Γ. Σταθόπουλος «καλεί» Οίκο Sotheby’s για τη δημοπρασία έργων της συλλογής Ιόλα
Πολιτισμός

Γ. Σταθόπουλος «καλεί» Οίκο Sotheby’s για τη δημοπρασία έργων της συλλογής Ιόλα

Ν’ αποσυρθούν από την επικείμενη δημοπρασία (Πέμπτη 25 Μαΐου 2017) τα 155 έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα της σπάνιας και για πολλά χρόνια εξαφανισμένης συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα, μέχρι να διερευνηθεί η καταγγελία για κλοπή τους, ζητεί από τον Οίκο Sotheby’s, στο Λονδίνο, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος. Ο δήμαρχος, στη σχετική επιστολή του προς τους Sotheby’s, ζητεί επίσης τη γνωστοποίηση στοιχείων των φερόμενων ως ιδιοκτητών των προς δημοπρασία έργων τέχνης.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον Οίκο ο δήμαρχος αναφέρει:

Αξιότιμε/η  κύριε/κυρία,

Κατ’ αρχήν, σας ενημερώνουμε ότι η οικία του Αλεξάνδρου Ιόλα («Βίλλα Ιόλα»), στην Αγία Παρασκευή Αττικής, προάστιο της Αθήνας, όπου φυλασσόταν και εκτίθετο η συλλογή των έργων τέχνης του, έχει χαρακτηρισθεί  από το υπουργείο Πολιτισμού, το έτος 1998, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Με βάση τα καταγγελλόμενα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, έχει υποβληθεί μήνυση κατά αγνώστων ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών για κλοπή έργων τέχνης και αντικειμένων που φέρεται ότι βγαίνουν σε δημοπρασία.

Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τα στοιχεία των φερόμενων ως ιδιοκτητών των προς δημοπρασία έργων και αντικειμένων.  

Επιπροσθέτως, παρακαλούμε όπως αποσύρετε τα ως άνω έργα τέχνης μέχρι να διερευνηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις Εισαγγελικές Αρχές σε συνεργασία με εσάς η ως άνω αναφερόμενη υπόθεση κλοπής τους.

Το παρόν κοινοποιείται στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σημειώνει ότι στη μακρά λίστα της δημοπρασίας συμπεριλαμβάνονται έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως οι  Πικάσο, Ντε Κίρικο, Ουόρχολ, Ντε Σεντ Φαλ, Μπράουνερ, Ματίς, Ερνστ, Τάκις, Πανιάρας, Ακριθάκης, Καρδαμάτης, προσωπικά αντικείμενα και κοσμήματα, αλλά και έπιπλα, χαλιά, ασημένια σερβίτσια, μπιμπελό και καθρέφτες.

«Δεδομένων των πολλών ερωτημάτων για την τύχη των αντικειμένων της βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή, αλλά και των καταγγελιών για κλοπή, η απάντηση του Οίκου στο ερώτημα του δημάρχου για τα επί μέρους στοιχεία της προέλευσης των προς δημοπράτηση αντικειμένων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον» τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής:

«Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προχωρά στις τυπικές διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά του κτήματος και της βίλας Ιόλα, με σκοπό την ανάδειξή της σε σημαντικό πολιτιστικό μνημείο διεθνούς εμβέλειας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet