«21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821» – Βιβλίο του Σπύρου Αλεξίου
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

«21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821» – Βιβλίο του Σπύρου Αλεξίου

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που αποκαλύπτει… παραμελημένες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 προσφέρει στους αναγνώστες ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, φιλόλογος Σπύρος Αλεξίου.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821» και στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται γι’ αυτό:

Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της µνήµης ενάντια στη λήθηΜίλαν Κούντερα

Με αφορµή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το επίσηµο αφήγηµα επιδιώκει να αναστήσει στερεότυπα που η ιστορική έρευνα αποδόµησε. Οι 21 ιστορίες του βιβλίου επιδιώκουν να συµβάλλουν στην αποδόµηση αυτή. Οδηγός τα λόγια του ∆. Σολωµού, ότι «το έθνος πρέπει να µάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» και όχι ό,τι συγκυριακά βολεύει την κυρίαρχη τάξη.

Στις µικρές αυτές αφηγήσεις πρωταγωνιστούν αγωνιστές της Επανάστασης που περιφρονεί η επίσηµη ιστορία, όπως οι Βλαδιµηρέσκου, Βασιλείου, Καρατζάς, Οικονόµου, Λογοθέτης. Μεγάλες αλλά και αµφιλεγόµενες προσωπικότητες του Αγώνα, όπως, µεταξύ άλλων, οι Μαυροκορδάτος και Καραϊσκάκης, παρουσιάζονται µέσα από τα πραγµατικά γεγονότα και τις αντιφάσεις τους χωρίς αγιογραφίες ή δαιµονοποιήσεις.

Κρυµµένες αλήθειες της Επανάστασης που έχουν αποσιωπηθεί ή παραποιηθεί επιχειρείται να ανασυρθούν από τη λήθη και τη δια­στρέβλωση. Η εξαφάνιση της Φιλικής Εταιρείας, τα περιβόητα δάνεια και γενικότερα η πολιτική των Μεγάλων Δυνάµεων απέναντι στον Αγώνα. Η στάση των προυχόντων απέναντι στους πρόσφυγες µετά τη σφαγή στα Ψαρά, αλλά και στο πολιορκηµένο Μεσολόγγι, το «ιστορικό πρόβληµα» που ακούει το όνοµα Καποδίστριας. Ιστορίες όπως του Πατσίφικο και του Παπουλάκου, που ακολουθούν χρονικά την Επανάσταση, αλλά συνδέονται µε χίλια νήµατα µαζί της.

200 χρόνια µετά, ένα φάντασµα συνεχίζει να πλανιέται…

Ποιος είναι ο Σπύρος Αλεξίου

Ο Σπύρος Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα.  Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση και ως επιµελητής εκπαιδευτικών βιβλίων.

Είναι συνεργάτης της ιστοσελίδας kommon.gr.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet