Στα ίδια με πέρσι τα δημοτικά τέλη του Δήμου Αγ. Παρασκευής
Κοινωνία

Στα ίδια με πέρσι τα δημοτικά τέλη του Δήμου Αγ. Παρασκευής

Για την «αναπροσαρμογή ή μη τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού» συζήτησε χθες (Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019), μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, σε μια συζήτηση που -εκ προοιμίου- δημιουργεί έδαφος για «πλειστηριασμό» κοινωνικής ευαισθησίας, αναλόγως σε ποια θέση (διοίκησης ή μειοψηφίας) βρίσκεται η εκάστοτε δημοτική παράταξη.

Στην εισήγησή της η διοίκηση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά πρότεινε τη διατήρηση των δημοτικών τελών στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, λέγοντας ότι αφ’ ενός είναι από τα φθηνότερα στην Αττική, αν όχι σε όλη τη χώρα, κι αφ’ ετέρου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πλεονάσματος των ανταποδοτικών τελών των προηγούμενων χρόνων (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί στην αγορά απορριμματοφόρων και άλλου μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και αναζήτησης χώρου για τη στέγαση του αμαξοστασίου του Δήμου.

Πώς αλλάζουν οι καιροί…

Γιάννης Σταθόπουλος

Οι λοιπές παρατάξεις και κυρίως αυτή του τέως δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου υπενθύμισε στον δήμαρχο ότι στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη επί της δικής του διοίκησης ζητούσε «επιτακτικά» τη μείωσή τους από 15% έως 30%, «αλλά τώρα άλλαξαν οι ρόλοι και κατάλαβε η διοίκηση ότι χρειάζονται αγορές χώρων και εξοπλισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος.

Επίσης, πρότεινε μια «συμβολική μείωση» των δημοτικών τελών, ώστε αυτά να διαμορφωθούν στο 1 ευρώ/τ.μ., αίτημα με το οποίο συντάχθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή, Γιώργος Οικονόμου.

Γιώργος Οικονόμου

Ο τελευταίος, ωστόσο, επέκρινε τη διοίκηση που χωρίς οποιαδήποτε μελέτη σκοπιμότητας, η οποία θα «δείξει την κατεύθυνση» στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, προχωρά σε αγορές μηχανολογικού εξοπλισμού και χώρων, ενώ πρότεινε τη σύνδεση των δημοτικών τελών με το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, «όπως γίνεται σε άλλους δήμους», όπως είπε.

Γιάννης Μυλωνάκης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αλλάζουμε, Γιάννης Μυλωνάκης, εξέφρασε τη διαφωνία του στον «πλειστηριασμό μείωσης των δημοτικών τελών», προσθέτοντας ότι ναι μεν ο Δήμος Αγ. Παρασκευής είναι φθηνός στα δημοτικά τέλη, αλλά την ίδια στιγμή δεν επενδύει στην καθαριότητα και δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή μείωση στα δημοτικά τέλη για νέες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες και αντίστοιχη αύξηση για τα καταστήματα άνω των 600τ.μ. -κυρίως σούπερ μάρκετ- που επιβαρύνουν περισσότερο τον Δήμο στον τομέα της καθαριότητας.

Ανδρέας Γκιζιώτης

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, έθεσε τα γενικότερα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του τομέα καθαριότητας, όπως το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νόμου, που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των σχετικών υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού, αλλά και τις πενιχρές αμοιβές των συγκεκριμένων εργαζομένων και την ανταποδοτικότητα της υπηρεσίας, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει «λευκό» στην εισήγηση της διοίκησης.

Μαρία Αλεφαντή

Αντίστοιχη στάση κράτησε και η δημοτική κίνηση Φυσάει Κόντρα, διά της εκπροσώπου της, Μαρίας Αλεφαντή, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στη λογική των ανταποδοτικών τελών στα «κοινωνικά αγαθά».

Στη συζήτηση τέθηκε και το πρόβλημα της ανεύρεσης χώρων για τη φιλοξενία των απορριμματοφόρων του Δήμου, αν και τις επόμενες μέρες θα γίνουν κάποιες προσεγγίσεις από πλευράς διοίκησης, προκειμένου να εξευρεθεί κάποια λύση, όπως είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ζορμπάς απέρριψε την πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών, χαρακτηρίζοντάς την «κοροϊδία» για τους δημότες, αφού αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 ευρώ τον χρόνο, όταν την τελευταία 8ετία το ποσοστό μείωσης των τελών στον Δήμο ανέρχεται στο 60%, όπως τόνισε.

Αντίθετος με το άρθρο 179 ο Β. Ζορμπάς

Βασίλης Ζορμπάς

Ο δήμαρχος αναγνώρισε την ανάγκη για πρόσθετο προσωπικό, λέγοντας ότι ήδη ο Δήμος πήρε 39 μόνιμους εργαζόμενους από την «3Κ», ενώ λείπουν άλλα 20 άτομα για την επάρκεια του τομέα, τα οποία θα επιδιώξει να προσλάβει το επόμενο διάστημα.

Απαντώντας για το ζήτημα που τέθηκε σχετικά με το άρθρο 179, ο δήμαρχος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος, λέγοντας ότι η διοίκησή του θα επιδιώξει να «θωρακίσει» τον τομέα καθαριότητας του Δήμου, ώστε καμιά διοίκηση να μην «τολμήσει» να σκεφθεί την πιθανότητα ιδιωτικοποίησής της.

Ό,τι και να ψήφιζαν το ίδιο ήταν…

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, επί 27 παρόντων, οι 16 ψήφισαν υπέρ της εισήγησης, οι 8 κατά, ενώ υπήρξαν και 3 «λευκά». Όπως είπε η πρόεδρος του Σώματος, τα «λευκά» αφαιρούνται από τους παρόντες, οπότε επί των 24 παρόντων το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Αντιρρήσεις επί του θέματος εξέφρασε ο κ. Μυλωνάκης, ο οποίος είπε ότι είναι κανονιστική απόφαση και θέλει 17 ψήφους για την έγκρισή της, αν και ο ίδιος νωρίτερα είχε εύστοχα παρατηρήσει ότι τόσο σε περίπτωση αρνητικής, όσο και θετικής ψήφου, τα δημοτικά τέλη θα παραμείνουν στο περσινό επίπεδο, αφού η εισήγηση της διοίκησης είναι για μηδενική μεταβολή τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet