Στα δικαστήρια θα διεκδικήσει ο Δήμος Αγ. Παρασκευής το ακίνητο Μακρή – Ανυποχώρητη η πλευρά της ιδιοκτησίας
Κοινωνία

Στα δικαστήρια θα διεκδικήσει ο Δήμος Αγ. Παρασκευής το ακίνητο Μακρή – Ανυποχώρητη η πλευρά της ιδιοκτησίας

Στα δικαστήρια θα κριθεί, όπως φαίνεται, η υπόθεση της απόκτησης του ακινήτου των πρώην Εκπαιδευτηρίων Μακρή από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, ο οποίος σκοπεύει να ανεγείρει στον χώρο το 12ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Η σημερινή ιδιοκτήτρια του χώρου, διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της, αρνήθηκε κατηγορηματικώς στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, την πρόταση – παράκληση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά να έρθει σε συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους των παρατάξεων και να συμφωνήσει την απευθείας πώληση του ακινήτου, έναντι του ποσού των 2,75 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το δάνειο που προτίθεται να συνάψει ο Δήμος.

«Είναι αργά για κάθε διαπραγμάτευση» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του δικηγόρου, που εκνεύρισαν τον δήμαρχο, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι εάν η ιδιοκτήτρια προσφύγει στα δικαστήρια, μόνο να χάσει έχει, αφού τελικώς ο Δήμος θα αποκτήσει το ακίνητο και σε χαμηλότερο τίμημα από το ποσό που είναι διατεθειμένος να δώσει σήμερα για απευθείας αγορά του.

Πάντως, τα δικαστήρια δεν θα τα αποφύγει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, αφού στις 10 Απριλίου εκδικάζεται η προσφυγή της ιδιοκτήτριας για άρση της δέσμευσης του χώρου, που ισχύει από τις 5 Μαΐου του 2011, με τον δικηγόρο της, μάλιστα, να αφήνει να εννοηθεί ότι εν συνεχεία (στην περίπτωση θετικής για τη συγκεκριμένη πλευρά απόφασης) θα υπάρξει και διεκδίκηση για τη ζημιά που έχει προκύψει από την «πολύχρονη δέσμευση» του ακινήτου. Κάτι που, επίσης, προκάλεσε την επέμβαση του δημάρχου, ο οποίος ζήτησε από τον δικηγόρο να «μην λέει αυτά τα πράγματα», αφού ξέρει ότι σε «καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει περίπτωση καταλογισμού», προσθέτοντας ότι ακόμη και στη «μικρή πιθανότητα» να υπάρξει αρνητική απόφαση για τη δέσμευση του χώρου, ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην επανεπιβολή του μέτρου.

Πάντως, το θετικό στοιχείο που προέκυψε από τη συνεδρίαση ήταν η πλήρης ομοφωνία με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την αναγκαιότητα της απόκτησης του χώρου και την άμεση αποστολή στα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων επιστολής για την κατάθεση προσφορών, προκειμένου να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες έγκρισης της δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, μετά από πίεση των παρατάξεων των κ.κ. Γιάννη Σταθόπουλου και Γιώργου Οικονόμου, μπήκε και χρονικός περιορισμός για την κατάθεση των προτάσεων εκ μέρους των τραπεζών, η οποία είναι η Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, αλλά και η άμεση έναρξη των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης του ακινήτου.

Στη συνεδρίαση παρενέβη και η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, Μαρία Ξυνογαλά, η οποία, επανέλαβε για άλλη μια φορά την αδήριτη αναγκαιότητα απόκτησης του συγκεκριμένου χώρου. Όπως είπε, η ανέγερση του 12ου Δημοτικού Σχολείου, εκτός του ότι θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους της άνω πόλης, θα αποσυμφορήσει και τα υπόλοιπα σχολεία της Αγίας Παρασκευής, στα οποία η κατάσταση -όπως την περιέγραψε- μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Πάντως, ακόμη και αν ο Δήμος προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες, εάν η πλευρά της ιδιοκτησίας επιμείνει στη στάση της, θα ακολουθήσει πολύχρονος δικαστικός αγώνας, ενώ ακόμη και αν το ακίνητο περάσει στην ιδιοκτησία του πρώτου, θα πρέπει να δοθούν και τα χρήματα από πλευράς της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. για την ανέγερση της νέας σχολικής μονάδας. Άρα, εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή των σημερινών δεδομένων, μάλλον τα παιδιά που θα γεννηθούν φέτος στην Αγία Παρασκευή δεν θα προλάβουν να φοιτήσουν στο 12ο Δημοτικό Σχολείο…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet