Video

«Εμείς αγωνιζόμαστε στον δρόμο» – VIDEO

Ο Σπύρος Αλεξίου, επικεφαλής της παρέμβασης ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην Αγία Παρασκευή, απαντά στα ερωτήματα του enypografa.gr και στέλνει το μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους-δημότες.

Ποια είναι τα πέντε βασικότερα προβλήματα της πόλης στα οποία ο συνδυασμός σας θα δώσει προτεραιότητα εάν ασκήσει διοίκηση την επόμενη πενταετία;

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας είναι οι επιπτώσεις στη ζωή μας από τη βάρβαρη πολιτική που έχουν επιβάλει η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν. Η ανεργία, οι απολύσεις, η φτώχεια, η κατάρρευση της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης. Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στον Δήμο μας, το παραπάνω πρόβλημα εκφράζεται με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και τη μεταφορά εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στον Δήμο και την περικοπή της χρηματοδότησης από το κράτος κατά 60%, που έχει ως αποτέλεσμα η διάλυση των κοινωνικών δομών.

Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί, επίσης, η εκμετάλλευση των δημόσιων χώρων με γνώμονα τα συμφέροντα των εργολάβων και γενικά των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι των δημοτών. Κτήμα «ΙΟΛΑ», Κτήμα «Σιστοβάρη», Κολυμβητήριο, Μακρή και βέβαια η Αγίου Ιωάννου είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ακόμη, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και κάθε δραστηριότητα που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής είναι έννοιες άγνωστες. Έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα που προσφέρεται από τα ιδιωτικά super market της διασκέδασης. Η έλλειψη πολιτικής και χώρων για τους δημότες είναι κραυγαλέα.

Τέλος, ο κρατικός αυταρχισμός αγγίζει κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής: Από την Αστυνομία που «επισκέπτεται» τους διευθυντές των σχολείων μέχρι την αποκρουστική εικόνα του άδειου κτηρίου της ΕΡΤ που το «περιφρουρούν» πάνοπλοι αστυνομικοί. Στην ίδια τη λειτουργία του Δήμου το έλλειμμα Δημοκρατίας είναι προφανές. Απουσιάζουν θεσμοί άμεσης Δημοκρατίας που να επιτρέπουν την ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κοινωνική λειτουργία του Δήμου ποιες αλλαγές σκοπεύετε να προωθήσετε;

Για την κοινωνική λειτουργία του Δήμου εμείς προτείνουμε:

  • Βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία για το σύνολο των παιδιών των εργαζομένων, με κατάλληλες υποδομές και προσωπικό.
  • Δημοτικά γηροκομεία με δωρεάν διαμονή απόρων και φτωχών γερόντων.
  • Να μην κλείσει καμιά μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες τους.
  • Συντήρηση σχολικών κτηρίων με έξοδα του κράτους.
  • Δημιουργία δομών αλληλεγγύης και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων.

Αρνούμαστε την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και αντικατάστασή τους από ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Από ποιες πηγές σκοπεύετε να αντλήσετε χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παρεμβάσεών σας προκειμένου να επιλύσετε τα παραπάνω προβλήματα;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Στα τρία χρόνια εφαρμογής του “Καλλικράτη” μειώθηκαν 60% οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), πολύ περισσότερο οι επενδυτικοί ΚΑΠ (μέχρι 90%) και εκμηδενίστηκε το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Από την άλλη, το 3ο μνημόνιο και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ 228/18.11.2012 είναι σαφή: Όλοι οι δήμοι παρακολουθούνται από ένα «Παρατηρητήριο» του υπουργείου Οικονομικών (βλέπε Ε.Ε.) για το αν έχουν απόκλιση από τους προϋπολογισμούς τους έστω και 10%. Αυτό οδηγεί είτε στη φορομπηξία είτε, κυρίως, στο ξεπούλημα των κοινωνικών δομών σε ιδιώτες.

Άρα, ο μόνος δρόμος είναι ο συντονισμένος αγώνας για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης από το κράτος (ΚΑΠ), καμιά νέα αρμοδιότητα χωρίς αντίστοιχους πόρους, άμεση απόδοση από το κράτος στους ΟΤΑ των χρωστούμενων πόρων (φόροι που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι). Να σταματήσει το μπαλάκι για το θέμα των εσόδων ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και δήμο για να υποβαθμίζονται οι κοινωνικές παροχές. Δημόσιος – κοινωνικός έλεγχος στα έσοδα του Δήμου και τη διαχείρισή τους.

Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της κοινωνίας για τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, τη ρήξη και την αποδέσμευση από την Ε.Ε., την έξοδο από το ευρώ. Κάθε άλλο «τάξιμο» είναι απλά κοροϊδία ή εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ποιο είναι το στοιχείο που πιστεύετε ότι διαφοροποιεί τον δικό σας συνδυασμό από τους υπόλοιπους που επίσης διεκδικούν την ψήφο των δημοτών;

Πρώτον, δεν έχουμε «δήμαρχο – αρχηγό», συγκροτηθήκαμε με διαδικασίες άμεσης Δημοκρατίας. Οι θέσεις μας, οι πρωτοβουλίες και οι εκπρόσωποί μας καθορίζονται από τη συνέλευση των μελών μας. Η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μας έχει νόημα όταν στηρίζεται σε θεσμούς λαϊκής αυτοοργάνωσης, στις λαϊκές συνελεύσεις που θα έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι σε τοπικούς «άρχοντες».

Δεύτερον, δεν υποσχόμαστε «μαγικές λύσεις», υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε στους δρόμους, μαζί με όλη την κοινωνία. Η πραγματική λύση είναι η ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε. Είμαστε τμήμα ενός ευρύτερου ρεύματος που θα παλεύει για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης – “συμμορίας”, που θα συνδέει την τοπική πάλη με τους μεγάλους ευρύτερους στόχους. Το σχήμα μας έχει πρόσημο: αριστερό, αγωνιστικό, ανατρεπτικό, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα.

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο διακύβευμα για την πόλη σας σε αυτές τις εκλογές;

Για μας το μεγαλύτερο διακύβευμα των τοπικών εκλογών είναι η συνειδητοποίηση από την πλευρά των πολιτών του αντιδραστικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως διαμορφώθηκε από τον «Καλλικράτη». Η ανάγκη συγκρότησης κινήματος στη γειτονιά που, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό, θα ανατρέψει την κοινωνική καταστροφή που απειλεί τις ζωές μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet