Σπ. Παπαγεωργίου: «Προχωρούμε με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ»
Πολιτική

Σπ. Παπαγεωργίου: «Προχωρούμε με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ»

Για πολιτικές που υλοποιήθηκαν μέσα σε «ασφυκτικά πλαίσια» κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αγίας Παρασκευής, Σπύρος Παπαγεωργίου, αναφορικά με τον οικονομικό απολογισμό του 2013, με αφορμή συζήτηση που διεξήχθη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρεται σε «χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων» από προγράμματα ΕΣΠΑ και σε «πρωτόγονη» κατάσταση των υποδομών του πληροφοριακού συστήματος του Δήμου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του αντιδημάρχου Οικονομικών Αγίας Παρασκευής:

Σε κάθε απολογισμό αποτυπώνονται οι προτεραιότητες και οι στοχεύσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής και παράλληλα καταγράφεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού του αντίστοιχου έτους.

Τα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού του 2013, τα οποία συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22/10/14, αποδεικνύουν κατ΄ αρχήν ότι υλοποιήθηκαν πολιτικές μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια, όπως έχουν καθοριστεί από το μνημόνιο και τη συνεχή μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Για το 2013 η πρώτη παρατήρηση μας είναι ότι, όσον αφορά τα έργα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων – ΕΣΠΑ, εκταμιεύθηκαν ποσά που κινήθηκαν από 33% έως 50% των αντίστοιχων προϋπολογισθέντων ποσών. Συνολικά, υπήρξε χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων, όταν γειτονικοί δήμοι έχουν καταφέρει να αντλήσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά χρημάτων για έργα (π.χ., Γέρακας, Παιανία, Κηφισιά, Κορωπί).Όσον αφορά δε τα χρήματα των ιδίων πόρων και της ΣΑΤΑ (πρόγραμμα χρηματοδότησης τεχνικών έργων), δαπανήθηκαν για συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και όχι για καινούργια έργα με επενδυτικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα για την πόλη μας.

Στην Κοινωνική Πολιτική έγιναν συγχρηματοδοτούμενες δράσεις (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Μαγειρείο), αλλά τα χρήματα που διατέθηκαν από τον Δήμο ήταν στα ίδια ποσά με τα προηγούμενα χρόνια. Η μελέτη παράλληλα των κωδικών που αφορούν τις προμήθειες, (εκτός από την καθαριότητα στην οποία υπάρχει αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού) δείχνει ότι στις υπόλοιπες υπηρεσίες η επένδυση σε υλικοτεχνικές υποδομές ήταν σχεδόν μηδενική.

Έτσι φτάνουμε στην κατάσταση των υποδομών του πληροφοριακού συστήματος του Δήμου, την οποία χαρακτήρισα «πρωτόγονη». Ποτέ, δυστυχώς, δεν υπήρξε στρατηγικός σχεδιασμός υλοποίησης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που θα έδινε τη δυνατότητα στα όργανα της διοίκησης να έχουν τις αναγκαίες πληροφορίες για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Ακόμη και εφαρμογές λογισμικού που αποκτήθηκαν ποτέ δεν ενεργοποιήθηκαν ή σε άλλες περιπτώσεις υπολειτουργούν. Αναφέρομαι σε ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα και σε εφαρμογές όπου η λέξη «παράνομα» που χρησιμοποίησα, έχει συγκεκριμένη σημασία με ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Είναι μάλιστα τουλάχιστον παράλογο να εγκαλούν εμάς σήμερα στελέχη της απελθούσας δημοτικής αρχής για την κατάσταση που παραλάβαμε. Συνεπώς θεωρώ ότι υπήρξε σοβαρή υστέρηση σ΄ αυτόν τον τομέα, ώστε για να αποτελέσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής λειτουργικό δήμο, και όχι να παλεύει η διοικητική μηχανή με «λιανοντούφεκα».

Αναγνώρισα ως θετικό τη βεβαίωση οφειλόμενων ποσών προς τον Δήμο, για τα οποία εξέφρασα προβληματισμό αν είναι δυνατόν να εισπραχθούν με δεδομένη τη σημερινή οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι δεν μπορεί να έχει δική του πολιτική ο Δήμος και κινείται στα στενά όρια που επιβάλει ο Νόμος. Ήμουν υποχρεωμένος ταυτόχρονα να αναφέρω ότι οι εκκρεμότητες, στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις του Δήμου ΚΟΙΚΕΔΑΠ και ΚΟΙΠΕΔΑΠ, οι οποίες όφειλαν να έχουν τελειώσει προ πολλού, αποτελούν εκκρεμότητα πού μπορεί να «εκτροχιάσει» τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν αποκλειστικά από την ανάγνωση του απολογισμού του 2013, καθώς και από την πρώτη εικόνα που αποκομίσαμε στον Δήμο. Μιλώντας από θέση ευθύνης, τα ζητήματα που έθεσα παραπάνω είναι ζητήματα αιχμής που πιστεύω ότι ως δημοτική αρχή θα επιτύχουμε την επίλυσή τους, θέτοντάς τα σε πρώτη προτεραιότητα, γιατί κάθε δημοτική αρχή κρίνεται κυρίως από τις προτεραιότητες που θέτει και τα αποτελέσματα που τελικά επιτυγχάνει προς όφελος των συμπολιτών.

Έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους συμπολίτες μας στην υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος με συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Προχωρούμε ενωμένοι και αταλάντευτοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο, με επαρκή γνώση και εμπειρία και πιστεύω πως με διάλογο και συναίνεση θα πετύχουμε το καλύτερο, εργαζόμενοι σκληρά, με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ που πρόκειται να δαπανήσουμε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet