Ευθύνες στη δημοτική Αρχή για ελλιπή πυροπροστασία από Α. Γκιζιώτη
Κοινωνία

Ευθύνες στη δημοτική Αρχή για ελλιπή πυροπροστασία από Α. Γκιζιώτη

Για ευθύνη της δημοτικής Αρχής Αγίας Παρασκευής που «προσεγγίζει τα όρια παράβασης καθήκοντος» για τη μη εφαρμογή μέτρων, που είχαν αποφασισθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, αναφορικά με την πυροπροστασία του Λόφου Τσακού και του Υμηττού, κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Γκιζιώτης.

Ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση πραγματοποίησε αυτοψία στον Λόφο Τσακού και ενημέρωσε τον δήμαρχο και την Πυροσβεστική.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Στις 17 Ιούνη 2015 ως δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ εισηγήθηκα συγκεκριμένες προτάσεις για την πυρασφάλεια του Υμηττού και του λόφου Τσακού. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που ψηφίστηκαν μάλιστα ομόφωνα, δυστυχώς δεν προωθήθηκαν για την εφαρμογή τους με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, προσεγγίζοντας τα όρια της παράβασης καθήκοντος… Αυτό διαπιστώθηκε την Πέμπτη σε συνάντηση μου με τις υπηρεσίες.

Την Παρασκευή το πρωί σε περιοδεία μου διαπίστωσα στον λόφο Τσακού να έχουν εναποτεθεί πάλι ξερά κλαδιά και αντικείμενα από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, ενώ το φυλάκιο δεν είχε πυροφύλακα. Κανείς από τους πρόσφατα προσληφθέντες πυροφύλακες δεν ήταν σε υπηρεσία φύλαξης… Στην είσοδο προς το πάρκο Γραβιάς η μπάρα ήταν ανοικτή, στην οδό Γραβιάς και την είσοδο της οδού Ανατολικής Μεσογείου, ήταν παντού παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Και κύρια τα δύο πυροσβεστικά αυτοκίνητα, δεν βρισκόντουσαν σε ετοιμότητα, με οδηγό και πλήρωμα στον Υμηττό.

Λίγο μετά τη συνάντησή μου με τους εθελοντές του ΣΕΠΒΑΤΥ και τον διοικητή της πυροσβεστικής και της τηλεφωνικής μου διαμαρτυρίας στον δήμαρχο εκδηλώθηκε η φωτιά στον Καρέα… Τη συνέχεια την ξέρετε από τις τηλεοπτικές εκπομπές.

Απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

17 Ιούλη 2015, Ανδρέας Γκιζιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

Ακολουθεί η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής για τον Υμηττό

Ο ορεινός όγκος του Υμηττού είναι ένας από τους τελευταίους πολύτιμους πνεύμονες για όλο το λεκανοπέδιο. Για την πόλη μας αποτελεί τη μεγαλύτερη, ανεκτίμητη «περιουσία». Ειδικά το βόρειο τμήμα, το πλέον δασωμένο, διατρέχει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα προβλήματα είναι πολλά, αρκετά χρονίζουν, ΟΛΑ όμως ζητούν λύση ΤΩΡΑ.

Α. Ο Δήμος θα διεκδικήσει και μέσα από τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης, τη χρηματοδότηση της πυροπροστασίας, τη στελέχωσή της, την επάρκεια των πυροσβεστικών μέτρων.

Β. Απαιτείται ο χαρακτηρισμός του συνόλου του Υμηττού σαν περιοχή απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας. Καμιά παρέμβαση οποιουδήποτε χαρακτήρα είτε από το κράτος, την Τοπική Διοίκηση και τους οργανισμούς, είτε από ιδιώτες.

Γ. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής βρίσκεται μπροστά στις ευθύνες του για την προετοιμασία και οργάνωση της πυροπροστασίας στον δικό μας χώρο ευθύνης.

  • Λειτουργεί σχέδιο Ξενοκράτης όπου ο καθένας, η διοίκηση, το υπεύθυνο τμήμα πολιτικής προστασίας, το προσωπικό του Δήμου,  γνωρίζουν την ευθύνη τους και την υποχρέωσή τους. Οι εποχιακοί εργαζόμενοι (δίμηνα)  έχουν στοιχειώδη κατάρτιση.
  • Τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου, τόσο το μεγάλο όσο και το μικρό της άμεσης πρόσβασης είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο.
  • Οι οργανισμοί που κατέχουν εκτάσεις στον Υμηττό οφείλουν να τις προστατεύουν με τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας. Θα γίνει αυστηρός έλεγχος για την τήρηση των υποχρεώσεών τους.                                               
  • Απαιτείται η στενή παρακολούθηση των παρεμβάσεων που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του ΣΠΑΥ για το 2015  και έχει την υποχρέωση να εκτελέσει έγκαιρα. Να τοποθετηθεί το νέο πυροφυλάκιο στην κρίσιμη θέση τρίστρατο, να προχωρήσουν με ταχύτητα οι εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης, να υλοποιηθεί  η αξιοποίηση (καθαρισμός, κλάδεμα, οριοθέτηση του πεζοδρόμου σε σχέση με το δάσος, δίκτυο νερού, φωτισμός, μονοπάτια βάδισης, καθιστικά σημεία) του πάρκου Γραβιάς. Να έρθει έγκαιρα ο απαραίτητος εξοπλισμός πυροπροστασίας                                                 
  • Ο ευρύτερος χώρος του πάρκου χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ για τις ανάγκες επιχείρησης εστίασης, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια σε περίπτωση επιχείρησης κατάσβεσης, όπως με έμφαση έχει τονίσει η πυροσβεστική. Να απαγορευθεί η είσοδος και η  μπάρα που έχει τοποθετηθεί να λειτουργεί όλο το 24ωρο.
  • Την έκταση του πρώην λατομείου στον Λόφο Τσακού, σε χώρο μάλιστα που ανήκει στον Δήμο μας, έχει καταπατήσει ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού μετατρέποντάς την σε χώρο εναπόθεσης απορριμάτων (κλαριά, χόρτα, αδρανή υλικά), σε παράνομη χωματερή, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας. Ρυπαίνει το περιβάλλον, προσβάλλει τη γειτονιά μας, είναι εστία πυρκαγιάς. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που διασφαλίζουν την προστασία του Λόφου Τσακού και των δικαιωμάτων των δημοτών και των κατοίκων, για την άμεση διακοπή της εναπόθεσης απορριμάτων από το Δήμο Παπάγου – Χολαργού και την πλήρη αποκατάσταση του χώρου. Ο λόφος Τσακού να καθαρισθεί άμεσα, να δημιουργηθεί δίκτυο πυρόσβεσης, να διαμορφωθεί μονοπάτι πρόσβασης.  Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα κληθούν για αυτοψία του χώρου η Πολεοδομία και το Υγειονομικό.                                                           
  • Η έκταση που καταλαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας, είναι το πιο ευάλωτο σημείο, έχει συσσωρευθεί εύφλεκτη μάζα πολλών ετών. ΑΜΕΣΑ η Διεύθυνσή του να προχωρήσει στον πλήρη καθαρισμό της έκτασης. Ο Δήμος να συνεχίσει τις ενέργειες του στην κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξής του σαν πάρκο για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας.                                                                                                                                
  • Να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας. Η εθελοντική συμμετοχή είναι επικουρική και δεν υποκαθιστά τις ευθύνες των αρμοδίων. 
  • Να στηριχθεί έμπρακτα το ΣΕΠΒΑΤΥ, να αξιοποιηθεί η εμπειρία του και η δυνατότητά του.                            
  • Να εφαρμοσθεί εργολαβία για τον καθαρισμό των οικοπέδων ιδιωτών με αντίστοιχη χρέωσή τους.                       
  • Να απαγορευθεί το πάρκινγκ στην είσοδο της Ανατολικής Μεσογείου και να τηρηθεί αυστηρά η σήμανση επί της οδού Γραβιάς και της στάθμευσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων με προορισμό το Αμερικάνικο Κολέγιο. Υπάρχει πρόβλημα διέλευσης πυροσβεστικού οχήματος ειδικά σε πρόκληση επεισοδίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet