ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: «Aν ψωνίζεις Κυριακή, θα δουλέψεις Κυριακή»
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: «Aν ψωνίζεις Κυριακή, θα δουλέψεις Κυριακή»

Να μην προβούν σε αγορές καταναλωτικών προϊόντων την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, μία από τις επτά Κυριακές που θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, καλεί τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής η παράταξη ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ.

Με τη χαρακτηριστική φράση «Aν ψωνίζεις Κυριακή, θα έρθει η σειρά σου να δουλέψεις Κυριακή» η παράταξη προτρέπει τους πολίτες να υπερασπιστούν την αργία της Κυριακής και τους καλεί σε συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 2 Νοεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση.

Aν ψωνίζεις Κυριακή, θα έρθει η σειρά σου να δουλέψεις Κυριακή

Ποτέ δουλειά την ΚυριακήΌλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι που διαδήλωναν υπερασπιζόμενοι την Κυριακάτικη αργία για τα εμπορικά καταστήματα σημείωναν, μεταξύ άλλων, όχι τυχαία: «αν επιλέγεις να ψωνίζεις Κυριακή, ετοιμάσου να δουλεύεις και Κυριακή». Πράγματι, ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ένας ξεχωριστός αγώνας των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου. Εντάσσεται στην πολύ ευρύτερη πάλη που δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι που είδαν τις εργασιακές τους σχέσεις να συντρίβονται από τις πολιτικές της εκάστοτε μνημονιακής κυβέρνησης. Το πείραμα που επιχειρείται για τα εμπορικά καταστήματα είναι μόνο η αρχή για την επέκταση του μέτρου αυτού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους. Όμως οι έντονες αντιστάσεις που προβλήθηκαν-αυτός ο «απρόβλεπτος παράγοντας για τα «επιτελεία»- έδειξε και δείχνει ότι η κυβέρνηση και οι εργοδότες δεν θα πρέπει να βιαστούν για το «κυριακάτικο πάρτυ» στις πλάτες των υπαλλήλων.

Εξάλλου η κοινωνική πραγματικότητα ακυρώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης και των κάθε λογής «ειδικών» που θέλουν να μας πείσουν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων «θα τονώσει την αγορά». Τι ακριβώς θα τονωθεί όταν οι άνεργοι είναι πάνω από εκατομμύριο και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες είναι απλήρωτοι; Όταν οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πετσοκοφτεί και οι περισσότεροι δεν έχουν να αγοράσουν τα στοιχειώδη αγαθά επιβίωσης;

Όσο για το επιχείρημα των «νέων θέσεων εργασίας και της έξτρα αμοιβής για τους υπαλλήλους» που παπαγαλίζουν οι θιασώτες του μέτρου, αυτό που είδαμε ήταν ότι απλώς η Κυριακή ήρθε να ολοκληρώσει τον καμβά της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στο εμπόριο: μαζί με τα εξαήμερα, την ορθοστασία, τα σπαστά ωράρια, την απλήρωτη εργασία, τη μη καταβολή της προσαύξησης, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, η κατάργηση της Κυριακής είναι το κερασάκι στην τούρτα για τη διάλυση της προσωπικής ζωής των εργαζομένων.

Ωστόσο, επειδή ακριβώς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα καταστήματα αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι η «υγιής ανταγωνιστική αγορά» στοχεύει μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών από το ξεζούμισμα των υπαλλήλων, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Η απόφαση του ΣτΕ να παγώσει προσωρινά το μέτρο για τις 52 Κυριακές στα ιστορικά κέντρα των πόλεων δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αντίδρασης των μεσαίων επιχειρήσεων που βλέπουν ότι επωφελούνται κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες. Σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απέργησαν και πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις με επιμονή ακόμα και μέσα σε όλο το καλοκαίρι, δείχνοντας ότι ο δρόμος του αγώνα μπορεί να επιφέρει ρωγμές στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης .

Τώρα είναι η ώρα να κλιμακωθούν οι δράσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και να παλέψουμε όλοι και όλες μαζί για να πάρουν πίσω όχι μόνο τις 52 αλλά και τις 7 Κυριακές τον χρόνο που θέλουν ανοιχτά τα μαγαζιά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η Κυριακή 2/11, ημέρα που ορίζεται ότι τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, έχει ήδη κηρυχθεί, μετά από πίεση, ως ημέρα απεργίας στον κλάδο του εμπορίου.

Ως ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους του εμπορίου στην περιοχή μας που βλέπουν τις ζωές τους να γίνονται λάστιχο, να απορυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις και να καταστρατηγείται το αναφαίρετο ιερό δικαίωμα στην Κυριακάτικη Αργία. Είναι χρέος μας στη γειτονιά μας να σταθούμε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας και να καταγγείλουμε τα μαγαζιά που σκοπεύουν να παραβιάσουν την απεργία και να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν Κυριακή.

Η υπεράσπιση της Κυριακής είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια κυβέρνησης-εργοδοτών.

  • Ούτε 52 ούτε και 7, ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
  • Κυριακή 2/11 απεργία στον κλάδο του εμπορίου και συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet