Η “ωρολογιακή βόμβα” των παλαιών οφειλών στον Δήμο Αγ. Παρασκευής
Πολιτική

Η “ωρολογιακή βόμβα” των παλαιών οφειλών στον Δήμο Αγ. Παρασκευής

Η συζήτηση για την έγκριση της 2ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αγίας Παρασκευής, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 19/2/2015, έκρυβε μία συμφωνία και πάμπολλες αλληλοκατηγορίες για σπατάλες και διασπάθιση του δημοτικού χρήματος.

Η συμφωνία επήλθε (αν και σε αυτό το σημείο δεν έλλειψαν οι καταγγελίες από τη μείζονα μειοψηφία για υπερβολικές κοστολογήσεις στις σχετικές μελέτες) στο θέμα των παρεμβάσεων που θα επιχειρηθούν στο κοιμητήριο της πόλης. Ένα κοιμητήριο που όλες οι πλευρές παραδέχθηκαν ότι εμφανίζει τριτοκοσμική εικόνα. Οι αλλαγές που θα επιχειρηθούν δεν θα αφορούν μόνο στην αύξηση της χωρητικότητας του κοιμητηρίου, αλλά και στην εξυγίανση του εδάφους, ενώ βάρος θα δοθεί και στην αντιμετώπιση των ανησυχιών που εκφράζουν οι κάτοικοι γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Ωρολογιακή βόμβα» η «χιονοστιβάδα» παλαιών οφειλών

Το σημείο που προκάλεσε την αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ διοίκησης και μείζονος μειοψηφίας, ήταν, ωστόσο, ο προϋπολογισμός. Η εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών δεν άφησε πολλά περιθώρια για παρανοήσεις.

Σπύρος ΠαπαγεωργίουΟ κ. Σπύρος Παπαγεωργίου χαρακτήρισε τις οφειλές περασμένων ετών ως «χιονοστιβάδα», δηλώνοντας ότι η νέα διοίκηση παρέλαβε «μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του προϋπολογισμού». Παράλληλα, ανεφέρθη στο κόστος που προκύπτει για τον Δήμο από τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν κυρίως σε εργαζόμενους και εργοληπτικές εταιρείες, τονίζοντας ωστόσο ότι έχουν σχηματιστεί προβλέψει γι΄ αυτές. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος θα φέρει συγκεκριμένα στοιχεία για τις παλαιές οφειλές του Δήμου.

Β. Ζορμπάς: «Θα πάτε το σκάφος στον βυθό»

Βασίλης ΖορμπάςΟ επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, είπε ότι θα περιμένει «με χαρά» τα στοιχεία που θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να φανεί τι αφορά κάθε οφειλή ΠΟΕ. Σημείωσε, επίσης, ότι οι περισσότερες δικαστικές αποφάσεις αφορούν το «κόλπο» με τις προσλήψεις συμβασιούχων εργαζομένων, τους οποίους στη συνέχεια οι ίδιες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έστελναν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς κατηγόρησε επίσης τη διοίκηση ότι σπαταλά το δημοτικό χρήμα σε μελέτες «που θα μείνουν στα συρτάρια», προβλέποντας ότι εάν συνεχίσει την ίδια πολιτική «θα πάει το σκάφος όχι στα βράχια, αλλά κατευθείαν στον βυθό και δεν θα έχετε χρήματα να πληρώσετε ούτε τους μισθούς του 2015».

Γ. Σταθόπουλος: «Πες μας για τις δικές μας σπατάλες κ. Ζορμπά»

Γιάννης ΣταθόπουλοςΟ δήμαρχος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «ο Β. Ζορμπάς αποτελεί μία σταθερή έκπληξη» και, περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγόρησε τον τέως δήμαρχο για τις δικές του «δαπανηρές» μελέτες (σ.σ. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μελέτη για το Γιαβάσειο, ύψους 230.000 ευρώ).

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος δήλωσε ότι τη διοίκηση δεν την τρομάζουν ούτε οι δικαστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους, ούτε οι παλαιές οφειλές, δηλώνοντας ότι ο Δήμος θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ο τέως δήμαρχος «χαίρεται που η σημερινή διοίκηση πληρώνει τα δικά του χρέη» και «εύχεται να “κλατάρει” ο Δήμος». Τέλος, ζήτησε από τον κ. Β. Ζορμπά, αντί να κατηγορεί τη διοίκηση για τις υποχρεώσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, «να μας μιλήσεις για τις δικές μας σπατάλες, αν υπάρχουν».

Προαναγγελία απόδοσης ευθυνών

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την προαναγγελία απόδοσης ευθυνών για τα παλιά χρέη. Την αρχή έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο οποίος, σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του κ. Β. Ζορμπά, είπε ότι θα φέρει στο Σώμα όχι μόνο τις παλαιές οφειλές, αλλά και τα στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν αυτές. «Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και υπάρχουν και ποινικές ευθύνες», συμπλήρωσε ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου.

«Εμείς συμφωνούμε με την απόδοση ευθυνών» ανταπάντησε ο τέως δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι η έρευνα θα πρέπει να γίνει προς πάσα κατεύθυνση «και στους αιρετούς και στους υπηρεσιακούς παράγοντες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet