Δεξιά κι αριστερά «πυρά» για Προϋπολογισμό & Τεχν. Πρόγραμμα
Πολιτική

Δεξιά κι αριστερά «πυρά» για Προϋπολογισμό & Τεχν. Πρόγραμμα

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας και των συμβούλων της δημοτικής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας Συμμαχία Ευθύνης «πέρασαν» από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός για το 2015.

Είχε προηγηθεί πολύωρη συζήτηση στην οποία η διοίκηση προσπαθούσε να αποδείξει ότι τόσο σε επίπεδο έργων, όσο και σε επίπεδο προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε -στο στενό πλαίσιο των σημερινών οικονομικών δεδομένων- και η μειοψηφία να παρουσιάσει ότι τα εισηγούμενα θέματα «θα μπορούσαν κάλλιστα να φέρουν την υπογραφή της τέως διοίκησης του Δήμου».

Δήμαρχος: «Ο Προϋπολογισμός δεν αποτυπώνει το σύνολο των προθέσεών μας»

Γιάννης ΣταθόπουλοςΗ συζήτηση (και για τα δύο θέματα) ξεκίνησε με την εισήγηση από πλευράς του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, ο οποίος εστίασε κυρίως στο περιβάλλον της «ανθρωπιστικής κρίσης» που βιώνει η χώρα και μέσα στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να εκπληρώσει την αποστολή της. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις επιμέρους δράσεις της νέας διοίκησης σε κρίσιμους τομείς του Δήμου (π.χ. στήριξη κοινωνικών δομών, ποιότητα ζωής, καθημερινότητα, παιδεία, αποτελεσματικότητα υπηρεσιών, δημοκρατία, διαφάνεια, συμμετοχικότητα κ.λ.π.).

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος έκλεισε την αρχική εισήγησή του (διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο εισήγησης δημάρχου) τονίζοντας ότι ο εξεταζόμενος Προϋπολογισμός δεν αποτυπώνει όλες τις δράσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει η δημοτική αρχή, ωστόσο οι τελευταίες αποτελούν για τη διοίκηση «ανειλημμένες δεσμεύσεις».

Εν συνεχεία και με αφορμή ερωτήσεις και τοποθετήσεις συμβούλων της μειοψηφίας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος από την έλλειψη προσωπικού και την απαγόρευση προσλήψεων, ενώ επανέλαβε ότι οι πραγματικές διαθέσεις της δημοτικής αρχής θα αποτυπωθούν στις προσεχείς αναμορφώσεις του Προϋπολογιμού. Όπως είπε, «οι προϋπολογισμοί δίνουν ένα στίγμα της πολιτικής, αλλά δεν μπορούν να δώσουν το όραμα της νέας δημοτικής αρχής», καλώντας ταυτόχρονα τους δημοτικούς συμβούλους να κρίνουν τη διοίκηση μετά από ένα «εύλογο χρονικό διάστημα», κατά το οποίο θα έχει διαφανεί μεγάλο τμήμα των προθέσεών της.

Ο κ. Γ. Σταθόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «κενά» στις προτεινόμενες δράσεις, όπως στο θέμα της νεολαίας (σ.σ. είχε επισημανθεί από τον επικεφαλής της παράταξης Μια Γενιά Μπροστά), τα οποία και θα αποκατασταθούν στη συνέχεια, αλλά -όπως πρόσθεσε- ήδη έχουν γίνει πολλά στο διάστημα που η διοίκησή του είναι στα πράγματα (σ.σ. αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των σχέσεων του Δήμου με συλλογικούς φορείς της πόλης και γενικότερα με την κοινωνία, τη στήριξη των κοινωνικών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κ.λπ.).

Ο δήμαρχος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του απηύθηνε κυρίως η μείζων μειοψηφία, ότι έρχεται να εφαρμόσει σήμερα την πολιτική που μέχρι χθες καταδίκαζα έντονα, λέγοντας ότι ο ίδιος «ουδέποτε άσκησε ισοπεδωτική κριτική», σε αντίθεση με την παράταξη του τέως δημάρχου, «η οποία επιχειρεί να απαξιώσει στο σύνολό του το έργο που άρχισε να παράγει η νέα δημοτική αρχή».

Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από τις υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γ. Σταθόπουλος τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει δείξει δείγματα προοδευτικών δράσεων, τα οποία ωστόσο «φαίνεται ότι δεν είναι τόσα πολλά όσα θα επιθυμούσαν ορισμένοι», προσθέτοντας ότι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη, εκτός από μεταρρυθμίσεις, να κάνει και διαχείριση στον Δήμο. Ταυτόχρονα, δήλωσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «έχουμε τα αφτιά και τα μάτια μας ανοιχτά και καταγράφουμε όλες τις προτάσεις που γίνονται, ώστε να τις εξετάσουμε σοβαρά».

Τέλος, ο δήμαρχος δήλωσε ότι όλη η δημοτική ομάδα του και το σύνολο των στελεχών της διοίκησης, αλλά και των υπηρεσιών, «εργάζονται με κέφι και μεράκι», για πολλές ώρες κάθε ημέρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά προβλήματα που έχει ο Δήμος.

Ελισάβετ Πετσατώδη: «Τεχνικό Πρόγραμμα στα… μέτρα του “Καλλικράτη”»

Ελισάβετ ΠετσατώδηΕν συνεχεία έλαβε τον λόγο η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία, αναφερόμενη στο Τεχνικό Πρόγραμμα, είπε ότι αυτό αποτυπώνει μέρος του επικείμενου Επιχειρησιακού Πλάνου του Δήμου και σε κάθε περίπτωση «είναι προσαρμοσμένο στις επιταγές του “Καλλικράτη”».

Αμέσως μετά, προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση (διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο εισήγησης της Ε. Πετσατώδη) των υλοποιούμενων και σχεδιαζομενων έργων σε επίπεδο αντιπλημμυρικών υποδομών, αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων, αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης, βελτίωσης πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών.

Η κ. Ελισάβετ Πετσατώδη χρειάστηκε να πάρει αρκετές φορές τον λόγο στη συνέχεια προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις και σχόλια συναδέλφων της από τη μειοψηφία, ενώ σε κάποιο σημείο, έχοντας προφανώς εξαντλήσει την υπομονή της (σ.σ. η αλήθεια είναι ότι μιλούσε με ιδιαίτερο κόπο, καθώς ταλαιπωρείτο από κάποια ίωση που καθιστούσε την εκφορά του λόγου ιδιαίτερα δύσκολη και προφανώς επώδυνη για την ίδια) είπε ότι «είναι ανούσιο να απαντώ σε ερωτήσεις ανθρώπων που δεν έχουν καμία διάθεση να ακούσουν, παρά μόνο να ασκήσουν κριτική».

Σπύρος Παπαγεωργίου: «Κοινωνικός, ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος Προϋπολογισμός»

Σπύρος ΠαπαγεωργίουΟ αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι ο Προϋπολογισμός καταρτίσθηκε με βάση τη νομοθεσία, η οποία τον… θέλει ισοσκελισμένο και πλεονασματικό. Όπως σημείωσε ο κ. Σπύρος Παπαγεωργίου η λογική του προγραμματισμού της νέας διοίκησης έρχεται να εξυπηρετήσει τέσσερις βασικούς άξονες: Κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, έργα υποδομών και αναβάθμιση υπηρεσιών προς τους δημότες.

Ο αντιδήμαρχος έκανε λεπτομερή αναφορά στα επιμέρους οικονομικά δεδομένα του Προϋπολογισμού, μεταξύ των οποίων στο σύνολο των εσόδων (έχουν προϋπολογισθεί στα 67,950 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα τακτικά ανέρχονται στα 45,3 εκατ. ευρώ), στα εισπραχθέντα υπόλοιπα που ανέρχονται στα 7,4 εκατ. ευρώ, στις ανελαστικές δαπάνες (κυρίως μισθοδοσίας) που ανέρχονται στα 7 εκατ. ευρώ, στις μεταβιβάσεις προς τρίτους (ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ) και στο ύψος των ετήσιων τοκοχρεωλυσίων με τα οποία βαρύνεται ο Δήμος (460.000 ευρώ).

Ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε τον υπό συζήτηση Προϋπολογισμό ως «κοινωνικό, αναπτυξιακό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο», προσθέτοντας ότι δεν θα επιβαρύνει τον δημότη, ενώ την ίδια στιγμή θα βοηθήσει «στη μείωση του δανεισμού του Δήμου και στην εξυγίανση των βαριδιών που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση».

Ιωάννης ΣιδέρηςΠαναγιώτης ΓκόνηςΚωνσταντίνος ΧατζηανδρέουΑπό πλευράς διοίκησης, τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισαν ο αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ιωάννης Σιδέρης (διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο εισήγησης Ιωάννη Σιδέρη), ο οποίος εστίασε την τοποθέτησή του στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και της ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διοικητικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου, ο οποίος σημείωσε το πρόβλημα με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι με «εργαζόμενους μίας ημέρας δεν μπορείς να κάνεις σοβαρό έργο», ενώ αναφορά έκανε και στο θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Δήμου σε πληροφοριακό επίπεδο και τέλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Παναγιώτης Γκόνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα σχολικών υποδομών και θέματα που αφορούν στη σχολική κοινότητα του Δήμου.

Βασίλης Ζορμπάς: «Προϋπολογισμός… Χάρι Πότερ»

Βασίλης ΖορμπάςΟ επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας… μπήκε εξ αρχής «επιθετικά» στη συζήτηση, καταθέτοντας τις περισσότερες ερωτήσεις από όλους τους άλλους δημοτικούς συμβούλους (μεταξύ αυτών ήταν και τα ερωτήματα για το νέο δημαρχείο, τους τρόπους μείωσης των δανείων του Δήμου, τις επιχορηγήσεις προς τους συλλόγους κ.λπ.).

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Βασίλης Ζορμπάς έκανε λόγο για Προϋπολογισμό που μοιάζει «στην ταινία του Χάρι Πότερ», αφού οι «οι μαθητευόμενοι μάγοι της δημοτικής αρχής δείχνουν να τα έχουν πετύχει όλα». Ο τέως δήμαρχος συνέχισε την κριτική προς τη νέα διοίκηση, λέγοντας ότι «βρήκε έτοιμα έργα, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τα οποία και συνεχίζει», ενώ τόνισε ότι «τώρα εφαρμόζει όλα όσα απαιτούν η τρόικα, το Οικονομικό Παρατηρητήριο και τα μνημόνια, ενώ μέχρι χθες το έπαιζαν επαναστάτες».

Ο τέως δήμαρχος σημείωσε ότι η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε τον Δήμο σε καλή οικονομική κατάσταση, ενώ παράλληλα την κάλεσε να κάνει προσεκτική διαχείριση των κρατικών πόρων, προβλέποντας ότι αυτοί θα μειωθούν περαιτέρω (σ.σ. ιδιαίτερα ανησυχητική για τις εξελίξεις ήταν η παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα του δημοτικού συμβούλου της μείζονος Σωτήρη Ησαΐα, ο οποίος πρόβλεψε ότι πολύ πιθανή η περαιτέρω περικοπή πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να επιτευχθεί το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, γεγονός για το οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη. Μάλιστα, είπε ότι είναι λάθος η κατάθεση του Προϋπολογισμού του Δήμου πριν την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού).

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε την κοινωνική πολιτική της διοίκησης του Γ. Σταθόπουλου υποδυέστερη σε πόρους από τη δική του, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε (σ.σ. μάλιστα, άφησε να διαφανεί ότι το θέμα δεν θα μείνει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου…) στο θέμα της «εξαφάνισης σε διάφορους κωδικούς» του πλεονάσματος από τους ανταποδοτικούς πόρους (το εκτίμησε σε 800.000 ευρώ), που -σύμφωνα με τον ίδιο- θα έπρεπε να έχει επιστραφεί στους δημότες. Αυτοί ήταν και οι δύο βασικοί λόγοι που η παράταξή του, όπως δήλωσε, δεν μπορεί να υπερψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2015.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Β. Ζορμπάς πρότεινε προς τη διοίκηση σειρά μέτρων ανακούφισης των δημοτών (μεταξύ αυτών την αύξηση επιχορήγησης σε συλλόγους, την αφαίρεση εισφορών γονιών στο πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης, την αύξηση των προβλεπόμενων κονδυλίων για τις παιδικές κατασκηνώσεις κ.λπ.), ενώ ζήτησε από τη διοίκηση να ακολουθήσει τη δική του πολιτική σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποδομές, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο επιλέγετο ένα σχολείο (συνήθως αυτό που παρουσίαζε τα περισσότερα προβλήματα) και στο οποίο «ρίχνονταν» αρκετές χιλιάδες ευρώ για την ανακαίνισή του.

Ο τέως δήμαρχος ολοκλήρωσε τις παρεμβάσεις του λέγοντας προς τη διοίκηση ότι «δεν τολμά να διεκδικήσει ουσιαστικά πράγματα από την κεντρική διοίκηση, καθώς φοβάται ότι μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και να εκτεθεί».

Κωνσταντίνος Κρητικίδης: «Θα σας κρίνουμε στην πορεία υλοποίησης»

Κωνσταντίνος ΚρητικίδηςΕκ μέρους της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, ο κ. Κωνσταντίνος Κρητικίδης έδειξε από την αρχή την πρόθεση του συνδυασμού να ψηφίσει τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και τον Προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «η δημοτική αρχή θα κριθεί στην πορεία υλοποίησής τους».

Από εκεί και πέρα, συμβούλεψε για άλλη μια φορά (σ.σ το είχε επαναλάβει και στη συνεδρίαση για τα προβλήματα των σχολείων της πόλης) τη δημοτική αρχή να μην προβαίνει ακόμη σε απολογισμούς του έργου της. Επίσης, ανέφερε ότι η νέα διοίκηση «δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη από τον Προϋπολογισμό που παρουσίασε», καθώς αυτός «δεν είναι οραματικός και δεν αποτυπώνει το στίγμα της, ενώ μοιραία χαρακτηρίζεται από έλλειμμα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό σκέλος του», παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο διαχειριστικός χαρακτήρας του «είναι αναγκαίος ώστε να μην δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στον Δήμο».

Ο κ. Κ. Κρητικίδης επεσήμανε ότι στον παρουσιαζόμενο Προϋπολογισμό δεν δίνεται σαφής κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα της πόλης (αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ελεγχόμενη στάθμευση, στο Γιαβάσειο, το κλειστό προπονητήριο κ.λπ.), ενώ διαφώνησε και με τη θέση της διοίκησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, λέγοντας ότι «παίρνει το μπαλάκι που πέταξη η Περιφέρεια», εγκαταλείποντας το ορθό -κατά τον ίδιο- μοντέλο του περιφερειακού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, χαρακτήρισε ως θετικές, «με όλες τις ατέλειες που μπορεί να παρουσιάζουν» τις συνελεύσεις γειτονιών, δήλωσε ότι θα ψηφίσει οποιοδήποτε δάνειο φέρει η νέα διοίκηση, προκειμένου να απαλλάξει τον Δήμο από παλιές υποχρεώσεις και, εξαίροντας το έργο της Υπηρεσίας Πολεοδομίας, ζήτησε από τη διοίκηση να εγγράψει στον Προϋπολογισμό και κονδύλια για την κάλυψη υπερωριών στο συγκεκριμένο τμήμα.

Ανδρέας Γκιζιώτης: «Στα… χνάρια της προηγούμενης διοίκησης ο Προϋπολογισμός»

Ανδρέας Γκιζιώτης«Αν αλλάξουν η ημερομηνία και οι υπογραφές δύσκολα θα καταφέρουμε να βρούμε διαφορές μεταξύ του σημερινού Προϋπολογισμού κι εκείνου της προηγούμενης διοίκησης» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του. Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης τόνισε ότι «θα περίμενε κανείς πολύ περισσότερο από μία παράταξη με αριστερό πρόσημο, από γενικόλογες αναφορές στη φτώχεια και στην εξαθλίωση των εργασιακών σχέσεων», το οποία όπως πρόσθεσε τα επικαλούνται «κι εκείνοι που λαμβάνουν τα αντιλαϊκά μέτρα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Α. Γκιζιώτης, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό σε τοπική διοίκηση», η οποία υλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις «κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές». Επίσης, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι και η ίδια οχυρώνεται πίσω από τη δικαιολογία «αυτός είναι ο “Καλλλικράτης” και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από την «πεπατημένη». Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει ότι ήταν και η παράταξη του κ. Γ. Σταθόπουλου ανάμεσα σε αυτές που θεωρούσαν τον «Καλλικράτη» ως «σύγχρονο εργαλείο» και «πανηγύριζαν για την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, που στην ουσία σήμαινε πάρτε αρμοδιότητες και βρείτε μόνοι σας πόρους για να τις χρηματοδοτήσετε, φορολογώντας τους δημότες και ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες».

Ο κ. Α. Γκιζιώτης πρόσθεσε ότι η ίδια η διοίκηση παραδέχεται ότι ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα που έφερε είναι «λάστιχο» και θα προσαρμόζονται αναλόγως στην πορεία, αναρωτώμενος «με αυτές τις συνθήκες τι να κρίνουμε εμείς σήμερα;». Εν συνεχεία, αναφερόμενος στα προβλεπόμενα κονδύλια τόσο για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, όσο και για εκείνα των σχολικών υποδομών, είπε ότι με αυτά «μόνο μπαλώματα» μπορούν να γίνουν. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι δεν άκουσε καμία διεκδίκηση από πλευράς της νέας δημοτικής αρχής για τη «δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας», αποδίδοντας το γεγονός στο ότι «δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί», αλλά και στο ότι «κρατά χαμηλά τον πήχη, γιατί θα αλλάξει η κυβέρνηση και μετά θα κριθεί για την πορεία υλοποίησης αυτών των διεκδικήσεων».

Τον προϋπολογισμό ο κ. Α. Γκιζιώτης τον χαρακτήρισε ως «μη αντικειμενικό και φορομπηχτικό και πολύ πίσω από τις ανάγκες της πόλης», ενώ θεώρησε ότι οι όποιες εξοικονομήσεις παρουσιάζονται έγιναν από τους εργαζόμενους «οι οποίοι, για άλλη μια φορά, πληρώνουν τη νύφη».

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, απαντώντας στο σχόλιο του δημάρχου για τις ώρες που αφιερώνει η νέα διοίκηση στα προβλήματα της πόλης, είπε ότι «η δημοτική αρχή δεν θα κριθεί με βάση τις εργατοώρες που δαπανά, αλλά από το αποτέλεσμα του έργου της».

Αλέξανδρος Μουστόγιαννης: «Μην υπόσχεστε πράγματα που δεν μπορείτει να υλοποιήσετε»

Αλέξανδρος ΜουστόγιαννηςΟ επικεφαλής της παράταξης Μια Γενιά Μπροστά, αν και αναγνώρισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν όλα τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη από την πρώτη χρονιά» και ότι η νέα διοίκηση προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα, εντούτοις της «χρέωσε» ότι παρελθοντολογεί και ότι δείχνει «μειωμένη ανοχή στην κριτική που της ασκείται».

Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης θεώρησε ότι οι επιχειρούμενες συνελεύσεις γειτονιάς απέτυχαν, καθώς αφενός προσέλκυσαν μικρό ποσοστό των κατοίκων στις περιοχές που πραγματοποιήθηκαν κι αφετέρου ο ίδιος δεν διαπίστωσε κάποια από τις προτάσεις που έγιναν σε αυτές τις συναντήσεις να περιλαμβάνεται στο συζητούμενο Τεχνικό Πρόγραμμα ή στον Προϋπολογισμό.

«Περίμενα, με την πολύχρονη εμπειρία που έχετε στα πράγματα της πόλης, να έβλεπα στον πρώτο Προϋπολογισμό σας μία εναλλακτική πρόταση» είπε απευθυνόμενος στη διοίκηση, προσθέτοντας ότι «εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι συνεχίζεται την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες διοικήσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική και τις αθλητικές υποδομές». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στην ανυπαρξία δράσεων για τη νεολαία, όταν «στα προεκλογικά φυλλάδιά σας αναφερόσασταν με bold στις παρεμβάσεις που θα κάνετε για τη νέα γενιά».

Όπως τόνισε, ο Προϋπολογισμός «στερείται αναπτυξιακών στόχων», γεγονός που απέδωσε τόσο στην έλλειψη κρατικών πόρων, όσο και στο έλλειμμα κατεύθυνσης από πλευράς δημοτικής αρχής, την οποία κάλεσε να ρίξει το βάρος στην ένταξη έργων σε κοινοτικά προγράμματα.

Τέλος, ο κ. Αλ. Μουστόγιαννης συμβούλεψε τη νέα διοίκηση να «μην υπόσχεστε πράγματα που αδυνατείτε να υλοποιήσετε» και επικαλούμενος «σκιές αδιαφάνειας» στον Προϋπολογισμο, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τόσο αυτόν, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Σπύρος Αλεξίου: «Δεν βάλατε ούτε αριστερή… σάλτσα στον Προϋπολογισμό»

Σπύρος Αλεξίου«Αιχμηρός» ήταν στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Φυσάει Κόντρα, ο οποίος είπε ότι δεν βλέπει καμία διαφορά μεταξύ του Προϋπολογισμού που κατέθεσε η διοίκηση του Γ. Σταθόπουλου και εκείνων που έφερνε στο Σώμα η διοίκηση του Β. Ζορμπά. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είχα προβλέψει ότι θα φέρνατε έναν Προϋπολογισμό όμοιο με τους προηγούμενους, αλλά θα είχατε βάλει και κάποια αριστερή… σάλτσα, αλλά διαψεύστηκα με τραγικό τρόπο».

Ο κ. Σπύρος Αλεξίου αναρωτήθηκε πώς γίνεται να λέει ο κ. Παπαγεωργίου ότι ο Προϋπολογισμός συντάχθηκε στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και των μνημονίων και την ίδια στιγμή να είναι «κοινωνικός, αναπτυξιακός και ρεαλιστικός». Και συνέχισε λέγοντας ότι αν οι διαφορές με την προηγούμενη διοίκηση είναι το «μάζεμα των ελιών στα πεζοδρόμια και το κέφι και μεράκι που αναφέρει ο δήμαρχος», τότε -όπως λέει η νεολαία- «το έχουμε τερματίσει».

Το ζήτημα είναι πολιτικό, τόνισε ο κ. Σπ. Αλεξίου, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δύο περιφέρειες και τους 22 δήμους που έχουν διοικήσεις με αριστερό πρόσημο και όπου -όπως τόνισε- οι προϋπολογισμοί πέρασαν με τις ψήφους αριστερών και δεξιών. Απευθυνόμενος δε προς τη δημοτική αρχή είπε ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να περιλάβει στον Προϋπολογισμό απλές αλλαγές, που «δεν θα έσωζαν την κατάσταση, αλλά τουλάχιστον θα έδιναν ένα άλλο στίγμα», φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόβλεψη μέτρων ανακούφισης για τους απόρους, τις απαλλαγές από δίδακτρα, τη μείωση των τελών κ.λπ.

Ιδιαίτερα επέμεινε στην πολιτική των δημοτικών τελών που ακολουθεί η διοίκηση (αναρωτήθηκε ειρωνικά εάν η μείωση κατά 65 λεπτά τον μήνα των τελών είναι ικανή να τονώσει την αγορά), ζητώντας από τη δημοτική αρχή, έστω και την τελευταία στιγμή, να προχωρήσει σε γενναία μείωση των τελών για τα νοικοκυριά, με παράλληλη αύξησή τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet