«Μπαλάκι» οι μαθητές ειδικής αγωγής στον Βόρειο Τομέα – Ακόμη να βρεθεί χώρος για την αποσυμφόρηση του ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής
Κοινωνία

«Μπαλάκι» οι μαθητές ειδικής αγωγής στον Βόρειο Τομέα – Ακόμη να βρεθεί χώρος για την αποσυμφόρηση του ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής

Μετά την Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής και η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς διαμερτύρεται και ζητά σειρά άμεσων παρεμβάσεων για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την εξεύρεση χώρου για τη στέγαση των υπεράριθμων μαθητών του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) Αγίας Παρασκευής.

Η λύση που, μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, είχε διαφανεί, δηλαδή η στέγαση νέου ΕΝΕΕΓΥΛ στο 1ο Δημοτικό Νέας Ερυθραίας, στον Δήμο Κηφισιάς, φαίνεται κι αυτή να ναυαγεί, αφού οι εργασίες ανακατασκευής που πραγματοποιούνται στο σχολείο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς καλεί τους φορείς της Πολιτείας «να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη, να δώσουν λύση και να υλοποιήσουν επιτέλους τις αποφάσεις και τις υποσχέσεις που εδώ και χρόνια μένουν στα χαρτιά» και τους γονείς «να συνεχίσουν να αντιδρούν στην πολιτική της αναλγησίας και της αδιαφορίας και να συνεχίσουν να διεκδικούν τα αυτονόητα για τα παιδιά τους».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης:

«Κάποια σχολεία δεν θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου 2023….

…όχι γιατί κάηκαν (υπάρχουν και αυτά),

…όχι γιατί πλημμύρισαν (υπάρχουν και αυτά)

…όχι γιατί κρίθηκαν ακατάλληλα ως προς τη στατικότητά τους (υπάρχουν και αυτά)

…αλλά γιατί η πολιτεία δεν φρόντισε έγκαιρα να εξασφαλίσει στέγη στους μαθητές τους!!!

Τους μαθητές ειδικής αγωγής!

Λειτουργώντας επί σειρά ετών με υπεράριθμους μαθητές, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) Αγίας Παρασκευής στεγάζει όπως-όπως το μαθητικό δυναμικό του σε αίθουσες εργαστηρίων ή βοηθητικούς χώρους, προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Κάνοντας υπομονή, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, προσδοκούσαν ότι κάποια στιγμή θα ξεκινούσε η ανέγερση ή θα βρισκόταν ο χώρος στέγασης του ΕΝΕΕΓΥΛ Αμαρουσίου, κάτι που θα έδινε ανάσα στην Ειδική Αγωγή όλων των περιοχών του Βόρειου Τομέα. Το ΕΝΕΕΓΥΛ Αμαρουσίου όμως, ιδρυμένο στα ήδη χαρτιά από το μακρινό 2006, δεν έχει ανεγερθεί ή φιλοξενηθεί σε κάποιον ικανό χώρο ακόμα!!!

Ο Δήμος Αμαρουσίου και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο στεγάζεται στα όρια του ίδιου Δήμου, δηλαδή οι δύο πλέον αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, αδιαφόρησαν επί 17 συναπτά χρόνια για τη στέγαση της Ειδικής Αγωγής.

Οι συνεχείς διαμαρτυρίες των γονέων, μέσω των Συλλόγων τους, των Ενώσεων Γονέων του Βόρειου Τομέα αλλά και της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής, δεν κατάφεραν τόσα χρόνια να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία, που αντί να έχει φροντίσει για την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την προνομιακή μεταχείριση μιας τόσο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, επέδειξε και εξακολουθεί να δείχνει αδιανόητη αναλγησία και ολιγωρία σε ό,τι έχει να κάνει με την ειδική αγωγή.

Όμως οι μαθητές αυξάνονται συνεχώς…και πλέον δε χωράνε ούτε «όπως-όπως»…

Νέες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας των γονέων μέσω των συλλογικών οργάνων όλου του Βόρειου Τομέα, κατάφεραν να «ταράξουν τα νερά» και να αναγκάσουν τους αρμόδιους να αναζητήσουν λύσεις και χώρους στέγασης του ΕΝΕΕΓΥΛ. Ένας αγώνας δρόμου, που ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι, οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς στις 09/08/23, να στεγάσει το νέο ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς σε σχολικό κτήριο του Δήμου Κηφισιάς. Μια απόφαση, που ενώ έδωσε ελπίδα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, από μόνη της δεν αρκεί…

Και πάλι έπρεπε η Πολιτεία να αναλάβει δράση…

Και πάλι η Πολιτεία δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων…

Το νέο ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς θα στεγαζόταν στο κτήριο που φιλοξενούσε προσωρινά το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας, το οποίο σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας, της ΚΤΥΠ και του οικείου Δήμου, θα επέστρεφε στη βάση του με το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, μετά την αποπεράτωση των εργασιών ανακατασκευής παλαιάς και προσθήκης νέας πτέρυγας.

Αρχές Σεπτεμβρίου, το σχολικό κτήριο του 1ου Δημοτικού Ν. Ερυθραίας δεν είναι ακόμα έτοιμο… με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις που προορίζονταν για τη στέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ να παραμένουν κατειλημμένες…

Και τώρα τι γίνεται;

Λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων οι μαθητές ΕΝΕΕΓΥΛ του Βόρειου Τομέα…

…δεν έχουν σχολείο να τους υποδεχτεί,

…καλούνται να στοιβαχτούν ξανά «όπως-όπως» σε ένα από τα υπάρχοντα και υπεράριθμα ΕΝΕΕΓΥΛ,

…ή αναγκάζονται να εγγραφούν στα γενικά γυμνάσια και γενικά λύκεια της γειτονιάς τους, χωρίς να νοιάζεται κανείς αν εκεί θα βρουν τις κατάλληλες γι’ αυτούς εκπαιδευτικές συνθήκες.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που το εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικής αγωγής μειώνεται σε όλα τα σχολεία, το μόνιμο προσωπικό δεν αρκεί και η Παιδεία υποχρηματοδοτείται!

  • Καλούμε λοιπόν τους φορείς της Πολιτείας να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη, να δώσουν λύση και να υλοποιήσουν επιτέλους τις αποφάσεις και τις υποσχέσεις που εδώ και χρόνια μένουν στα χαρτιά.
  • Καλούμε τους γονείς να συνεχίσουν να αντιδρούν στην πολιτική της αναλγησίας και της αδιαφορίας και να συνεχίσουν να διεκδικούν τα αυτονόητα για τα παιδιά τους.

Η επένδυση στην Παιδεία είναι η μόνη ελπίδα που έμεινε και τα σχολεία πρέπει…

…να αναγεννιούνται από τις στάχτες τους,

…να ανθίζουν μέσα από τον πλημμυρισμένο βάλτο,

…να επουλώνουν χωρίς συμβιβασμούς τις πληγές τους

…και να είναι πάντα ανοιχτά να υποδεχτούν τα παιδιά της κοινωνίας που υπηρετούν!

 Με εκτίμησητο ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων». 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet