Β. Ζορμπάς: O Δήμος Αγ. Παρασκευής είχε προετοιμαστεί καταλλήλως για την έλευση της «Μήδειας»
sasehedei/FB
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Β. Ζορμπάς: O Δήμος Αγ. Παρασκευής είχε προετοιμαστεί καταλλήλως για την έλευση της «Μήδειας»

Με αφορμή την παρέλευση της κακοκαιρίας «Μήδεια», ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, ενημερώνει του πολίτες για την προετοιμασία που είχε πραγματοποιήσει η διοίκηση του Δήμου, αναμένοντας τον χιονιά.

Ειδικότερα, ο κ. Ζορμπάς αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής «χτυπήθηκε» ανελέητα από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μήδεια». Φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίστηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ως «ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 40 ετών».

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είχε προετοιμαστεί καταλλήλως και έπραξε τα δέοντα, προκειμένου να περάσει με, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη ασφάλεια το φαινόμενο αυτό για τους δημότες του.

Ειδικότερα:

 • Προμηθεύτηκε 60 τόνους αλάτι, ενώ είχε ήδη στην κατοχή του άλλους 30 τόνους από την περασμένη χρονιά. Παράλληλα, προμηθεύτηκε άλλους 10 τόνους σε σακούλες που προορίζονταν για ιδιώτες, ενώ και η Περιφέρεια Αττικής μας προσέφερε πέντε ακόμα τόνους αλάτι σε σακούλες.
 • Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έγινε συντήρηση στα εργαλειομηχανήματα και τα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος, προκειμένου να είναι σε άψογη κατάσταση για να χρησιμοποιηθούν όταν παραστεί ανάγκη.
 • Το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και της διεύθυνσης Καθαριότητας ήταν σε 24ώρη επιφυλακή.  
 • Ο Δήμος συμβλήθηκε με ιδιωτικό συνεργείο για την αντιμετώπιση των έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών. Το συνεργείο διέθεσε δύο JCB και δύο Bobcat με οδηγούς, που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης από την Κυριακή έως την Πέμπτη καθ’ όλο το 24ώρο. Σε συνδυασμό με το ένα JCB του Δήμου και το ένα Bobcat, η δύναμη του Δήμου έφτασε συνολικά στα έξι οχήματα. Από αύριο, συνεργείο με κλαδοτεμαχιστή και φορτηγό ανατρεπόμενο, θα αναλάβει το μεγάλο βάρος της αποκομιδής των πεσμένων δέντρων και κλαδιών.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και αυτήν τη στιγμή, με όλα τα μέσα και τις υπηρεσίες του, στάθηκε στο πλευρό των δημοτών πράττοντας τα ακόλουθα:

 1. Οι υπάλληλοι του Δήμου μερίμνησαν, από το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά το τέλος της χιονόπτωσης, για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου της πόλης έτσι ώστε να είναι ελεύθερο για τις μετακινήσεις των οχημάτων, χωρίς να δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα.
 2. Από την Τετάρτη (17/2/2021) οι υπάλληλοι του τμήματος Πρασίνου του Δήμου μας φροντίζουν να απελευθερώνουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια από τα κλαδιά και τους κορμούς των δέντρων που είχαν σπάσει. Ενέργεια που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, λόγω του τεράστιου όγκου των δέντρων και των κλαδιών που είχαν σπάσει.
 3. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, από την Πέμπτη (18/2/2021) μέχρι και σήμερα (Παρασκευή 19/2/2021) συνέδραμε καταλυτικά, παραχωρώντας στον ΔΕΔΔΗΕ γερανοφόρο του Δήμου, καθώς και υπαλλήλους για να βοηθήσουν στο «καθάρισμα» των καλωδίων της ΔΕΗ, καθότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διέθετε γερανοφόρο όχημα. Η απόφαση αυτή του Δήμου Αγίας Παρασκευής πάρθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν το συντομότερο και με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που είχαν ανακύψει στους δημότες εξαιτίας του ΔΕΔΔΗΕ.
 4. Με προσωπικές μου παρεμβάσεις προς τον διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αθανάσιο Φουντουλάκη, αποκαταστάθηκε το ταχύτερο δυνατό η ηλεκτροδότηση σε πολλά σημεία του Δήμου μας. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ακόμα και αυτήν τη στιγμή για να επιδιορθωθούν και τα τελευταία προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, σε μεμονωμένα σημεία που υπάρχει διακοπή ρεύματος.
 5. Σταθήκαμε στο πλευρό συμπολιτών μας που αντιμετώπισαν προβλήματα μετακίνησης καθ’ όλην τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Χαρακτηριστικά, την Τρίτη 16/2/2021, μεταφέρθηκαν με οχήματα του Δήμου αρκετοί από τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής (που δεν είχαν την δυνατότητα να μετακινηθούν από τις οικίες τους που βρισκόντουσαν σε άλλους Δήμους), ενώ προχωρήσαμε και σε μετακινήσεις ηλικιωμένων, προκειμένου να μη χάσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.
 6. Στις οδούς της πόλης, με προτεραιότητα τις κεντρικές οδούς, αλλά και τα σημεία όπου υπάρχουν μονάδες, νοσηλευτικές-υγειονομικές-φιλοξενίας υπερηλίκων, καθ’ όλη τη διάρκεια της χιονόπτωσης, τα μηχανήματα μας καθάριζαν συνεχώς το οδόστρωμα, για να μη σημειωθούν αποκλεισμοί περιοχών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες αναφορικά με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και πάνω σε αυτό γίνεται σπέκουλα περί δήθεν ευθυνών των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής στο θέμα του καθαρισμού των καλωδίων της ΔΕΗ και των δέντρων.

 • Το συγκεκριμένο έγγραφο απευθυνόταν στο Δασαρχείο, ενώ κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων και στον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Το έγγραφο αυτό απαιτούσε ενέργειες από το Δασαρχείο και ουδέποτε παρελήφθη από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής.
 • Μετά από επικοινωνία μας με το Δασαρχείο Πεντέλης πληροφορηθήκαμε  πως το ίδιο έγγραφο είχε αποστείλει ο ΔΕΔΔΗΕ στο Δασαρχείο στις 25/5/2020 και είχε εξασφαλίσει την σχετική άδεια για να προβεί σε «καθαρισμό» των καλωδίων.
 • Στις 15/1/2021, που εκδόθηκε το έγγραφο, ήταν ούτως ή άλλως πολύ αργά για να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο).  

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ, μέσα στο 2020, ήρθαν έστω και μία φορά στην Αγία Παρασκευή για «καθαρισμό» των καλωδίων. Ένα ερώτημα, η απάντηση του οποίου θα λύσει αρκετές απορίες και θα φέρει του αρμόδιους ενώπιον των ευθυνών τους.

Είναι, πιστεύουμε, κατανοητό ότι τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η ισχυρή χιονόπτωση, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εκτιμάται όμως ότι σύντομα θα έχει αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών. Είναι επίσης κατανοητό, ότι ο Δήμος με τα μέσα που διαθέτει για τον όγκο και την έκταση των προβλημάτων, ανταποκρίθηκε στον μέγιστο βαθμό. Πρέπει όμως να ζητήσουμε συγνώμη από όσους πολίτες δεν κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούμε στα προβλήματά τους σε μικρότερους χρόνους, σε θέματα που είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του Δήμου μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet