Υπάρχουν προβλήματα αστυνόμευσης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών; – Τι απαντούν 10 δήμαρχοι της περιοχής στο «Ε»
Κοινωνία

Υπάρχουν προβλήματα αστυνόμευσης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών; – Τι απαντούν 10 δήμαρχοι της περιοχής στο «Ε»

Το αστυνομικό δελτίο από την περιοχή του Βορείου Τομέα Αθηνών φιλοξενεί σχεδόν καθημερινά και κάποια δυσάρεστη είδηση, μικρής ή μεγάλης παραβατικότητας-εγκληματικότητας. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Έχουν αυξηθεί όντως τα συγκεκριμένα συμβάντα στους Δήμους και τι αντίκτυπο έχει αυτό στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών;

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ απευθύνθηκε στους πλέον αρμόδιους, τους δημάρχους, τους ανθρώπους που δέχονται από πρώτο χέρι τα παράπονα των πολιτών και γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις μικρές και μεγάλες «τρύπες» που παρουσιάζει η αστυνόμευση στις πόλεις τους.

Προσπαθώντας να αποτυπώσουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, τους θέσαμε τα εξής ερωτήματα:

  1. Η αίσθηση από το αστυνομικό δελτίο είναι ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Στον Δήμο σας, από την επαφή σας με τους δημότες, έχετε αντιληφθεί έξαρση της εγκληματικότητας και σε ποιους τομείς;
  2. Πώς σκοπεύετε στο άμεσο διάστημα να κινηθείτε ώστε να επιτύχετε αύξηση της αστυνόμευσης -εάν αυτό το κρίνετε απαραίτητο- στον Δήμο σας;

Οι απαντήσεις που λάβαμε ποικίλουν, αναλόγως με την ένταση του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζει κάθε πόλη. Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι διάχυτος, αφού ακόμη και σε Δήμους όπου δεν έχει εμφανισθεί κάποια έξαρση της παραβατικότητας το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών είναι έντονο, όπως εξομολογούνται οι ίδιοι οι αιρετοί.

Από την άλλη, οι Δήμοι μόνο υποστηρικτικά μπορούν να λειτουργήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αφού η ασφάλεια και προστασία των πολιτών βαρύνει κυρίως την κεντρική διοίκηση, η οποία ωστόσο αδυνατεί -όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος- να αστυνομεύσει αποτελεσματικά -ή τουλάχιστον σε αρκετά μεγάλο βαθμό- τις γειτονιές μας. Γεγονός που έχει αναγκάσει κάποιους δημάρχους, εκτός από το να πιέζουν είτε για να επαναλειτουργία κατηργημένων αστυνομικών τμημάτων, είτε για περισσότερες αστυνομικές περιπολίες στους Δήμους τους, να καταφεύγουν και σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.  

Από τις απαντήσεις των δημάρχων διαφάνηκε ακόμη ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας επιδείνωσε το αίσθημα ανασφάλειας στους Δήμους και πλέον αρκετοί ΟΤΑ σκέφτονται σοβαρά την ανασύστασή της.

Ακολουθούν οι πολλοί ενδιαφέρουσες απαντήσεις των 10 εκ των 12 δημάρχων του Βορείου Τομέα Αθηνών, αφού -αν και προσκλήθηκαν- δεν απάντησαν στις ερωτήσεις μας ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς και Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ, δήμαρχος Αμαρουσίου

Υπάρχει ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας

1. Υπάρχει αύξηση της μικροεγκληματικότητας και για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα του Αμαρουσίου και με την Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην καλύτερη αστυνόμευση, που φυσικά έχει να κάνει με την έλλειψη στελεχιακού δυναμικού.

2. Στις προθέσεις μας είναι πρώτον η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, όχι ως υποκατάστατο της Αστυνομίας, αλλά με την ιδιότητα ενός οργάνου που θα επιτηρεί την πόλη με σύγχρονα μέσα. Θα είναι σαφώς ένας ανασταλτικός παράγοντας.

Επιπλέον, στην ασφάλεια σημαντικό ρόλο παίζει και ο φωτισμός. Σκοπός μας είναι καμία γειτονιά να μην έχει «κρυφά» σημεία. Με τον νέο προϋπολογισμό θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό αυτή η ανάγκη. 

ΞΕΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, δήμαρχος Βριλησσίων

Δεν θα δεχτούμε να νιώθει ανασφάλεια και φόβο ούτε ένας πολίτης

1. Είμαστε μια πόλη με φιλικές και ήσυχες γειτονιές. Το τελευταίο διάστημα όμως αυτό έχει αλλάξει και επικρατεί ανασφάλεια και καχυποψία, λόγω αυξημένων κρουσμάτων παραβατικών συμπεριφορών, τα οποία σημειώνονται κυρίως κατά τις απογευματινές  ώρες.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του διοικητή Ασφάλειας Βριλησσίων, τα περιστατικά κλοπών το έτος 2019 είναι μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Παρ’ όλα αυτά, δεν εφησυχάζουμε αλλά, αντιθέτως, αφουγκραζόμαστε την έντονη ανησυχία που επικρατεί στην κοινωνία και δεν θα δεχτούμε να νιώθει ανασφάλεια και φόβο ούτε ένας πολίτης.

2. Οι απαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους μας έγιναν άμεσα και με τη συμβολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν εντολής του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ήδη αυξημένες δυνάμεις της ομάδας ΔΕΛΤΑ (Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης), σε μόνιμη βάση και καθημερινά, επιχειρούν εξορμήσεις για πρόληψη και καταστολή τυχόν έκνομων ενεργειών.  

Επίσης, η αύξηση των περιπολιών της αστυνομίας με μικτή σύνθεση (Αστυνομία και Ασφάλεια), καθώς και η πύκνωση των περιπολιών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (σ.σ.: Δίκυκλη Αστυνόμευση), συμβάλλουν στο να αποκατασταθεί το αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας.

Τέλος, να προσθέσω ότι αναπροσαρμόζεται η λειτουργία της υπηρεσίας security του Δήμου,  υπό την καθοδήγηση και στενή συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας των Βριλησσίων.

Να αναφέρουμε επίσης ότι, εντός των ημερών, θα προχωρήσουμε σε αντικατάσταση του οδοφωτισμού σε όλο το μήκος της πόλης, γεγονός που θα αποθαρρύνει τα εγκληματικά στοιχεία και θα συμβάλλει στο έργο της αστυνόμευσης για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να διαταράξει τη δημόσια ασφάλεια, παραβιάζοντας και τρομοκρατώντας την καθημερινότητα των δημοτών μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ, δήμαρχος Κηφισιάς

Ζητάμε επίμονα να αλλάξει το «δόγμα» φύλαξης «στόχων» στον Δήμο μας

1. Υπάρχουν περίοδοι με αλλεπάλληλες κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και ληστείες στον Δήμο μας και περίοδοι με χαμηλότερη συχνότητα, όπως συμβαίνει σε όλη την επικράτεια. Το ανησυχητικό είναι -όπως επισημαίνουν και οι εγκληματολόγοι- ότι η «νέα»  γενιά ληστών είναι πιο  βίαιη και αδίστακτη.

Η προσοχή μας  βρίσκεται πάντοτε στο θέμα της ασφάλειας. Ζητούμε  από την Πολιτεία την ενδυνάμωση του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς, που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια τους σταθμούς και τα τμήματα του ευρύτερου Δήμου και την  κάλυψη τουλάχιστον των οργανικών θέσεων αστυνομικών σε αυτό. 

Στα μέτρα αστυνόμευσης που θα λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι στους κάθε λογής παράνομους και παραβατικούς είναι και η υπεσχημένη ενίσχυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

2. Ο Δήμος μας εφαρμόζει από το 2019 πρόγραμμα περιπολιών τις νυχτερινές ώρες για την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. Πέντε ιδιωτικά περιπολικά και πεζοί φρουροί πραγματοποιούν περιπολίες στις γειτονιές του Δήμου. Η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά στη διενέργεια παραβάσεων και παραβατικών ενεργειών στον Δήμο μας και αυστηρά σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.

Με κάθε ευκαιρία επαναφέρουμε την πρότασή μας να αλλάξει το «δόγμα» φύλαξης «στόχων», που είναι δεκάδες στον μεγάλο μας Δήμο. Έχουμε προτείνει να αντικατασταθεί από περιπολία επί των «στόχων», δηλαδή και ο στόχος να αστυνομεύεται, αλλά και η ευρύτερη περιοχή δίπλα από τον «στόχο», έτσι ώστε οι αστυνομικοί να μη δεσμεύονται και να μην είναι «ριζωμένοι» μπροστά σε ένα σπίτι 24 ώρες το 24ωρο.

ΤΑΣΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Οι πολίτες μού αναφέρουν όλο και συχνότερα το θέμα της εγκληματικότητας

1. Υπάρχει αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Επειδή δραστηριοποιούμαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1994, πρέπει να σας πω ότι ολοένα και συχνότερα οι συμπολίτες μού αναφέρουν την εγκληματικότητα ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Και αυτή η αίσθηση αποτυπώνεται και στις σχετικές στατιστικές.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 19,71% στις ληστείες. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί πρωτόγνωρα φαινόμενα για την πόλη μας, όπως επιθέσεις στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης, σε ATM τραπεζών και πιο πρόσφατα στην Τοπική της Νέας Δημοκρατίας.

2. Ήδη από την πρώτη μας θητεία θέσαμε ως προτεραιότητα τα ζητήματα ασφάλειας. Από τη στιγμή που οι Δήμοι δεν διαθέτουν ουσιαστικές αρμοδιότητες, απευθυνθήκαμε επανειλημμένως στους αρμόδιους φορείς, την ηγεσία της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με επιστολές και συναντήσεις. Ζητούσαμε, με κάθε τρόπο, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του Αστυνομικού Τμήματος Πεύκης, με το οποίο έχουμε άριστη συνεργασία.

Και σε αυτή τη θητεία, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια. Συναντηθήκαμε στις 10 Ιανουαρίου με τον διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και με εκπροσώπους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Συζητήσαμε για τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και των ΟΠΚΕ (σ.σ.: Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη την Αττική. Συμφωνήσαμε να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και να οικοδομήσουμε μια σταθερή συνεργασία για την επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν.

Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, στις 22 Ιανουαρίου υποδέχθηκα στο γραφείο μου τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, ταξίαρχο Βασίλειο Ρόκκο. Συζητήσαμε για τα θέματα τάξης και ασφάλειας στην περιοχή μας, ενώ δώσαμε έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος στον Δήμο μας.

Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε το προσεχές διάστημα ενδελεχώς ένα προς ένα τα εν λόγω σημεία, με σκοπό την εφαρμογή ενός οργανωμένου σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Δήμου μας. Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι, μετά την πρόσφατη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με 1.500 ειδικούς φρουρούς, η αστυνομική παρουσία και στην περιοχή μας θα τονωθεί σημαντικά, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΡΑΟΥΔΑΣ, δήμαρχος Μεταμόρφωσης

Εξετάζουμε τη λύση της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης

1. Σε θέματα τροχαίας, τάξης και ασφάλειας, καθόσον γνωρίζω από την καθημερινή μου επαφή με τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης, τα περιστατικά είναι ελαφρώς αυξημένα, γεγονός το οποίο προκαλεί σε όλους μας εύλογη ανησυχία.

Γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές της πόλης, ενώ ζητούμε την ενεργοποίηση του Αστυνομικού της Γειτονιάς,  την αύξηση των περιπολιών και την ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Μεταμόρφωση. Παράλληλα, εξετάζουμε την επαναφορά της Δημοτικής Αστυνομίας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης.

Έχουμε ακόμη προχωρήσει και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη δημόσια διαβούλευση, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Μεταμόρφωσης και περιλαμβάνει -εκτός των άλλων- μια πλήρη κυκλοφοριακή μελέτη (π.χ. με μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις και άλλα), συνταγμένη από ειδικούς επιστήμονες, η οποία πρόκειται να συμβάλλει δραστικά στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.

2. Όπως σας ανέφερα, έχουμε στενή συνεργασία και τακτική επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή μας. Μπορεί να είναι δική τους αρμοδιότητα η αστυνόμευση της Μεταμόρφωσης, ωστόσο ο Δήμος παρέχει συνεργασία όπου χρειαστεί ή ζητηθεί.

Και δεν μένουμε εδώ. Η ασφάλεια των συμπολιτών μας είναι βασική μας προτεραιότητα. Ως Δήμος Μεταμόρφωσης, λοιπόν, επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσης ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, προκειμένου να συμβάλλουμε, με τακτικές περιπολίες, στην ενίσχυση της ασφάλειας, πάντοτε φυσικά σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΩΜΑΪΔΟΥ, δήμαρχος Νέας Ιωνίας

Δεν διαπιστώνουμε αύξηση της παραβατικότητας στον Δήμο μας

1. Σε ό,τι αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικότητας στον Δήμο μας δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά. Αναμφισβήτητα αποτελεί μείζον θέμα για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπου η ανομία, ως φαινόμενο, ενισχύει την αποκλίνουσα συμπεριφορά και την παραβατικότητα. Η επαφή που έχουμε με τις Αστυνομικές Αρχές είναι καθημερινή, όπως και με τους δημότες μας, αλλά δεν προκύπτει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

2. Ως Δήμος, παρότι η αστυνόμευση και η δημόσια ασφάλεια ασκείται από τα όργανα του κράτους, παρεμβαίνουμε καίρια, με την αναβάθμιση του αστικού δομημένου περιβάλλοντος της πόλης μας, εκτελώντας σειρά έργων που υποβοηθούν τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης.

Για παράδειγμα, ολοκληρώνουμε σύντομα την αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου μας, έργο που συνδέεται φυσικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, αλλά έχει ταυτόχρονα σημαίνοντα ρόλο και στη δημόσια ασφάλεια.

Επίσης, σχεδιάζουμε σειρά ενημερωτικών προγραμμάτων στα σχολεία για κοινωνικά προβλήματα (όπως ναρκωτικά, bullying κ.λπ.), αποσκοπώντας στη μείωση της νεανικής παραβατικότητας, αν και η πολιτική ενός Δήμου λειτουργεί υποβοηθητικά στο θέμα αυτό, διότι ο θεσμικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι διαφορετικός.

ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού

Θα ενισχύσουμε περαιτέρω το πρόγραμμα «Ασφαλής Γειτονιά»

1. Παρά τη συνολικότερη εικόνα που παρατηρείται, και είναι όπως την περιγράφετε στην Αττική, αλλά και στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, στον Δήμο μας, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από το Τμήμα Ασφάλειας, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα βρίσκονται σε σταθερά επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Παρ’ όλες τις περικοπές που έχουν γίνει και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών. Οφείλω να πω ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Α.Τ. Παπάγου – Χολαργού και προσπαθούμε πάντα από τη μεριά μας να βοηθήσουμε το έργο του.

2. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, ως Δήμος Παπάγου – Χολαργού ήδη έχουμε προβεί σε σειρά ενεργειών με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στη γειτονιά μας. Τον Μάιο του 2019 η δημοτική αρχή, μέσω δωρεάς, παρέδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα ένα νέο και σύγχρονο περιπολικό όχημα.

Επιπλέον, από το 2015 έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας, με τίτλο «Ασφαλής Γειτονιά». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που προβλέπει την καθημερινή φύλαξη και προστασία, 365 μέρες τον χρόνο, από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, του συνόλου της δημοτικής περιουσίας (κτήρια, γήπεδα, γυμναστήρια, εργοτάξια κ.ά.).

Συγκεκριμένα, τρία περιπολικά αυτοκίνητα και το προσωπικό που τα στελεχώνει περιπολούν σε όλον τον Δήμο τις παραπάνω ώρες, φυλάσσοντας συγχρόνως και άλλες υποδομές, όπως τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς. Ιδιαίτερα όμως τους καλοκαιρινούς μήνες, φύλακες σε πεζή περιπολία επιτηρούν άλση και πάρκα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Αυτό το πρόγραμμα, που λειτουργεί και αποτρεπτικά ήδη από μόνο του, πρόκειται να το ενισχύσουμε επιπλέον το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, προχωράμε άμεσα στην εγκατάσταση ενός νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, με φωτιστικά LED υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής απόδοσης στον Δήμο μας. Στόχος είναι να τονιστεί ακόμα περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών, αφού δεν θα υπάρχει πλέον κανένα σκοτεινό ή κακοφωτισμένο σημείο. 

Σχετικά τώρα με τα δημοτικά κτήρια, όπου στο παρελθόν είχαμε κρούσματα κλοπών, έχουμε πλέον τοποθετήσει συστήματα συναγερμού και σε μερικές περιπτώσεις και κάμερες ασφαλείας.

Όλα αυτά φυσικά έχουν τη σημασία τους, αλλά μην ξεχνάμε ότι η αστυνόμευση είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας και ως εκ τούτου, αυτό που μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή είναι να στέκεται στο πλευρό των πολιτών και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΕΧΑΓΙΑ, δήμαρχος Πεντέλης

Πιο έντονη η εγκληματικότητα σε περιοχές της Νέας Πεντέλης και Πεντέλης

1. Η ασφάλεια, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Η κατάσταση στην πόλη μας, όπως έχουμε επισημάνει και παλαιότερα, επιδεινώθηκε τόσο από το κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Πεντέλης, όσο και από την έλλειψη προσωπικού, υλικοτεχνικών υποδομών και οχημάτων στο συγχωνευμένο αστυνομικό τμήμα της πόλης μας.

Το επίπεδο εγκληματικότητας βρίσκεται στο επίπεδο που είναι και στους γειτονικούς μας Δήμους, αλλά είναι πιο έντονο σε απομακρυσμένες περιοχές της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, που είναι πιο αραιοκατοικημένες.

2. Η ασφάλεια στην πόλη κατέχει κυρίαρχο ρόλο στο πρόγραμμά μας. Πρόσφατα συναντήθηκα με τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής, ταξίαρχο Βασίλη Ρόκκο, στον οποίο έθεσα το ζήτημα της αναγκαιότητας ενίσχυσης του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας του Δήμου μας, σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και οχήματα και του ζήτησα να εντείνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη της εγκληματικότητας, προσπάθειες στις οποίες ο Δήμος μας θα βοηθήσει με όσα μέσα διαθέτει.

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε σε επίπεδο διαδικασιών στον Δήμο μας προκειμένου να προχωρήσουμε σε συνεργασία με εταιρεία security, οποία θα αναλάβει περιπολίες στην πόλη και φύλαξη των περιοχών μας. Μέχρι το καλοκαίρι σκοπεύουμε πέντε περιπολικά να περιπολούν καθημερινά τις βραδινές ώρες σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ, δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού

Άμεσος στόχος η επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλοθέης

1. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματικότητα στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού εντοπίζεται κυρίως σε διαρρήξεις κατοικιών και κλοπές αυτοκινήτων. Η τάση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια ήταν αυξητική, πλέον έχει σταθεροποιηθεί και είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΛ.ΑΣ. να δούμε πώς η πορεία αυτή θα αντιστραφεί, ώστε να ξαναγίνουμε ένα υποδειγματικά ασφαλές προάστιο.

Υπάρχουν επίσης κάποια φαινόμενα  παραβατικότητας όπως βανδαλισμοί, τα οποία επίσης προσπαθούμε να περιορίσουμε με καλύτερη επιτήρηση των δημόσιων χώρων. 

2. Έχουμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα συμφωνίας με ιδιωτική εταιρεία security, η οποία ελέγχει όλο το προάστιό μας. Η υπηρεσία αυτή περιπολεί με οκτώ αυτοκίνητα όλο το βράδυ τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου και μόλις υποπέσει κάτι στην αντίληψή της εκπέμπει σήμα έκτακτης ειδοποίησης στην Αστυνομία. 

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι προσπάθειές μας εστιάζουν στην επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος της Φιλοθέης, το οποίο θα διασφαλίσει την επιτήρηση της περιοχής μας.

Παράλληλα, ζητήσαμε, και έχει ήδη τοποθετηθεί, μονάδα της ομάδας «Ζ» στη Φιλοθέη, ώστε να είναι σε ετοιμότητα μετά από οποιαδήποτε έκκληση δημότη.

ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, δήμαρχος Χαλανδρίου

Με κοινωνική συνοχή και «ζωντάνεμα» των γειτονιών περιφρουρούμε την ασφάλεια

1. Η αίσθηση που αποκομίζω από την επαφή μου με τους δημότες είναι ότι αγωνιούν περισσότερο για θέματα της καθημερινότητάς τους, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πράσινο, τα δημοτικά τέλη, οι ελεύθεροι χώροι, η καθαριότητα στην πόλη και η καλή εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Τα θέματα ασφάλειας -που φυσικά είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας- απασχολούν οπωσδήποτε όλη την κοινωνία, αλλά έχω την πεποίθηση ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπισή τους είναι η εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν σε έξαρση της εγκληματικότητας, μέσα από τη διαμόρφωση εθνικών στρατηγικών για την καταπολέμηση της φτώχειας, των κοινωνικών ανισοτήτων, των αποκλεισμών, των ναρκωτικών κτλ.

Όσο αυτά τα πολυπαραγοντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και όσο παραμένει πενιχρή η χρηματοδότηση των Δήμων -που θα μπορούσε να ενισχύσει με προσωπικό τη δημοτική αστυνομία για παράδειγμα- οι Δήμοι μπορούν να κινηθούν μέσα σε συγκεκριμένα περιθώρια που ορίζονται κυρίως από τη διατήρηση της μέγιστης δυνατής κοινωνικής συνοχής.

2. Και στον τομέα αυτό ο Δήμος Χαλανδρίου έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο, με το εξαιρετικά διευρυμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας που έχει απλώσει πάνω από όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε πρόκειται για την κοινότητα των Ρομά, είτε για τους ανέργους, είτε για τις κακοποιημένες γυναίκες, είτε για τους συμπολίτες μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.

Παράλληλα, με τη διαρκή τόνωση των δράσεων πολιτισμού και με τη διεκδίκηση και απόδοση στους πολίτες των ελεύθερων χώρων της πόλης, ζωντανεύουμε τις γειτονιές ώστε να μην αφήνουμε περιθώρια να δημιουργούνται εστίες έκνομων δραστηριοτήτων.

Μόνο έτσι, με τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής συνοχής και με το «ζωντάνεμα» κάθε γειτονιάς της πόλης, μπορούμε να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Οι φωτογραφίες των δημάρχων είναι από τους λογαριασμούς τους στο facebook

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet