Διαφώνησαν, αλλά ψήφισαν τα οικονομικά του… «Καλλικράτη»
Πολιτική

Διαφώνησαν, αλλά ψήφισαν τα οικονομικά του… «Καλλικράτη»

Η συζήτηση για την έγκριση του ταμειακού απολογισμού, του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης για το οικονομικό έτος 2013 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής (συνεδρίαση 21ης Οκτωβρίου 2014)… σήκωσε πολύ συζήτηση και εξελίχθηκε σε μία ακόμη κόντρα κυρίως μεταξύ της νέας διοίκησης και της απερχόμενης. Και παρ΄ ότι υπήρξε απόφαση τα θέματα να συζητηθούν ξεχωριστά, όπως ορίζει και ο κανονισμός, τελικώς οι τοποθετήσεις των συμβούλων δεν ακολούθησαν τα… συμπεφωνημένα.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Μη οραματικός και μη κοινωνικός ο ταμειακός απολογισμός»

Στην αρχική εισήγησή του για τον ταμειακό απολογισμό, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Σπύρος Παπαγεωργίου έκανε λόγο για «ταμειακό απολογισμό με θετικό υπόλοιπο», προσθέτοντας ωστόσο ότι, κατά την προηγούμενη διοίκηση, δεν υπήρξε ικανοποιητική απορρόφηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για αναπτυξιακά-επενδυτικά έργα, δεν αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου (χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «πρωτόγονο» το κομμάτι που αφορά την πληροφορική) και δεν ξεκαθαρίστηκε το θέμα με την εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων ΚΟΙΠΕΔΑΠ και ΚΟΙΚΕΔΑΠ, τις οποίες και χαρακτήρισε ως «ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να εκτροχιάσει τα οικονομικά του Δήμου». Τέλος, ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα υψηλά ανείσπρακτα επί των βεβαιωμένων οφειλών, τα οποία πλέον… περνούν στη νέα διοίκηση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ: «Ή αδιάβαστος είστε ή απαξιώνετε συνειδητά το έργο μας»

Έντονη ήταν η αντίδραση του τέως δημάρχου Βασίλη Ζορμπά στις επισημάνσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι «συλλαμβάνεται αδιάβαστος» ή «εξυπηρετεί την τακτική της διοίκησης να απαξιώσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής».

Ο κ. Β. Ζορμπάς ανέφερε ότι σε σύγκριση με άλλους γειτονικούς Δήμους, η Αγία Παρασκευή έχει απορροφήσει σημαντικά ποσά από το ΕΣΠΑ, για τις ανείσπρακτες οφειλές διευκρίνισε ότι αυτές βεβαιώνονται από τις υπηρεσίες, προκειμένου να μην παραγραφούν και κάλεσε ειρωνικά τη νέα διοίκηση «να πάρει αυτή το ντουφέκι και να τις εισπράξει». Τόνισε, επίσης, ότι ο Δήμος δεν κινδυνεύει από την εκκαθάριση των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων και τέλος, αρνήθηκε τους χαρακτηρισμούς για την υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Θα σας δούμε σε 5 χρόνια τι θα παραδώσετε»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ήταν κι αυτός επικριτικός απέναντι στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών, λέγοντας ότι επιχείρησε να απαξιώσει την προηγούμενη δημοτική αρχή, εκτός και εάν -όπως συμπλήρωσε- «τα λέει όλα αυτά ως άλλοθι για τη μη παραγωγή έργου, στη βάση του ότι “παρέλαβε καμένη γη”, όπως συνηθίζεται να λέγεται».

Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής είναι μία διαρκής, καθημερινή διαδικασία, ενώ για τα έργα ΕΣΠΑ συμβούλεψε τη νέα διοίκηση να είναι φειδωλή στην κριτική της, γιατί «θα δείτε σε πέντε χρόνια, που θα παραδώσετε, πόσα έργα θα έχετε καταφέρει εσείς να προχωρήσετε». Τέλος, επεσήμανε ότι είναι αρνητικό να «δημιουργείται εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο Συμβούλιο» και γενικά κάλεσε όλους να «χαμηλώσουν τους τόνους».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ: «Τοπικός φορομπήχτης η Αυτοδιοίκηση»

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ανέφερε ότι όταν αποδέχεσαι και υπηρετείς τον «Καλλικράτη» και το σύστημα των μνημονίων, αναγκαστικά μετατρέπεσαι σε «τοπικό φορομπήχτη» κι αυτό δεν μπορεί κανείς να κάνει ότι δεν το γνωρίζει. Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης πρόσθεσε ότι όσο οι κρατικοί πόροι θα μειώνονται, οι δήμοι θα αναγκάζονται να επιβάλλουν φόρους και θα προχωρούν σε κλείσιμο ΑΦΜ και κατασχέσεις περιουσιών δημοτών, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι, με βάση τους διαθέσιμους πόρους, μόνο οραματικοί, κοινωνικοί και αναπτυξιακοί δεν μπορεί να είναι οι ισολογισμοί.

ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ: «Συνεχής η μείωση των κοινωνικών δαπανών»

Από τη δημοτική κίνηση ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ο κ. Σπύρος Αλεξίου τόνισε ότι «ακούω συνεχώς για νούμερα, αλλά κανείς δεν αναφέρει σε ποια βάση γίνεται η συζήτηση». Όπως είπε, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», των μνημονίων και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου δεν μπορεί να αναμένει κανείς ότι η διοίκηση θα παράξει ουσιαστικό έργο, εκτός κι αν αποφασίσει να έρθει σε σύγκρουση με τα παραπάνω. Πρόσθεσε δε ότι παρατηρείται διαρκής μείωση των κοινωνικών δαπανών και αντίστοιχη αύξηση των φόρων, ενώ εγκάλεσε τη δημοτική αρχή που κρίνει την προηγούμενη ότι δεν κατάφερε να εισπράξει από τους δημότες περισσότερα έσοδα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: «Εμείς δεν απαξιώνουμε και δεν… διαφθορολογούμε»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό για δημιουργία «εμφυλιοπολεμικού κλίματος» και την κατηγορία για «απαξίωση της προηγούμενης δημοτικής αρχής», προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με τη διοίκηση του τέως δημάρχου «εμείς δεν παίζουμε με τη διαφθορολογία».

Επί της ουσίας, ο δήμαρχος επιβεβαίωσε την κακή κατάσταση της υλικοτεχνικής υποδομής του Δήμου, «κάρφωσε» την προηγούμενη διοίκηση ότι κληροδότησε στην επόμενη την «καυτή πατάτα» των εκκαθαρίσεων σε ΚΟΙΠΕΔΑΠ και ΚΟΙΚΕΔΑΠ, μίλησε για χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας των βεβαιωμένων οφειλών και απορροφητικότητας των έργω ΕΣΠΑ και τόνισε ότι για τη νέα διοίκηση «το ταμείο θα γίνει στο τέλος της πενταετίας».

Τελικώς, η έγκριση του ταμειακού απολογισμού πέρασε κατά πλειοψηφία από το Σώμα, με τις αρνητικές ψήφους των Ανδρέα Γκιζιώτη και Σπύρου Αλεξίου.

Γύρος δεύτερος: Ισολογισμός και αποτελέσματα χρήσης

Το θέμα έγκρισης του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έδωσε ευκαιρία για έναν δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης, που οδήγησε και πάλι στην ψήφιση κατά πλειοψηφία κατ΄ αναλογία με το προηγούμενο ζήτημα.

Την παρουσίαση του ισολογισμού έκανε ο τέως αρμόδιος αντιδήμαρχος Τίμος Κωστόπουλος, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος που κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο κατέστη εφικτό να βελτιωθεί σημαντικά η οικονομική εικόνα του Δήμου και να υπάρξουν τρεις πλεονασματικοί ισολογισμοί και μάλιστα «εν μέσω της οικονομικής θύελλας που πλήττει τη χώρα».

Βολές για κοινωνικές δομές

Στην τοποθέτησή του ο τέως δήμαρχος επανήλθε στα θέματα που είχαν θιχτεί από τον πρώτο γύρο της συζήτησης, επιπλήττοντας τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών για την αρχική τοποθέτησή του, αλλά και στρεφόμενος πλέον κατά μέτωπο εναντίον της δημοτικής αρχής. Έτσι, αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της δικής του διοίκησης (ανέφερε ότι το 2014 δαπανήθηκαν σε κοινωνικές δράσεις 175.000 ευρώ, λέγοντας «να δούμε εσείς, οι αριστεροί αγωνιστές πόσα θα ξοδέψετε, για να δούμε πόσο μάγκες είστε» (πάντως, τα στοιχεία που έδωσε ο τέως δήμαρχος αμφισβητήθηκαν έντονα από τον πρόεδρο του Σώματος Γεράσιμο Βλάχο).

Την ίδια στιγμή «κάρφωσε» τη διοίκηση για απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού για τον ΠΑΟΔΑΠ, καλώντας την να πάει στην Κούνεβα  (σ.σ. η γνωστή καθαρίστρια που είχε υποστεί δολοφονική επίθεση, νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) για να τη δικαιολογήσει, ευχόμενος ειρωνικά «καλή αρχή στις απευθείας αναθέσεις».

«Άθλος η κατάρτιση του πρώτου ισολογισμού το 2007»

Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι η Αγία Παρασκευή ήταν πάντα ένας «νοικοκυρεμένος» Δήμος σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, ενώ χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο «άθλο» της δικής του θητείας την κατάρτιση του πρώτου ισολογισμού, το 2007.

Επίσης, αναρωτήθηκε ποια είναι η πιο επιτυχημένη διαχείριση, εκείνη που δεν δημιουργεί ελλείμματα αλλά κάνει και περιορισμένα έργα στην πόλη ή εκείνη που παράγει μεγάλο έργο, έστω κι αν δημιουργεί οφειλές; Φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα το θέμα της καθαριότητας, είπε ότι οι πολίτες προτιμούν να μείνουν τα τέλη υψηλότερα και να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, παρά να μειωθούν λίγο και να «πέσει» η ποιότητα.

Τέλος, ο κ. Β. Γιαννακόπουλος παραδέχθηκε ότι στο πλαίσιο των επιβαλλόμενων ισοσκελισμένων ισολογισμών υπάρχουν μικρές δυνατότητες «να κάνουμε πολλά πράγματα ως Δήμος», αλλά «θα πρέπει να παλέψουμε για το καλύτερο».

«Κριτήριο είναι οι ανάγκες της πόλης»

Αφήνοντας αιχμές ότι, πέρα από τις τεχνητές οξύνσεις, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προηγούμενων διοικήσεων και της νυν διοίκησης ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει σημασία εάν ένας ισολογισμός είναι «σφιχτός» ή «χαλαρός», καθώς το μοναδικό κριτήριο πρέπει να είναι «οι ανάγκες της πόλης και των δημοτών». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τι να τον κάνει έναν ισοσκελισμένο ισολογισμό στα… ψίχουλα», συμπληρώνοντας ότι ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο οι δημοτικές υποδομές είναι πλέον απλησίαστες για τον άνεργο ή τον κακοπληρωμένο δημότη.

Τέλος, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, του είπε ότι περίμενε να είχε διαμορφώσει «πολιτική σαφούς διεκδίκησης», την οποία μάλιστα να ήταν αποφασισμένος να εφαρμόσει και με την παρούσα κυβέρνηση και μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα μείνει στις ωραίες ανακοινώσεις η διοίκηση;»

Αιχμηρότατος προς τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου ήταν και ο κ. Σπύρος Αλεξίου, ο οποίος αναρωτήθηκε για τι ακριβώς «καμαρώνουν», για το γεγονός ότι έχουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς, σε μία περίοδο που οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) έχουν περικοπεί κατά 65%;

Αναφερόμενος στον δήμαρχο, ο επικεφαλής των ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ είπε ότι τον είδε να ενοχλείτε με διάφορα πολιτικά σχόλια του κ. Ζορμπά, αλλά όχι για το θέμα των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας και της μείωσης της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, από τα 11 στα 6 εκατ. ευρώ (σ.σ. είχε αναφερθεί στην παρουσία του ισολογισμού).

Τέλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του δημάρχου στην κίνηση 20 δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αναρωτήθηκε εάν θα εφαρμόσει στον Δήμο όσα αναφέρονται στη διακήρυξη της εν λόγω κίνησης ή θα παραμείνει στην έκδοση «ωραίων ανακοινώσεων».

«Θα μετρηθούμε σε περίσσεμα ψυχής»

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος σημείωσε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν θα πρέπει να επαίρεται για το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου, αφού αυτό προήλθε κάτω από τις αυστηρές δημοσιονομικές εντολές και κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στο μέλλον, παραδεχόμενος ότι και η δική του διοίκηση πρέπει να λειτουργήσει εντός του συγκεκριμένου πλαισίου που θέτει η κεντρική διοίκηση.

Απαντώντας στις επικρίσεις για απευθείας αναθέσεις, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε τις θεωρούσε παράνομες, ενώ για το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας τόνισε ότι πρόκειται για πρόσκαιρη λύση που έρχεται να καλύψει επιτακτικές ανάγκες. Μάλιστα, για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, που έθεσαν οι παρατάξεις της υπόλοιπης αριστεράς, δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, κατηγόρησε τις εν λόγω παρατάξεις ότι ασκούν κριτική, χωρίς να προτείνουν κάποια εναλλακτική λύση, προσθέτοντας ότι «πολλοί δήμαρχοι, ακόμη και του ΚΚΕ, κάνουν αναγκαστικά κάποια πράγματα, ακόμη κι αν δεν το επιθυμούν».

Πάντως, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί για τον Δήμο και με την παρούσα και με την επόμενη κυβέρνηση, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «με κάποιους σε αυτήν την αίθουσα θα μετρηθούμε σε περίσσεμα ψυχής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet