Φ. Αλεξόπουλος: Ο συμβολισμός της 10ης Μαρτίου για τους καταναλωτές
Κοινωνία

Φ. Αλεξόπουλος: Ο συμβολισμός της 10ης Μαρτίου για τους καταναλωτές

Με ανακοίνωσή του, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής και γραμματέας ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, Φώτης Αλεξόπουλος, κάνει αναφορά στην 10η Μαρτίου, ως ημέρας αφιερωμένης στους καταναλωτές, επισημαίνοντας:

Η 15η Μαρτίου κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη στους καταναλωτές. Έτσι ξεκίνησε το 1962 ο αγώνας υπέρ του καταναλωτή, διά στόματος του Jonh Kennedy, ο οποίος παρουσίασε εκείνη την χρονιά, για πρώτη φορά, τον Νόμο για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή. “Καταναλωτές είμαστε όλοι… Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ομάδα -η οποία επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση- τη μόνη σημαίνουσα οικονομική ομάδα η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται…”, είχε δηλώσει στην ομιλία του ο αείμνηστος Αμερικανός πρόεδρος.

Σε εκείνην την πρώτη συγκλονιστική ομιλία για τους καταναλωτές είχε πλέον κατατεθεί όλο το αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών των ανήσυχων Αμερικανών καταναλωτών.

Στην Ευρώπη η προστασία του καταναλωτή θα φτάσει τελικά πολύ αργότερα. Το 1975, μέσω της ΕΟΚ και στην Ελλάδα ακόμα πιο αργά (1991), θα κατοχυρωθούν επιτέλους, μετά από ψήφισμα, τα δικαιώματα του Πρώτου Νόμου περί Προστασίας του Καταναλωτή.

  • Το Δικαίωμα του Καταναλωτή στην Ασφάλεια.
  • Το Δικαίωμα του Καταναλωτή στην Πληροφόρηση.
  • Το Δικαίωμα του Καταναλωτή σε Επιλογή.
  • Το Δικαίωμα του Καταναλωτή σε Εκπροσώπηση.
  • Το Δικαίωμα του Καταναλωτή σε Αποκατάσταση.
  • Το Δικαίωμα του Καταναλωτή σε Επιμόρφωση.
  • Το Δικαίωμα του Καταναλωτή σε Ικανοποίηση των Βασικών του Αναγκών.
  • Το Δικαίωμα του Καταναλωτή σε Καθαρό Περιβάλλον.

Η Παγκόσμια Μέρα του Καταναλωτή είναι μέρα κατά του καταναλωτισμού και υπέρ του ανθρωπισμού, που γιορτάζεται εδώ και 28 χρόνια με κάποιο σκοπό. Ο σκοπός αυτός είναι πολύ απλά για να μας βγάλει από μια πληροφοριακή νάρκη που εδώ και καιρό βρισκόμαστε λόγω της media-κής εποχής.

Να μας θυμίσει ότι όπου υπάρχουν δικαιώματα υπάρχει αντίστοιχα και η υποχρέωσή σου να τα σέβεσαι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet