Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής τιμά τον Αλέξανδρο Ιόλα 30 χρόνια από τον θάνατό του
Πολιτισμός

Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής τιμά τον Αλέξανδρο Ιόλα 30 χρόνια από τον θάνατό του

Τη μνήμη του Αλέξανδρου Ιόλα θα τιμήσει την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, 30 χρόνια μετά τον θάνατο του (8/6/1987), ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με εκδήλωση που διοργανώνει στο θέατρο του 3ου Γυμνασίου (Δερβενακίων & Σάκη Καράγιωργα) στο Κοντόπευκο, στις 8:30 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρ. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και πρ. βουλευτής Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο σύμβουλος Τέχνης Νίκος Σταθούλης και ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας είναι ευεργέτης της πόλης, καθώς δώρισε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής έκταση 4 στρεμμάτων και τη μελέτη για να γίνει, όπως και έγινε, η πλατεία Δημοκρατίας (Ιόλα) στον Παράδεισο επί της οδού Δημοκρατίας.

Ο κοσμοπολίτης συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1907, σπούδασε χορό στο Βερολίνο και το Παρίσι. Μετά από ένα ατύχημα το 1944, εγκατέλειψε τον χορό και αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη συλλογή έργων τέχνης. Άνοιξε γκαλερί στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, και τη Βυρητό.

Από τη δεκαετία του 1960 περνάει πολύ χρόνο στην Ελλάδα και χτίζει τη βίλα του στην Αγία Παρασκευή Αττικής όπου μεταφέρει την τεράστια προσωπική συλλογή του μεγάλης καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας. Μετά τον θάνατο του η βίλα λεηλατήθηκε και η συλλογή του με 11.000 έργα τέχνης υπήρξε αντικείμενο κλοπής. Η επιθυμία του πριν πεθάνει ήταν να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του από έργα τέχνης στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν εκπληρώθηκε ποτέ.

Πρόσφατα (25 Μαΐου 2017) 155 έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα της σπάνιας και για πολλά χρόνια εξαφανισμένης συλλογής του βγήκαν σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby΄s στο Λονδίνο, παρά την προσπάθεια, όπως ενημερώνει ο Δήμος, του δήμαρχου Αγίας Παρασκευής να αποσυρθούν μέχρι να διερευνηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις Εισαγγελικές Αρχές καταγγελία για κλοπή της συλλογής.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet