.χ. ενεργειακή αναβάθμιση, διαμόρφωση εξωτερικών όψεων δημόσιων σχολείων σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), είτε ρυθμίσεις γύρω από αυτά (διαμόρφωση κοινόχρηστων μεταξύ σχολείων χώρων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πέριξ των σχολείων) θα συντελέσουν ώστε να ομορφύνουν και να είναι πιο ασφαλείς οι χώροι που τα παιδιά μας περνούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους.

Τέλος, αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου για τη διασφάλιση των χαρακτηρισμένων για σχολικά κτήρια οικοπέδων, την αποπεράτωση των υπό ανέγερση σχολικών κτηρίων, τη συγκεκριμένη στόχευση και τον ολοκληρωμένο προγραμματισμό για την ανέγερση και των υπολοίπων απαραίτητων σχολείων, σημαντικότατα θέματα που απαιτούν χρήμα, χρόνο, επιμονή και αυστηρό προγραμματισμό.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων της πόλης μας εκφράζει την ικανοποίησή της ότι ο σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής κινείται σε θετική κατεύθυνση όμως δεν εφησυχάζουμε. Θα ασκούμε δημιουργική κριτική και θα περιμένουμε κάνοντας όπου χρειαστεί τις παρεμβάσεις μας για τη γρήγορη υλοποίησή του, θεωρώντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας είναι να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, καθαρό και αξιοπρεπές.

To Δ.Σ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet