Εγκρίθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του κτήματος και της βίλας Ιόλα
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Εγκρίθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του κτήματος και της βίλας Ιόλα

Εγκρίθηκε στις 15 Ιουνίου 2018 η πρόταση για χρηματοδότηση με 2.500.000 ευρώ της ανάπλασης του κτήματος και της βίλας Ιόλα από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».

Η ιστορία του εμβληματικού χώρου ξεκινά τη δεκαετία του 1960, όταν ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας  αποκτά το κτήμα του στην Αγία Παρασκευή Αττικής και κτίζει τη βίλα του, η οποία σχεδιάστηκε από τον Δημήτρη Πικιώνη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Παύλο Καλαντζόπουλο.

Το 1998  η βίλα χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο και δύο χρόνια αργότερα το κτήμα που την περιβάλλει χαρακτηρίστηκε, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το Δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των κυβερνήσεων και των δημοτικών Αρχών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η δημοτική Αρχή που εκλέχθηκε το 2014, με δήμαρχο τον Γιάννη Σταθόπουλο, κινήθηκε με σχεδιασμό και πίστη στην αξία της απόκτησης του ακινήτου και στόχο την ανάδειξή του σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.

Με επιμονή και μεθοδικότητα ο Δήμος προχώρησε βήμα-βήμα αυτόν το σχεδιασμό μέχρι τη προαναφερόμενη  απόφαση.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 29/11/2016  το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής πήρε με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση καταρχήν έγκρισης απευθείας αγοράς του κτήματος και της βίλας.
  • Στις 18/7/2017 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την ιστορική απόφαση αγοράς του κτήματος και της βίλας (με τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού, κάτω από την εκτίμηση του ορκωτού Εκτιμητή και από την αντικειμενική αξία και με δόσεις) και την ανάδειξή της, με μελετημένες παρεμβάσεις και συμμετοχή της κοινωνίας, σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.
  • Στις  28/12/ 2017 υπεγράφη στο δημαρχείο το συμβόλαιο αγοράς του κτήματος-βίλας.
  • Στις 16/1/2018 ο Δήμος υπέβαλε στο  ΕΣΠΑ πρόταση με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας ΙΟΛΑ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής» για χρηματοδότηση ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτηρίου της βίλας ΙΟΛΑ.
  • Στις 28/2/2018 η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, έκανε δεκτή την εισήγηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεώτερων Μνημείων από τις  25/1/2018 και έδωσε έγκριση για να προχωρήσει η πρόταση χρηματοδότησης της ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτηρίου της βίλας.

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, δήλωσε για αυτήν τη σημαντική εξέλιξη:

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του κτήματος και της βίλας Ιόλα. Είναι μια σημαντική επιτυχία στο δύσκολο και συνάμα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αγώνα ανάδειξης του κτήματος-βίλας Ιόλα από τον Δήμο μας σε πανελλήνιο πολιτιστικό τοπόσημο.

»Από εδώ και πέρα ξεκινά το έργο των μελετών και της δημοπράτησης της ανάπλασης, το οποίο είμαστε προετοιμασμένοι να φέρουμε σε πέρας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι διαχρονικά συνέβαλαν στο να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Θα ήταν παράλειψή μου να μην σημειώσω ότι η εξέλιξη αυτή έγινε εφικτή στο ευνοϊκό πλαίσιο του σχεδιασμού στοχευμένων δράσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας που εφαρμόζει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με επικεφαλής την κ. Ευγενία Φωτονιάτα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet