«Αχός βαρύς ακούγεται…»
Κοινωνία

«Αχός βαρύς ακούγεται…»

Συνεχίζεται η “κόντρα” μεταξύ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής και της διοίκησης του ΠΑΟΔΑΠ σχετικά με τα τρία πρόσφατα ψηφίσματα της πρώτης. Ωστόσο, μέσα από αυτήν την “κόντρα” ανακύπτουν και τα προβλήματα των σχολείων της πόλης.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης:

Μετά την έκδοση των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, εκδηλώθηκε μια έντονη επίθεση προς την Ένωση Γονέων, από τη Διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ, με έκδοση Δελτίου Τύπου από το Γραφείο Προέδρου του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ (δείτε ιστοσελίδα Δήμου) και από μέλος της Διοίκησης του ΠΑΟΔΑΠ σε τοπική ιστοσελίδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής ευχαριστεί τον Πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ και το μέλος Διοίκησης του ΠΑΟΔΑΠ για την ιδιαίτερη προβολή που επιφύλαξαν στα 3 ψηφίσματα που εκδόθηκαν από τη Γενική Συνέλευσή μας. Με την προβολή αυτή συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος ότι στα σχολεία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας και ότι η Ένωση Γονέων υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τους ελεύθερους χώρους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Κατανοούμε ότι μέλη της Διοίκησης του ΠΑΟΔΑΠ δεν γνωρίζουν τη λειτουργία των σωματείων και των συλλόγων. Εάν ενδιαφέρονται μπορούν να ανατρέξουν και να μάθουν για τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία των σωματείων και ειδικότερα των οργανώσεων των γονέων, ώστε να τους λυθούν απορίες περί «αντιπροσωπευτικότητας», «απαρτίας», «πλειοψηφίας και ομοφωνίας» και ότι τα σωματεία διοικούνται από «διοικητικά συμβούλια» και όχι από «επικεφαλής» ούτε από «Διοίκηση», όρος που παραπέμπει σε στρατιωτική ιεραρχία και όχι σε δημοκρατική λειτουργία.

Κατανοούμε τη δυσκολία της Διοίκησης του ΠΑΟΔΑΠ να αντιληφθεί τι σημαίνει «κάλυψη της έκθεσης με εξειδικευμένο ιστορικό που να συνδέει τα αντικείμενα της έκθεσης με τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους», όπως γίνεται στα Μουσεία με εκθέσεις που απευθύνονται σε μαθητές. Η παρουσία τέτοιου εξειδικευμένου ιστορικού θα κάλυπτε και τον παιδαγωγικό τρόπο προσέγγισης των μαθητών, ώστε να υπάρχει «παιδαγωγική συμβολή μιας τέτοιας έκθεσης σε παιδιά ευαίσθητων ηλικιών» (τα εντός εισαγωγικών είναι τα σημεία του ψηφίσματός μας που εξηγούν τις ανησυχίες μας).

Με τις προθέσεις, τους στόχους, τις σκοπιμότητες και τις ιδεοληψίες που μας αποδίδονται από μέλη της Διοίκησης του ΠΑΟΔΟΠ δεν θα ασχοληθούμε, γιατί τους θεωρούμε παντελώς αναρμόδιους να μας κρίνουν, επειδή δεν μπορούν να αντιληφθούν ούτε το υψηλότατο επίπεδο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων που κάθε φορά επιτυγχάνει η Ένωση Γονέων στη λειτουργία της, ούτε τον πλούτο των γνώσεων, απόψεων και δυνατοτήτων που κρύβει το οργανωμένο γονεϊκό κίνημα στην πόλη μας.

Κατά τα άλλα εκτιμούμε ως ελλιπή την προσπάθεια μελών της Διοίκησης του ΠΑΟΔΑΠ να απαντήσουν στις ανησυχίες των γονέων, μιας και δεν κατέθεσαν κανένα απολύτως στοιχείο, που να πιστοποιεί την ύπαρξη σοβαρής μελέτης για τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών ευαίσθητων ηλικιών με την ιστορία μας, πόσο μάλλον όταν το μέσον για την προσέγγιση με την ιστορία είναι ιστορικά κειμήλια πολέμων και μαχών.

Για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το κατά πόσο η Ένωση Γονέων έχει άποψη και ποια είναι αυτή, αναφορικά με την ουσιαστική επαφή και γνώση της Ιστορίας του τόπου μας από τα παιδιά, μπορούν να ανατρέξουν στα τεύχη των εφημερίδων «Η φωνή της Ένωσης» (τεύχος 2-Δεκέμβρης 2006, τεύχος 3-Μάιος 2007) όπου μέλη του γονεϊκού κινήματος είχαν αρθρογραφήσει και η Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής είχε πρωτοπόρα πανελλαδικά τοποθετηθεί σχετικά. Προφανώς, οι όψιμα ενδιαφερόμενοι τότε ήταν απόντες. Πάντως είμαστε στη διάθεσή τους να τους προμηθεύσουμε τα τεύχη των εφημερίδων μας για να ενημερωθούν έστω και καθυστερημένα.

Θυμίζουμε δε στα μέλη της Διοίκησης του ΠΑΟΔΑΠ ότι την έγκριση για την παραχώρηση των αύλειων χώρων των σχολείων τη δίνει ο Δήμαρχος «με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας». Εάν θέλει να αποδώσει ευθύνες γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα χώρος για τη εφαρμογή του προγράμματος Δωρεάν Aθλητικών Δραστηριοτήτων μπορεί να απευθυνθεί στοn Δήμαρχο, που δεν έχει εγκρίνει την παραχώρηση του αύλειου χώρου του 8ου Δημοτικού, παρά τη θετική απόφαση της ΔEΠ. Εκτός εάν έχει αλλάξει ο νόμος και η Ένωση Γονέων οφείλει να «καταφέρει να βρει χώρο σχολείου», οπότε ζητάμε συγνώμη, γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί ότι εμείς, ως Ένωση Γονέων, αποφασίζουμε για τις παραχωρήσεις χώρων σχολείων.

Αγία Παρασκευή 17/03/2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet