Γ. Οικονόμου: Αναγκαία η ψήφιση ακόμη και ενός κακού προϋπολογισμού
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Γ. Οικονόμου: Αναγκαία η ψήφιση ακόμη και ενός κακού προϋπολογισμού

Παρέμβαση ενόψει της αυριανής (Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019) συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής για τον προϋπολογισμό του νέου έτους κάνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Αρχή και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Οικονόμου. Σε αυτή, αφού επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου για τη μη ψήφιση μέχρι σήμερα του προϋπολογισμού, τονίζει ότι αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να λειτουργήσει ο Δήμος.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου σημειώνει:

Όταν οι περισσότεροι δήμοι της επικράτειας έχουν ψηφισμένους και εγκεκριμένους προϋπολογισμούς για το 2019, σύμφωνα με τον νόμο που προβλέπει προθεσμία μέχρι 15 Νοεμβρίου, εμείς στην Αγία Παρασκευή περιμένουμε ακόμη την ψήφισή του. Οι ευθύνες της διοίκησης και προσωπικά του δημάρχου είναι μεγάλες. Πρέπει να σταματήσουν να επικαλούνται ως δικαιολογία παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος, του 2013. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Ο προϋπολογισμός πρέπει να καθορίζει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Δήμου.

Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα:

  • Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ.
  • Η μείωση των χρημάτων που εισπράττει ο Δήμος μέσω ανταποδοτικών τελών, λόγω της αδυναμίας όλο και μεγαλύτερου αριθμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  • Η μείωση των δημοτικών τελών, που σωστά έγινε.

Πρέπει επομένως ο Δήμος να λειτουργήσει με λιγότερα χρήματα, χωρίς περικοπή υπηρεσιών και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Για να πετύχεις όμως αυτό το στόχο χρειάζεται προετοιμασία. Χρειάζεται π.χ. εξοικονόμηση δαπανών μέσω ενεργοποίησης συμβάσεων ενεργειακών υπηρεσιών (ΣΕΥ) για τον φωτισμό, χρειάζεται λειτουργία ΑΠΕ, χρειάζεται αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

Παρ’ όλα αυτά, στις 10 του μηνός θα πρέπει να υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός στον Δήμο μας. Ακόμη κι ένας κακός προϋπολογισμός είναι καλύτερος από τη μη ψήφιση προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού που περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό λειτουργικές, ανελαστικές δαπάνες του Δήμου. Οι ευθύνες της διοίκησης του Δήμου, αλλά και της αντιπολίτευσης είναι μεγάλες. Οι προθεσμίες είναι οριακές. Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής κινδυνεύει να μην μπορεί να εκδώσει κανένα χρηματικό ένταλμα, να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές λειτουργικές του ανάγκες. Το ίδιο και τα νομικά του πρόσωπα. Και δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσουν οι υπεύθυνοι, αλλά οι δημότες.

Ούτως ή άλλως ο προϋπολογισμός αυτός είναι προσωρινός. Θα αναμορφωθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου με τη νέα διοίκηση που θα προκύψει στον Δήμο μας για να τελειώσει αυτή η περίοδος κακοδιοίκησης και απραξίας. Θα κάνουμε μία Νέα Αρχή με νοικοκύρεμα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet