Print Friendly, PDF & Email
Video

Γ. Σταθόπουλος: «Υπόσχομαι δουλειά, δουλειά και μόνο δουλειά» – VIDEO

Γιάννης Σταθόπουλος (φωτό1)

Έχοντας πολύχρονη συμμετοχή στα δημοτικά πράγματα της Αγίας Παρασκευής, ο νέος δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος είναι γνώστης των προβλημάτων της πόλης και ήδη έχει θέσει στην ομάδα διοίκησης τις προτεραιότητές του. Ανάμεσα σε αυτές εξέχουσα θέση κατέχει το άνοιγμα στην κοινωνία, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι με τη συμμετοχικότητα μπορεί να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Γ. Σταθόπουλος δηλώνει αποφασισμένος να «σηκώνει το γάντι», κάθε φορά που θα του το «ρίχνει» ο τέως δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης, αλλά όχι με την ποσόστωση που επιβάλλει η κυβέρνηση, μιλά για τους «μύθους» που δημιουργούνται με σκοπό την απαξίωση των αυτοδιοικητικών και τέλος, δεσμεύεται έναντι των δημοτών για διαφάνεια και σεβασμό στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και πολλή δουλειά.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης με τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής

Για την ιεράρχηση των βασικότερων προβλημάτων της πόλης…

Πρώτη προτεραιότητα είναι να εγκαταστήσουμε -γιατί δεν υπήρχε στον βαθμό που απαιτούν οι καιροί- τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών σε όσα γίνονται στον Δήμο, στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου με τους ενεργούς πολίτες, τους συλλόγους, αλλά και μεμονωμένα σπουδαία άτομα που υπάρχουν στην πόλη…

…Έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε επιτροπές για διάφορα θέματα. Φτιάξαμε την επιτροπή για τη διεκδίκηση του κτήματος Ιόλα, την επιτροπή πολεοδομίας και βιώσιμης κινητικότητας κ.ά. Θα πάμε σε συνελεύσεις γειτονιάς άμεσα, ενόψει του προϋπολογισμού, συνελεύσεις που ξεχάστηκαν τελείως στο διάστημα των τελευταίων 3,5 χρόνων και γενικώς, θα αποκαταστήσουμε τη σχέση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής με τους δημότες της Αγίας Παρασκευής.

…Από εκεί και πέρα πρέπει να παράξουμε έργο. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει να δίνουμε ένα στίγμα έγνοιας για την καθημερινότητα στην πόλη.

Η πόλη είναι πολύ πίσω στο δίκτυο ομβρίων, γι΄ αυτό σε κάθε μεγάλη νεροποντή έχουμε πολλά προβλήματα. Αρκεί να σας πω ότι η κάλυψη της πόλης σε δίκτυο ομβρίων είναι μόλις 13%.

Επίσης, πρέπει να βελτιώσουμε σημεία της πόλης που παρουσιάζουν κυκλοφοριακά προβλήματα, ήδη φτιάχνουμε τα πεζοδρόμια στο πάνω μέρος της Αγίου Ιωάννη, βάλαμε κολωνάκια σε διάφορους δρόμους για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία κ.λπ.

Από εκεί και πέρα έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε να διεκδικήσουμε τους ελεύθερους χώρους στην πόλη, έχουμε να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές, να κάνουμε αναπλάσεις στις γειτονιές, πρέπει να δημιουργήσουμε νέους αθλητικούς χώρους, ξεπερνώντας την αρνητική παράδοση των τελευταίων ετών, όπου δεν προστέθηκε ούτε ένας αθλητικός χώρος στην πόλη.

Για τις πηγές χρηματοδότησης των έργων…

Για το δημαρχείο που χρειάζεται η πόλη και έχει μεγάλο κόστος θα καλέσω τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να εξετάσουμε τη συνολική στρατηγική και να αποφασίσουμε με βάση το ρεαλιστικό οικονομικό τοπίο. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι κεντρικές πολιτικές, υπηρετώντας τα μνημονιακά κελεύσματα, έχουν μειώσει κατά 65% τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, θέλουμε να κάνουμε αθλητικό χώρο στα Πευκάκια, να λύσουμε το θέμα του κολυμβητηρίου, να δούμε τι θα κάνουμε με το κτήμα Ιόλα και τον ελεύθερο χώρο στον Τσακό…

…Για να υλοποιήσουμε όλα αυτά θα προσπαθήσουμε είτε να τα εντάξουμε σε προγράμματα, είτε να πάρουμε χρήματα από υπουργεία και Περιφέρεια, είτε θα αναγκαστούμε να πάμε σε έναν μικρό δανεισμό, καθώς ο Δήμος δεν έχει μεγάλες δανειακές ανάγκες.

Σίγουρα, είναι μεγάλη πρόκληση και στοίχημα η εξεύρεση πόρων και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Από την άλλη, δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλα διά μιας, αλλά να προγραμματιστούν στη διάρκεια της πενταετίας…

…Στο τέλος της πενταετίας θα κριθούμε περισσότερο από το πόσο είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε, από το πόσο η ομάδα μας θα σκύψει πάνω στα προβλήματα της πόλης.

Για το πώς θα «κυλήσει» η επόμενη θητεία σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον κ. Β. Ζορμπά…

Είμαι υπέρ της συναίνεσης και του διαλόγου και υπήρξα πάντοτε ευγενής στις τοποθετήσεις μου. Ωστόσο, η οξύτητα που προκαλούσε ο Βασίλης Ζορμπάς κι εξακολούθησε να προκαλεί στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου -για παράδειγμα δεν ψήφισε τον πρόεδρο του Σώματος, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά της πόλης τις τελευταίες τέσσερις δημοτικές περιόδους- δεν θα μένει αναπάντητη. Στις προκλήσεις αυτές θα απαντώ, γιατί ο πρώην δήμαρχος δεν μπορεί να γίνει κριτής δικός μας… Δεν μπορεί να απαξιώνει ανθρώπους που έχουν αφοσιωθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

…Να είστε σίγουρος ότι θα συνεχιστεί η μεταξύ μας ένταση στον βαθμό που προκαλούμαι με ανύπαρκτα στοχεία, με υποβάθμιση αυτών που προτείνουμε, με απαξίωση της δουλειάς μας.

Γιάννης Σταθόπουλος (φωτό2)

Για τις σχέσεις με τις υπόλοιπες παρατάξεις…

Οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν έχουν να κάνουν με την ξεχωριστή περίπτωση του κ. Ζορμπά… Με χαρά θα περιμένω τις προτάσεις τους, ιδιαίτερα από εκείνους τους συνδυασμούς που μας θεωρούν «μία από τα ίδια» και είμαι σίγουρος ότι σε λίγο θα καταλάβουν ότι η δική μας δουλειά θα είναι στην κατεύθυνση να υπερασπιστούμε την κοινωνία και να αντισταθούμε στις μνημονιακές πολιτικές.

Για τις αξιολογήσεις και τον επανέλεγχο συμβάσεων…

Είμαι σαφές υπέρ της αξιολόγησης, αλλά πρέπει να φύγει άμεσα το 15%. Σήμερα, με αυτό το νομοθέτημα επιβάλλεται στους διευθυντές και όσους κάνουν την αξιολόγηση να βάζουν αναγκαστικά χαμηλό βαθμό ακόμη και σε άξια στελέχη. Κι ένα ακόμη στοιχείο, που δεν ακούγεται πολύ, είναι ότι ικανά στελέχη των Δήμων, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, φεύγουν πρόωρα εξαιτίας του κλίματος που έχει δημιουργηθεί με τις αξιολογήσεις.

…Έχει πει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους; Από ποια «δεξαμενή» θα τους απολύσει; Όπως απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνόμους; Είναι δυνατόν να γίνονται τόσες απολύσεις και τέτοια αποψίλωση στην Αυτοδιοίκηση; Ένα σας λέω: Αυτό το δημαρχείο που είναι 1.700 τ.μ. το καθαρίζει μία καθαρίστρια! Δεν έχουμε βρει τρόπο να προσλάβουμε ακόμη μία…

…Η εν γένει καταγγελία του δημόσιου τομέα είναι τόσο σαθρό επιχείρημα πια, που πρέπει κανείς να πει «φθάνει», «σταματείστε κι ελάτε να μας ακούσετε». Πώς θα λειτουργήσουμε τους Δήμους;

Για το τι θα κάνει εάν εντοπιστεί υπάλληλος με πλαστό πτυχίο στον Δήμο του…

Ο έλεγχος των πλαστών πτυχίων είναι μια διαδικασία που όχι απλώς την τηρούμε, αλλά δεν τη συζητάμε καν, δεν τη διαπραγματευόμαστε.

Αυτός είναι ο πρώτος μύθος που επιχειρείται για να απαξιωθούμε και είναι απαράδεκτο. Είναι δυνατόν να θέλει ο δήμαρχος να καλύψει κάποιον με πλαστό πτυχίο;

Ο δεύτερο μύθος είναι ο έλεγχος των δικαιολογητικών… Οι μετατροπές των συμβάσεων δεν έγιναν με διάταγμα υπουργού, με έλεγχο πιστοποιητικών, με έλεγχο από το Ελεγκτικό Συμβούλιο κι έγκριση από το ΑΣΕΠ; Εάν έγιναν κάποιες παρατυπίες τότε, δεν φταίει ο αρμόδιος υπουργός, ο αρμόδιος νομάρχης, ο αρμόδιος δήμαρχος, οι πρόεδροι των ΝΠΔΔ; Γιατί χτυπάμε τον τελευταίο τροχό της αμάξης; Ας δικάσουμε, λοιπόν, αφού θέλει να είναι τόσο σκληρό το υπουργείο και τον εργαζόμενο, αλλά και τους υπόλοιπους.

Για το τι πρέπει να περιμένει ο δημότης Αγίας Παρασκευής από τον Γιάννη Σταθόπουλο…

Πρέπει να είναι σίγουρος ότι εδώ έχει εγκαταστασθεί μία δημοτική αρχή που θα τον νοιάζεται, θα τον ακούει, θα τρέξει για το πρόβλημά του, θα αγωνιστεί για την καθημερινότητά του και θα εφαρμόσει ευρύτερη κοινωνική πολιτική.

Μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα υπάρχει συμμετοχή των δημοτών, άνοιγμα στον πολίτη, άνοιγμα στις παρατάξεις, τις οποίες και καλούμε να μιλήσουμε στη βάση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή, θα αποφύγουμε οποιαδήποτε αδιαφάνεια. Το δημόσιο χρήμα θα το διαχειριστούμε με απόλυτο σεβασμό.

Τέλος, θα υλοποιήσουμε τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη με δουλειά, δουλειά και μόνο δουλειά…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet