«Υπευθυνότητα και σεβασμό στους νόμους» ζητά ο Γ. Μυλωνάκης για τον ΝΟΚ
Κοινωνία

«Υπευθυνότητα και σεβασμό στους νόμους» ζητά ο Γ. Μυλωνάκης για τον ΝΟΚ

Ανακοίνωση με αφορμή το μεγάλο ζήτημα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) εξέδωσε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, στην οποία μιλά για την ενδεχόμενη ανέγερση κτιρίων με χρήση των ευεργετικών κινήτρων του ΝΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά του ΝΟΚ έχει ταχθεί με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο η ΚΕΔΕ και ότι υπάρχει «σκληρός» δημόσιος διάλογος, ενώ η προσφυγή κατά της έγκρισής του βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το οποίο αναμένεται η τελική απόφαση για το αν θα ισχύσει ή όχι.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του Γ. Μυλωνάκη:

«Αγαπητοί συνδημότες,

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, σχετικά με την εφαρμογή των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Στο πλαίσιο της δέσμευσής μου να σας ενημερώνω υπεύθυνα και τεκμηριωμένα για κάθε ζήτημα που αφορά την πόλη και την ποιότητας της ζωής μας έχω να σας επισημάνω τα εξής:

Ο ΝΟΚ έχει ψηφιστεί από το 2012, σε μία εποχή που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με την οποία ήταν αντιμέτωπη η χώρα, υπήρχε έντονη η ανάγκη θέσπισης κινήτρων με στόχο την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε υπερβολική χρήση του συνδυασμού των κινήτρων που δόθηκαν από τον οικοδομικό κανονισμό, υπαγορευμένες από κερδοσκοπικές λογικές.

Στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης καμία καταγγελία για οικοδομικά “τερατουργήματα” που θα μπορούσαν έντονα να αλλοιώσουν τον υφιστάμενο πολεοδομικό χαρακτήρα της.

Αυτό δεν το λέω ως άλλοθι για να εφησυχάζουμε ούτε ως Δημοτική Αρχή, ούτε ως δημοτικό συμβούλιο, ούτε ως δημότες.

Το αντίθετο. Σε συνεχή συνεννόηση και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε όλες τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με νηφαλιότητα, υπεύθυνη στάση και σεβασμό στους Νόμους, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την προάσπιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Παράλληλα αναμένουμε πολύ σύντομα τη μελέτη του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ) για το Δήμο μας, μέσω του οποίου θα δρομολογηθούν λύσεις σε ζητήματα πολεοδομικού χαρακτήρα, χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, χρήσεων γης, ενεργειακά ζητήματα, όρων και περιορισμών δόμησης και το οποίο θα είναι και προϊόν διαβούλευσης με τις παρατάξεις και τους τοπικούς φορείς.

Αναμένοντας λοιπόν, την επίσημη έναρξη μελέτης του ΤΠΣ, τις ενέργειες που θα κάνει η πολιτεία σχετικά με την εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ και την τελική απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, ως διοίκηση θα προβούμε σε επιπλέον στοχευμένες ενέργειες και συγκεκριμένα :

Α) Γίνεται προσπάθεια να ενισχύσουμε το προσωπικό της πολεοδομίας ώστε να διενεργείται συστηματικά ο προβλεπόμενος εκ του νόμου δειγματοληπτικός έλεγχος των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται χωρίς προέγκριση.

Β) Θα δημιουργήσουμε μία εξιδεικευμένη ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δημοτών, μέσω της οποίας θα υπάρχει μια ανοιχτή και συνεχής διαβούλευση με τους πολίτες για όλα τα θέματα του ΤΠΣ.

Γ) Θα υλοποιηθούν ημερίδες ενημέρωσής από ειδικούς επιστήμονες ανά δημοτική ενότητα.

Δ) Θα είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ στην προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου και ανάπτυξης νομοθετικής πρωτοβουλίας από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Την πόλη μας θα την αλλάξουμε όλοι μαζί».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet