Τα… ψιλά γράμματα και τα μηνύματα από τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών
Πολιτική

Τα… ψιλά γράμματα και τα μηνύματα από τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών

Οι δημότες που δίνουν μόνο μία ευκαιρία και αυτοί που έπαθαν και έμαθαν. Οι πολιτικά «πιστοί» κι αυτοί που παίζουν μπάλα μόνοι τους. Οι γνώστες των τοπικών κοινωνιών και αυτοί που άκουσαν… καμπανάκια. Αυτοί που έχουν κερδίσει τους πολίτες τους και ο Δήμος με τα ασυνήθιστα.

Όσο κι αν διαβάζονται παράξενες, οι φράσεις αυτές αποτυπώνουν την εικόνα στην Περιφέρεια Αττικής στους Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και είναι οι φράσεις όπως στα… ψιλά γράμματα των συμβολαίων, που στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικές.

Περιφέρεια Αττικής

Στις εκλογές για την Περιφέρεια ο Βόρειος Τομέας εμφανίζεται κομματικά συνεπής στο… γαλάζιο κομμάτι του. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 η Ν.Δ. πήρε 46,02% (με 165.026 ψήφους και ποσοστό συμμετοχής 71,13%) και τον Ιούνιο του 2023 πήρε 47,32% (με 152.388 ψήφους, με ποσοστό συμμετοχής 62,86%). Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ο εκλεκτός της Ν.Δ. Νίκος Χαρδαλιάς πήρε 51,34% (με 108.750 ψήφους, με ποσοστό συμμετοχής 50,37%).

Οι υπόλοιπες δυνάμεις δεν είδαν τα ποσοστά τους να αντιστοιχούν σε αυτά των κομμάτων που τους υποστήριξαν. Χαμένος ο Γιώργος Ιωακειμίδης (13,70%), ο οποίος δεν κατάφερε να προσελκύσει το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (18,76% τον Μάιο και 16,95% τον Ιούνιο). Στους κερδισμένους ο Γιάννης Σγουρός (13,20%), που κινήθηκε υψηλότερα απ’ ό,τι το ΠΑΣΟΚ (7,42% τον Μάιο και 7,64% τον Ιούνιο), και ο Γιάννης Πρωτούλης (12,11%), που επίσης κινήθηκε υψηλότερα από τα ποσοστά του ΚΚΕ (8,63% τον Μάιο και 8,98% τον Ιούνιο).

Συμπερασματικά, ο Βόρειος Τομέας καθρεφτίζει αρκετά καλά τις εξελίξεις και τις δυναμικές στο ευρύτερο πολιτικό επίπεδο.

Αγία Παρασκευή

Το 2002 Αντώνης Σιδέρης, το 2006 Βασίλης Γιαννακόπουλος, το 2010 Βασίλης Ζορμπάς, το 2014 Γιάννης Σταθόπουλος, το 2019 Βασίλης Ζορμπάς και το 2023 Γιάννης Μυλωνάκης: οι δημότες της Αγίας Παρασκευής δεν δίνουν δεύτερη συνεχόμενη ευκαιρία στους δημάρχους τους τα τελευταία 20 χρόνια! Πλην του απερχόμενου Βασίλη Ζορμπά, που πήρε δεύτερη ευκαιρία με διάλειμμα μίας θητείας, κανένας δήμαρχος δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες και τις ανάγκες της πόλης.

Αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο νέος δήμαρχος Γ. Μυλωνάκης: εξελέγη θεαματικά, παρότι οι ισχυρότεροι διεκδικητές του αξιώματος συνασπίστηκαν εναντίον του στον δεύτερο γύρο, αλλά καλείται να δώσει ουσιαστικά δείγματα γραφής με το… καλημέρα, γνωρίζοντας ότι οι Αγιοπαρασκευιώτες είναι απαιτητικοί κριτές.

Βριλήσσια

Με 50,18% και 8.329 ψήφους τον Μάιο του 2023 και 51,68% και 7.738 ψήφους τον Ιούνιο του 2023, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Βριλησσίων ήταν καθαρό. Έτσι, από τη στιγμή που δόθηκε επίσημη στήριξη στον Ιωάννη Πισιμίση (ενώ παράλληλα αποσύρθηκε ο πολιτικά «ομόσταβλος» διεκδικητής του Δήμου), το 54,76% με 6.475 ψήφους ήρθε άνετα από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εξάλλου, το αντίπαλον δέος (παράταξη του τέως δημάρχου Ξένου Μανιατογιάννη) είχε φροντίσει να αποδυναμωθεί εκ των έσω…

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος, πέρα από τη διαφαινόμενη «πολιτική συμμόρφωση» των δημοτών, είναι «τακτοποιημένος», χωρίς σημαντικά ανοιχτά μέτωπα και με ορθή διαχείριση μέχρι τώρα. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Ι. Πισιμίσης έχει τις προοπτικές να μακροημερεύσει στη θέση.

Ηράκλειο Αττικής

Με 10.673 ψήφους (51,90%) τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2014 και 10.443 ψήφους (65,44%) τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2019, ο νυν δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος είπε να το… ξανακάνει: οι 7.828 ψήφοι και το 55,01% τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2023 τον διατηρούν για τρίτη θητεία στη δημαρχία του Ηρακλείου Αττικής.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι φέτος ο ανταγωνισμός ήταν πιο σκληρός. Το 2019 ο Γιώργος Παπαδημητρίου απείχε σχεδόν 30% στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ φέτος η ψαλίδα είχε κλείσει στο 11%. Σαφώς το αντιπολιτευτικό «δέος» στον Δήμο είναι μεγαλύτερο και μένει να φανεί αν ο Ν. Μπάμπαλος θα βάλει πλώρη για τέταρτη θητεία και με ποιους όρους και στόχους.

Κηφισιά

Δεκατέσσερις παρατάξεις στην εκλογική μάχη του 2019, εκ των οποίων οι έξι «γαλάζιας απόχρωσης». Μόλις τέσσερις στη μάχη του 2023, οι δύο «γαλάζιες», η μία του απερχόμενου δημάρχου Γιώργου Θωμάκου, η άλλη του διεκδικητή Βασίλη Ξυπολυτά. Ο δεύτερος εμφανώς κατάφερε να συσπειρώσει τις κεντροδεξιές δυνάμεις (όπως και άλλες) και να φτάσει στο θριαμβευτικό 64,43% από την πρώτη Κυριακή, την ώρα που ο Γ. Θωμάκος παρέμεινε στα επίπεδα του 2019 (23%-24%), αδυνατώντας να προσελκύσει ευρύτερα κοινά.

Σε δεύτερη ανάγνωση, το πολύ υψηλό ποσοστό του κ. Ξυπολυτά δείχνει και τα «κενά» που άφησε η απερχόμενη διοίκηση, για την κάλυψη των οποίων ο νέος δήμαρχος εμφάνισε πιο πειστικό όραμα και στελέχωση.

Λυκόβρυση – Πεύκη

Από την ώρα που ο απερχόμενος δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα, η μάχη στον Δήμο άναψε -και μάλιστα γρήγορα- αφού οι τρεις βασικοί διεκδικητές ανακοίνωσαν πολύ νωρίς την υποψηφιότητά τους. Όμως, στην πορεία οι διαδρομές τους αποδείχθηκαν διαφορετικές.

Η Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη φαίνεται ότι πλήρωσε έμμεσα την «αποπομπή» του πρώην συζύγου της Γιώργου Πατούλη από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ και η ίδια άφηνε κενά στην προεκλογική της εκστρατεία.

Δεύτερος βασικός διεκδικητής ο Μάριος Ψυχάλης, που ήθελε κάτι περισσότερο από το 19,41% της πρώτης και το 44,49% της δεύτερης Κυριακής των εκλογών του 2019.

Τρίτος μνηστήρας ο Γρηγόρης Λέων, ο οποίος διεκδίκησε τον Δήμο με επιστημονικό κύρος και αυτοδιοικητική πείρα από τον Δήμο Αθηναίων.

Τελικά, ο Μάριος Ψυχάλης «διάβασε» καλύτερα την τοπική κοινωνία, συνάσπισε δυνάμεις και ανέτρεψε τη μικρή εις βάρος του διαφορά του πρώτου γύρου, κερδίζοντας τη δημαρχία στην επαναληπτική εκλογή. Το ερώτημα που έχει να απαντήσει τώρα είναι αν έχει «διαβάσει» εξίσου καλά και τα προβλήματα της πόλης.

Μαρούσι

Δέκα υποψήφιες παρατάξεις το 2019, οι μισές το 2023. Όπως και στην Κηφισιά, ο Θόδωρος Αμπατζόγλου κατάφερε να γίνει αποκλειστικός προορισμός για τις «γαλάζιες» ψήφους, εκμεταλλευόμενος φυσικά το έργο του στην πόλη, αλλά και την αποσάθρωση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Το 52,92% από την πρώτη Κυριακή δικαίωσε τη στρατηγική του, πολύ περισσότερο που το 2019 είχε χρειαστεί και τη δεύτερη Κυριακή για να πείσει τους Μαρουσιώτες. Έτσι, συνεχίζει από ισχυρή θέση τη θητεία του σε έναν από τους πλουσιότερους, αλλά και πιο απαιτητικούς Δήμους της χώρας.

Μεταμόρφωση

Από το 15,70% με 2.055 ψήφους του 2015, πέρασε στη δημαρχία το 2019 με 38,39% και 5.138 ψήφους την πρώτη και 62,39% και 6.194 ψήφους τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Το ότι φέτος ξεπέρασε το τελευταίο αποτέλεσμα (6.399 ψήφοι) τον οδήγησε σε θριαμβευτική νίκη από την πρώτη Κυριακή με 56,93%.

Αν μη τι άλλο, η πορεία του Στράτου Σαραούδα στον Δήμο Μεταμόρφωσης δείχνει ότι έχει κερδίσει τους πολίτες και, μάλιστα, σε μια πόλη με αρκετές ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις.

Νέα Ιωνία

2019, πρώτη Κυριακή: Παναγιώτης Μανούρης 10.187 ψήφοι και 35,65%, Δέσποινα Θωμαΐδου 6.086 ψήφοι και 21,30%. 2019, δεύτερη Κυριακή: με 401 ψήφους διαφορά η Δ. Θωμαΐδου εκλέγεται δήμαρχος της πόλης. Η εκλογή της τότε είχε πυροδοτήσει πολλά σχόλια για τις υπόγειες διεργασίες και συμφωνίες στην πόλη, αλλά αυτό φυσικά δεν άλλαξε κάτι.

2023, πρώτη Κυριακή: Παναγιώτης Μανούρης 8.369 ψήφοι και 38,04%, Δέσποινα Θωμαΐδου 4.478 ψήφοι και 20,36%. Αλλά το έργο δεν επαναλήφθηκε: τη δεύτερη Κυριακή ο Π. Μανούρης κέρδισε με το απολύτως «πειστικό» 63,67% και η δημαρχία αλλάζει χέρια.

Η αλήθεια είναι ότι η απερχόμενη δήμαρχος είχε ξεσηκώσει αρκετούς με τις επιλογές της και τις αποφάσεις της, ενώ και ο Δήμος έχει σημαντικά ζητήματα, που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Αν μη τι άλλο, η πρόκληση για τον Π. Μανούρη είναι μεγάλη, πολύ περισσότερο που υπάρχουν πολλές φωνές έτοιμες για σκληρή κριτική.

Παπάγος – Χολαργός

Θριαμβευτικό 54,50% με 12.593 ψήφους από την πρώτη Κυριακή. Αλλά αυτό συνέβη το 2019. Το 2023 ο Ηλίας Αποστολόπουλος χρειάστηκε και δεύτερο γύρο για να επανεκλεγεί στη δημαρχία με 55,68% και 6.508 ψήφους, αφού την πρώτη Κυριακή πήρε 38,49% και 7.128 ψήφους.

Το καμπανάκι είναι δυνατό, καθώς ο δήμαρχος δείχνει κόπωση στα μάτια πολλών δημοτών, αλλά προς το παρόν διασώζεται καθώς πατάει περισσότερο στη μη ύπαρξη ισχυρής αντιπολιτευόμενης παράταξης, σε έναν «απαιτητικό» Δήμο.

Πεντέλη

3.322 έναντι 3.320: με αυτόν τον αριθμό ψήφων η Νατάσσα Κοσμοπούλου προσπέρασε τον Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου για να αναμετρηθεί τη δεύτερη Κυριακή με τη δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, που… αγνάντευε και τους δύο από την ασφάλεια των 4.632 ψήφων, με μια διαφορά 9 ποσοστιαίων μονάδων (31,78%). Αλλά η κ. Κοσμοπούλου είχε πάρει φόρα και τη δεύτερη Κυριακή κέρδισε τον Δήμο με 53,33%.

Η Πεντέλη, πάντως, είναι ο Δήμος με αρκετά ασυνήθιστα:

Για τη δημαρχία κονταροχτυπήθηκαν δύο γυναίκες. Η κ. Κοσμοπούλου ήταν στέλεχος της παράταξης της κ. Κεχαγιά και αποχώρησε πριν από δύο χρόνια για να συνεχίσει τον δικό της δρόμο.

Τα «πράσινα» ευρωπαϊκά πλάνα της κ. Κεχαγιά δεν στάθηκαν ικανά να θέλξουν έναν Δήμο με μεγάλες διαφορές νοοτροπίας ανάμεσα στα τρία δημοτικά του διαμερίσματα, αλλά και με προβλήματα πιο άμεσης καθημερινότητας.

Και, τέλος, υπάρχουν αρκετοί ισχυροί τοπικοί παράγοντες που ξεπερνούν τα στενά κομματικά ακροατήρια, πέρα από κεντρικές γραμμές.

Η Πεντέλη, όμως, κρύβει ενδεχομένως και ένα θρίλερ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε αίτηση στο Πρωτοδικείο για έλεγχο και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της πρώτης Κυριακής. Το ημίχρονο ήταν «άσος», το τελικό ήταν «δύο», μένει να λήξει και η παράταση…

Φιλοθέη – Ψυχικό

Ακόμα ένας «παράξενος» Δήμος, με μεγάλες διαφορές στα τρία δημοτικά του διαμερίσματα: Φιλοθέη «εναντίον» Νέου Ψυχικού και στη μέση… Ψυχικό.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών κονταροχτυπήθηκαν ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και ο πρώην αντιδήμαρχός του Χαράλαμπος Μπονάτσος. Το Νέο Ψυχικό έδειξε Μπονάτσο με μεγάλη διαφορά. Η Φιλοθέη έδειξε Γαλάνη με εξίσου μεγάλη διαφορά. Το Ψυχικό… ένιψε τας χείρας του και μοιράστηκε (μόλις 23 ψήφοι διαφορά υπέρ του κ. Μπονάτσου). Όμως, την πλάστιγγα τελικά έγειρε το Νέο Ψυχικό και με 53,59% έναντι 46,41% ο κ. Μπονάτσος αναδείχθηκε νέος δήμαρχος της πόλης.

Η πρόκληση για τον κ. Μπονάτσο είναι σαφής: έχει να πείσει με το έργο του έναν… τριχοτομημένο Δήμο.

Χαλάνδρι

Πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2014, ο Σίμος Ρούσσος παίρνει 5.194 ψήφους και περνά δεύτερος στον επαναληπτικό γύρο, όπου κερδίζει και αναδεικνύεται δήμαρχος. Πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2019, ο Σίμος Ρούσσος παίρνει 10.247 ψήφους, περνά πρώτος στον επαναληπτικό γύρο, όπου κερδίζει και συνεχίζει δήμαρχος. Πρώτη Κυριακή του 2023, ο Σίμος Ρούσσος με 11.080 ψήφους περνά πρώτος στον επαναληπτικό γύρο, όπου κερδίζει και συνεχίζει για τρίτη θητεία.

Συνοπτικά: Η διαρκής αύξηση των ψήφων δείχνει ότι ο κ. Ρούσσος έχει πείσει τους Χαλανδραίους με το έργο του και υπ’ αυτή την έννοια έχει γίνει case study για τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Και δείχνει ακόμα ότι ο σημερινός δημότης κρίνει κατά βάση από το «απτό» έργο στην πόλη του -το αν ο δήμαρχος βάζει παλαιστινιακές σημαίες στο δημαρχείο ή αν παίζει τον ύμνο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στις παρελάσεις, μοιάζει λεπτομέρεια μπροστά στην επιτυχή διαχείριση των απαιτήσεων της καθημερινότητας ενός πολύπλοκου Δήμου όπως το Χαλάνδρι.

Του ειδικού συνεργάτη Χρήστου Ζαρίφη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet