Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής: “Ναι”, αλλά με… γκρίνια, στο επισιτιστικό πρόγραμμα
Κοινωνία

Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής: “Ναι”, αλλά με… γκρίνια, στο επισιτιστικό πρόγραμμα

Να συμμετέχει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ως εταίρος σε Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής (στο πλαίσιο των Κοινωνικών Συμπράξεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας -ΤΕΒΑ/FEAD), στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020 για την Ελλάδα, αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίασης της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα αφορά μόνο στη σίτιση σε σχολεία της πόλης, τα κονδύλια (35 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου) προέρχονται από το υπουργείο Εργασίας και θα διανεμηθεί ανά Δήμο αναλογικά με τον αριθμό των εγκεκριμένων αιτήσεων, που θα γίνει με βάση καθοριζόμενα κοινωνικά κριτήρια.

Επικεφαλής Εταίρος της Σύμπραξης θα είναι η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών, ενώ συμμετέχουν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Μητροπόλεις Νέας Ιωνίας – Φιλαδελφείας και Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας και Χαλανδρίου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), καθώς και κοινωνικοί φορείς, καταναλωτικές οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πάντως, παρά το ομόφωνο της απόφασης, η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για τα συγκεκριμένα προγράμματα, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση -η οποία έφερε το συγκεκριμένο θέμα ως κατεπείγον- για… καθυστερημένα αντανακλαστικά.

Σωτήρης Ησαΐας: Νωρίς το θυμηθήκατε…

Ειδικότερα, από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Σωτήρης Ησαΐας εγκάλεσε τη διοίκηση, η οποία θα έπρεπε να είχε κινηθεί νωρίτερα «αφού γνώριζε το θέμα από τις 16 Ιουνίου», ενώ άφησε αιχμές και προς την αριστερή πτέρυγα του Σώματος (Λαϊκή Συσπείρωση), λέγοντας ότι ο εκπρόσωπός της δεν μπορεί να «χλευάζει» το επισιτιστικό πρόγραμμα, όταν ο ίδιος έχει κάνει πολλές αναφορές σε φαινόμενα «φτωχοποίησης» στον Δήμο.

Τέλος, ο κ. Σ. Ησαΐας πρότεινε στη διοίκηση να προχωρήσει ταχύτατα στην ενημέρωση των δικαιούχων του προγράμματος για να προετοιμαστούν για την κατάθεση των αιτήσεών τους.

Ανδρέας Γκιζιώτης: Μας κατάντησαν διαχειριστές της μιζέριας

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε λόγο για «απαράδεκτα και υποτιμητικά προγράμματα φτώχειας από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «αλληλεγγύη δεν είναι να μοιράζεις τρόφιμα».

Επίσης, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης χαρακτήρισε ως «πρόχειρους» τους χειρισμούς της διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία «είχε προεκλογικά ψηλά στην ατζέντα της τα θέματα κοινωνικής πολιτικής».

Ανταπαντώντας στο σχόλιο του κ. Σ. Ησαΐα, ξεκαθάρισε ότι δεν χλευάζει αυτούς που έχουν ανάγκη από το πρόγραμμα, αλλά την πολιτική που καθιστά αναγκαίο το τελευταίο,  ενώ είπε «ότι θα πρέπει να ντρεπόμαστε που κατάντησαν την Αυτοδιοίκηση διαχειρίστρια της μιζέριας».

Τέλος, πρότεινε να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα για τη διάθεση ενός γεύματος την ημέρα σε όλα τα σχολεία της πόλης.

Διοίκηση: Δεν μπορούμε να αρνηθούμε βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται

Από πλευράς διοίκησης, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, αιτιολόγησε το κατεπείγον του θέματος λέγοντας ότι οι τελικές συνεννοήσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις την προηγούμενη μέρα, πρόσθεσε ότι κατανοεί την άσκηση πολιτικής κριτικής στη σημερινή κατάσταση, αλλά δεν θα μπορούσε να δεχθεί ότι κάποιος μπορεί να αρνηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Από την παράταξη της πλειοψηφίας, ο κ. Παναγιώτης Γκόνης είπε ότι «είναι καλοδεχούμενο οτιδήποτε ανακουφίζει τη φτώχεια”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet