Μείωση τελών, αλλά και εισπράξεων, για τον Δήμο Αγ. Παρασκευής
Κοινωνία

Μείωση τελών, αλλά και εισπράξεων, για τον Δήμο Αγ. Παρασκευής

Μετά τις μειώσεις στα δημοτικά τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το 2015 (6% για οικίες, καταστήματα από 60τ.μ. και άνω, ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικές κλινικές και μη στεγασμένους χώρους και κατά 15% για καταστήματα έως 60τ.μ.), η δημοτική Αρχή Αγίας Παρασκευής θα προχωρήσει και φέτος στις εξής μειώσεις:

  • 3% τα τέλη για οικίες,  καταστήματα, ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικές κλινικές.
  • Πλήρης απαλλαγή από την πληρωμή ανταποδοτικώς τελών, με εισοδηματικά κριτήρια, για μακροχρόνια άνεργους, απόρους, πολύτεκνους, Άτομα με Αναπηρία, τρίτεκνους και μονογονεϊκές Οικογένειες.
  • Μείωση 50% στα τέλη σε νέους επαγγελματίες με επαγγελματική έδρα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Η απόφαση για τις μειώσεις ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπου η δημοτική Αρχή τόνισε ότι “όσο θα προχωρά ο σχεδιασμός μας για τη διαφοροποίηση του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη μείωση του όγκου τους, θα μας δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις”. 

Ωστόσο, διαφορετική ήταν η άποψη των εκπροσώπων της μειοψηφίας, που ζήτησαν μεγαλύτερες μειώσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του κ. Κωνσταντίνου Κρητικίδη (Συμμαχία Ευθύνης) ότι το πλεόνασμα των 2 εκατ. ευρώ που εμφανίζει στον τομέα των ανταποδοτικών τελών ο Δήμος “αγγίζει τα όρια της παρανομίας”, προσθέτοντας ότι θα πρέπει αυτό να επιστραφεί στους δημότες μέσω μειώσεων των τελών που καταβάλλουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Σωτήρης Ησαΐας (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας) επέστησε την προσοχή της δημοτικής Αρχής στο γεγονός ότι το σχετικό πλεόνασμα βαίνει μειούμενο, χωρίς προοπτική αύξησής του λόγω της αδυναμίας των δημοτών να καταβάλλουν τα τέλη τους. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στις “οριζόντιες μειώσεις”, θεωρώντας ότι αυτές θα έχουν “βραχύβιες” επιπτώσεις στην κοινωνία, αντιπροτείνοντας να υπάρξουν “στοχευμένες μειώσεις” για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Για “πλειστηριασμό εκπτώσεων” έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, σχολιάζοντας την “κόντρα” μεταξύ τέως και νυν δημάρχου για το ύψος των μειώσεων στα τέλη, βάζοντας στη συζήτηση και μία άλλη παράμετρο: Συγκεκριμένα, όπως είπε, “από τη στιγμή που σημειώνεται μείωση των εισπραττόμενων τελών και προτείνεις νέα μείωση, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεις πλεόνασμα, είτε δεν έχεις υλοποιήσει τα έργα που είχες προγραμματίσει, είτε τα υλοποίησες αλλά δεν τα έχεις πληρώσει”.

Τέλος, εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες της πόλης, ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ, Βασίλης Τσαγκάρης, θύμισε στη δημοτική Αρχή ότι στις προγραμματικές δεσμεύσεις της υπήρχε η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή τελών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start up), εκτίμησε ως θετική κίνηση τη μείωση 50%, αλλά παράλληλα ζήτησε κάποια “καλύτερη μεταχείριση” γις τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υλοποίηση διαφόρων δημοτικών έργων (π.χ. η ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου).

Από πλευράς διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι υιοθέτηση σύγχρονης νοοτροπίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, “Πράσινο Σημείο”, Σταθμός Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων κ.λπ.) θα δώσει τη δυνατότητα για νέες μειώσεις τελών, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν συνεχιστεί και το 2016 η φετινή μείωση στην καταβολή τελών (υστέρηση 430.000 ευρώ), τότε “τα πράγματα θα δυσκολέψουν”.

Τέλος, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος υποστήριξε ότι η διοίκησή του έχει προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις τελών σε σύγκριση με την προηγούμενη διοίκηση, εξήγησε ότι είναι δύσκολο να υπάρχει διαφορετική πολιτική για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που πραγματοποιούνται δημοτικά έργα (σ.σ.: έθεσε και την παράμετρο ότι τα έργα αυτά συνεπάγονται προστιθέμενη αξία για τις εν λόγω επιχειρήσεις), ενώ τόνισε ότι οι νέες μειώσεις τελών “δίνουν ένα μήνυμα στην κοινωνία” ότι στόχος της διοίκησης είναι να περιορίσει τα “ήδη χαμηλά δημοτικά τέλη” σε ένα ύψος κοντά στο 1,10 ευρώ ανά τ.μ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet